Jöhet nekem bárki a könnyfakasztó drámákkal, az agyrobbantó vizuális effektekkel dolgozó akciókkal, a nevetséges vígjátékokkal vagy a csillagok között játszódó sci-fikkel, számomra mindig is az olyan filmek nyújtják a legnagyobb élményt, amiben vér helyet benzin folyik és attól lábad könnybe a szemem, ha a forró aszfalt felett derengő délibábból egy üvöltő versenyautó bukkan elő.
Ha megjelent szemed előtt ez a kép, akkor jó esély van rá, hogy te is bírod a versenyzésről szóló filmeket. De nem is húznám tovább az időt, következzen az általam legjobbnak talált tíz olyan film, amiben a kockás zászló alapkövetelmény. Ne feledjétek: a cikk végén várom a ti listátokat is a hozzászólásokban!

10. – Halálos iramban

Az első rész kétségkívül divatot teremtett – és nem csak a filmvásznon -, a többi már csak ráadás. A főszereplő tragikus halálával virágkorát éli a sorozat, jobb nem belegondolni, mekkora bevételt fog hozni a készítőknek az új epizód, még akkor is, ha elváráson aluli lesz a történet.  

9. – Verdák

Ez abszolút ízlés dolga, én például nem igazán szeretem az újfajta animációs filmeket (inkább klasszikus mese párti vagyok), de a Verdák valahogy megfogott. 

8. – Mint a villám

Eredeti címén “Days of Thunder”, egy 1990-es amerikai film az egykori sztárpár Tom Cruise és Nicole Kidman főszerepélésével. 
Az ifjú Cole Tricle régi vágya teljesül, amikor autóversenyző lesz. A kezdeti sikertelenségek után az élre tör, s úgy tűnik, hogy legveszélyesebb riválisa, Rowdy sem akadályozhatja meg, hogy ő legyen a NASCAR-bajnok. Ekkor azonban mindketten súlyos autóbalesetet szenvednek. A kórházban barátokká válnak, Cole megismerkedik Dr. Claire Lewickivel, és beleszeret. Rowdy megtudja Claire-től, hogy soha többé nem versenyezhet, és Cole számára is nehéz a visszatérés, amelyre a daytonai futam kínál lehetőséget…

7. – Ágyúgolyó futam

Minden idők legőrületesebb autóversenye. Persze hiába is kutatnánk a sportévkönyvekben, hasztalan keresnénk a győztesek listáját. Itt nincsenek díjak, nincsenek helyezettek, s ami a legfontosabb: nincsenek szabályok. Csak egyvalami számít, hogy ki nyer! A dicsőségre vágyó versenyzőknek át kell vágni fél Amerikán, miközben a legváltozatosabb trükkökkel taszajtják odébb az útról a versenytársakat, s kerülik el az illegális verseny részvevőire fenekedő bősz rendőröket. 
A flúgos futam vad versenyzőinek bőrébe bújva olyan komikusokat láthatunk, mint Roger Moore, Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davies és az utolérhetetlen Jackie Chan.

6. – Taplógáz: Ricky Bobby legendája

Vígjáték, a legjobb fajtából, egy kis benzingőzzel fűszerezve, na és persze “gáz meg fékkel”. 
Az autóversenyben nincs párja Ricky Bobbynak (Will Ferrell), csak az észjárása lassabb az átlagnál. A NASCAR királya ki nem állhatja a bonyolult dolgokat. Álomházzal a tóparton, zsíros bankszámlával, és dögös feleséggel az oldalán érzi úgy, hogy megfogta az Isten lábát. Ám ekkor feltűnik a pályán Jean Girard (Sacha Baron Cohen ), a piperkőc francia pilóta és a verhetetlen Rickyből – autójával egyetemben – egy csapásra roncs lesz. Végül azonban fordul a kocka! 

5. – Le Mans

Michael Delaney versenyző az előző évi Le Mans-i 24 órás futamon tragikus kimenetelű balesetbe keveredett. Idén is rajthoz áll, és újra szembe kell néznie a kockázattal és a rá nehezedő nyomással. A főhőst alakító Steve McQueen tényleg autófanatikus volt. Ő maga is indult hosszútávú versenyeken és jó helyezéseket ért el, bár a film készítésekor nem ő vezette a Porschét, hanem Herbert Linge és Jonathan Williams. De a lényeg: “a versenyzés az élet, minden, ami előtte vagy utána történik, csak várakozás”.

4. – A kicsi kocsi kalandjai

Amikor Jim Douglas, a jobb napokat látott autóversenyző belép Peter Thorndyke import autókat árusító üzletébe, Herbie, a kis Volkswagen azonnal gazdára talál. No nem mintha Jim meg akarná venni, vagy egyáltalán érdeklődne iránta. Az önfejű bogárhátú teljesen egyedül dönti el, hogy Jim lesz az új tulajdonosa. Így aztán, amikor a férfi távozik, a kis autó hazáig követi. Másnap Jim arra ébred, hogy egy “lopott” kocsi áll a háza előtt, amit, hogy jóvátegye a “rablást”, rövid úton megvetetnek vele. 
Az újdonsült tulajdonos eleinte egyáltalán nem lelkesedik szerzeményéért. Végül visszaviszi a kocsit az üzletbe, ahol Carole Bennett, Thorndyke csinos beosztottja beleegyezik, hogy együtt menjenek próbaútra a kisautóval. Ekkor Herbie végre megmutatja, mit tud: ha akarja, nincs olyan járgány, amely a nyomába érne…

3. – Autópálya

A romantikus vígjátékban Elvis alakítja a menedzsere által bajba sodort autóversenyzőt, akinek nyomába ered a gyönyörű adóbehajtó (Nancy Sinatra). A két sztár páratlan kettőse felejthetetlen pillanatokat okoz a zenerajongóknak, ugyanis ez egy musical. 
A remek hangulatot tovább fokozzák a veterán komikusok, Gale Gordon és Carl Ballantine parádés alakításai, valamint a Király olyan csodás dalai, mint a Let Yourself Go, a Your Time Hasnt Come Yet, a Baby és a Your Groovy Self.

2. – A Nagy Verseny – Grand Prix (1966)

Bőrkesztyű, stopperóra, motor indít, lámpa kialszik, indul a verseny. 1966-ot írunk, a színes film hajnala, és akkor megszületik ez a csoda. Onboard kamerák és helikopteres felvételek 1966-ban. Egy teljes Forma-1-es szezon történéseit követhetjük nyomon a filmben. Előre szólok azoknak, akik még nem látták a filmet, hogy izgalmasabb lesz, mint bármelyik évad az elmúlt 15 évből. 
A Grand Prix úgy kombinálja a film történéséit a valós Forma-1-gyel ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Sajnos ilyen közel már nem fognak kerülni az emberek a vezető motorsportokhoz, mint anno, mert ekkoriban bárki odamehetett, lepacsizhatott a pilótákkal, vagy akár a kocsiba is beülhetett. 

1. – Hajsza a győzelemért (Rush)

Aki még nem látta, annak csak annyit tudok üzenni, hogy azonnal szerezze be valamilyen formában, és nézze meg. A mozikban valószínűleg nem adják már, de DVD-n vagy egyéb formátumban már hónapok óta elérhető.
A Hajsza a győzelemért (eredeti cím: Rush) 2013-ban bemutatott amerikai dráma, ami James Hunt és Niki Lauda párharcát mutatja be mesteri szinten, és pazar színészi játékkal. A főszerepben Daniel Brühl (Lauda) és Chris Hemsworth (Hunt).