Ki ne fogadkozott gyerekkorában, hogyha nagy lesz és ő osztja be a pénzt, akkor aztán tutira vesz magának valami brutális, szörnyen sok alkatrészből álló LEGO készletet? Na, és neked megvan már? Szerencse, hogy vannak olyanok, akik nem felejtenek, és felnőve aztán csak megépítik azt, amiről kiskölökként csak álmodtak. Például ilyeneket:

Volvo XC90 – Nagy varázslat nincs benne, itt főleg az igazival megegyező méret, illetve a lehetőségekhez mérten az igazihoz hasonlító megjelenés a nagy szám. Nem is mai darab, 2004-ben készült el.

Tyrrell P34-es - Igazi F1 legenda ez a hatkerekű Lego szörnyszülött. Aki ilyenre vágyik, az megszerezheti a terveket a http://mocplans.com/ oldalán.

Citroën CV2 – A LEGO Kacsát az építő saját, 1988-as Charleston-ja ihlette. Nemcsak külsőre lett olyan, mint az igazi, hanem például a felfüggesztés és a futómű-geometria is kísértetiesen hasonlít az eredetire. Belsejében állítható ülések, kétfokozatú váltó található, hátsó üléssora pedig kivehető. A felnije nagyon menőre sikerült.

Citroën DS – Talán jogos, hogy a francia márka modelljeiből több is bekerült a sorba. Ez is egy remekül sikerült darab, fényszórója az igazihoz hasonlóan a kerekekkel együtt fordul, ülései síkba hajthatóak. Az 1:8 méretarányú LEGO autó összes ajtaja, motortere, csomagtartója is nyílik. Független kerékfelfüggesztés, soros motor, váltó is van az autóban, sőt, a motortérben zöld kockák jelzik a nagynyomású gáztartályokat. Utasterében a kesztyűtartó, a műszerek, de még a hamutartó is megvan.

JCB JS 220 – Aki a munkagépekre gerjed, annak ez a lánctalpas markoló biztos bejön. Ez nem gyári készlet, de a többihez hasonlóan ez is LEGO elemekből építhető meg. 1700 darabból áll, 13 pneumatikus elemtől és 5 villanymotortól tud annyit, mint az igazi. Természetesen ez is távirányítható és a tervei is megvásárolhatók, 20 dollárért.

.

Land Rover Defender 110 – Működő váltóval, négykerék-hajtással, tárcsafékkel is rendelkezik ez a kis LEGO terepjáró. A legnagyobb előnye, hogy a készítő nem csinál titkot a tervből, azt bárki megszerezheti. Aztán már csak a hozzávalókat kell összeszedni valahonnan. 2800 darabból áll, 7 motor dolgozik benne és 3,1 kilogramm a tömege.

Land Rover Defender videón:

Ikarus 260 Sárgabusz - Távirányítható, gurul, rugózik, kormányozható, nyílnak az ajtajai, szellőzőnyílásai, és világít is. Emellett igazi magyar hangulata van, kár, hogy a difi üvöltését nem halljuk

Ikarus 260:

Unimog - Egész tisztességes készlet, és gyári. Igaz, itthon bő 50 ezer forintba kerül, de csörlő, hótoló, és le- felszerelhető rakodó-segédgép is csatlakoztatható a munkagép hátuljához.

Unimog: 

Buldózer - 1384 darabból ez gyári LEGO készlet. Távirányítható, és kisebb földmunkák elvégzésére is képes a kert végi homokozóban. Már ha van szívünk összekaristolni a több tízezres műanyag csodát.

ROPA euro-Tiger V8-4 XL – Talán ennél bonyolultabb szerkezetet nem is találni LEGO-ból. Ennek a célgépnek az igazi változata tartja a cukorrépa betakarítás rekordját, egy szezonban 1432 üzemóra alatt 2882 hektárt szedett fel. Mindezt bármiféle meghibásodás nélkül. A LEGO változat is impozáns, ugyanúgy szed, fejez, rakod, mint az igazi. Felfoghatatlan, hoyg képes valaki ilyet építeni műanyag kockákból.

Cukorrépa-betakarító működés közben:
Plusz 1.:

A LEGO elemekből épült jármű több, mint 500 ezer darabból áll, hajtásáról pedig sűrített levegővel működő, apró munkahengerek gondoskodnak, szám szerint 256. Ezzel a megoldással 20-30 km/órás csúcssebességet tud elérni a különleges járgány, aminek a kerekein, és néhány teherviselő alkatrészén kívül, mindene játékkockából épült. Az építés, amely során az elemeket egymáshoz ragasztották, 20 hónapig tartott.

Videón az önjáró LEGO-autó: