Ma már szinte végtelen opciót kínálnak a gyártók minden típushoz, amit pedig nem találunk meg ebben a kínálatban, azt profi műhelyektől vagy online piacterekről azonnal beszerezhetjük. Dőzsölünk, két kattintásnyi távolságot kell csak leküzdenünk, hogy Kínából érkező konténerek gyomra az általunk vágyott kütyükkel legyen megtömve.

De nem volt ez mindig így. A nyolcvanas években a lelemény, a hazai kisiparosok adtak választ az autósok igényeire. Nem volt hatalmas kínálat, ezért válhattak mára közösségi emlékké ezek az apróságok, amelyekről szinte mindannyian őrzünk egy-egy emlékmorzsát. Bár Lada szerepel a címben, ezeket az extrákat más márkáknál is ugyanúgy megtaláljuk.

Koppány kipufogódob - Magyarok, férfiak és asszonyok, hallgassátok Koppány pufót! Büszkén állíthatjuk, hogy ezzel a termékkel a hazai kisipar hozzátett a Lada mitoszhoz, és segített kiemelni a gép karakterét, lehetőséget adott arra, hogy az autós saját, valódi hangján szólaljon meg. REDNÁÁ REDNÁÁ!

Casco matrica - Vagyis annak Csao feliratra vágott verziója. Lazaság, fiatalság, olasz hangulat, ilyen apróságokkal lett Riviéra a Balaton-part.

Videoton hangszórók -Az olvadás veszélyének kitett, menő, kétutas hangdobozok, profi frekvenciaátvitelt precízen mutató ábrával. Az audiofil autós alapfelszereléséhez tartozott.

Kisautós váltógomb - Van aki nyugati mintára már Golflabdával vágott fel, de az igazi, hazai váltó az itthon gyártott, borostyán-sárga, kisautót magában rejtő kivitel volt. Kisipari módon, epoxigyantából készült, öntött műanyag, az átlátszó részbe kis aranyszínű veteránautót, ritkábban mozdonyt helyeztek el.

Bólogató kutya - A kalaptartó állandó lakója, valahol a Casco matrica környékén, a két Videoton hangszóró között. Kulturális jelentőségű kiegészítő, a ma már felnőtt, akkor még gyerek, hátul utazó generációnak ez az állandóan ingó fejű dísztárgy örökre beleégett a memóriájába.

Nelásski-rács - Masszív, robosztus árnyékoló, ami rengeteg nyakat mentett meg a leégéstől, és rendkívüli módon feldobta az autó megjelenését, bár becenevéhez híven a hátsó kilátást nagy mértékben rontotta.

Műbőr kormányvédő - A vékony, kemény, csúszós műanyagból készült kormányt sokan feljavították házi tapadásjavító kiegészítőkkel. A műbőr bevonatot általában még külön a karimán körbetekert kemény szalag tette tutibbá, de dizájn szempontból a pepita mintás mai napig verhetetlen. Alternatíva a szőrös tenyérsimogató verzió, ízlés szerint.

Fagolyós üléshuzat - Avagy hátmasszírozó, középkori kínzóeszköz, megoszlanak a vélemények. Fénykora egy időszakra eset a hasonló, ajtófélfára szerelhető lógó fagyöngy füzérek tündöklésével. Közeli rokona a gyapjút utánzó prémhuzat, opcionális, szabályos alakú cigicsikk okozta égésnyomokkal.