Hosszabb útra indulva vannak olyan apróságok, amiket az autóban tartva sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Egyik sem különleges, nagy befektetést igénylő, trükkös kiegészítő, mégis mindnek hasznát vehetjük, ha szorult helyzetbe kerültünk. Íme az a tíz dolog, amit ajánlott bekészíteni, mielőtt komolyabb autós túrára indulunk.

Ablaktörő és biztonsági öv vágó. Soha ne legyen szükség rá, de ha az életünk múlik azon, milyen gyorsan tudunk menekülni az autóból, akkor sokat segíthet egy ilyen kulcscsomóra is helyezhető apróság.

Bikakábel. Csak akkor van esélyünk felvenni a harcot az otthontól messze lemerült akkumulátorral, ha bekészítettünk egy bikakábelt, és segítőkész autóstárs is akad a közelben. A kábel minőségére viszont mindig figyeljünk oda, a kutakon, bevásárlóközpontokban olcsón mért márkák könnyen csütörtököt mondhatnak vészhelyzetben.

Tartós élelmiszer. Igen, az a csomag keksz, az a tábla csokoládé, és társai, amire rálelve úgy érezzük: megmenekültünk!

Térkép. Igen a nyomtatott fajta. Mert hiába a GPS, ha lemerül az akkumulátor, leárnyékolt helyre tévedünk, ez az ősrégi megoldás még kihúzhat a bajból.

Elsősegély felszerelés. Mármint a kötelező dobozon túl, olyan gyógyszerekkel, amelyekre bármikor szükség lehet.

Olaj. Amikor finoman jár a motor, és a kipufogó sem füstöl, mint egy gyárkémény, akkor feledkezünk el a megfelelő olajszintről. Hosszú úton, elhagyott mellékúton, autópálya szakaszon pedig nem jó látvány, ha kigyullad az alacsony olajszintet jelző lámpa. Ilyenkor jól jön, ha a krízisládánk tartalmaz egy kis doboz olajat, amivel egy pihenőben félre állva is könnyedén orvosolhatjuk a kenőanyag hiányát.

Keréknyomás mérő. Bár az újabb autók extrái között általában ott van a műszerfalról is ellenőrizhető keréknyomás, azért nem árt, ha a jó öreg, megbízhatóan működő analóg eszközt is magunknál tartjuk.

Töltők! Az elektromos kütyük korát éljük. Ma már napi szinten használjuk a zsebünkben lapuló ezerféle digitális gépeket, amelyek zabálják az energiát. Ilyenkor jól jön a 12 Voltos ajzatba illeszthető töltő, lehetőleg jobb minőségű, univerzális fajta, ami több csatlakozással is megbirkózik.

Elemlámpa. Lehet van már világító applikácó, de egy sötét éjjel végrehajtott kerékcsere kényelmesebb, ha nem az okos telefonunkkal a szánkban kell végigcsinálnunk.


Ragasztószalag és WD40. Két évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy az autó csomagterében ott zötyögött egy ládányi szerszám is. Mára az esetek többségében nem segít a krova készlet, de az ezermesterek két kedvence. Ahogy a mondás is tartja Az életben csupán két dologra van szükség, WD-40-re és szigetelőszalagra. Ha valami nem mozdul, pedig kellene, használjunk WD-40-et! Amennyiben viszont az mozdul el, aminek nem kellene, csak szedjük elő a szigetelőszalagot!