“Gyakran találkozom autótolvajokkal, a múltkor az egyikük azt mondta, tetszik neki az oldalunk, gyakran nézegeti rajta a bejelentéseket. A másik tolvaj meg közölte, hogy tiszteli és becsüli a munkánkat, de azzal legyünk tisztában, hogy őket nem tudjuk elkapni” – mondta nemrég interjúnkban sok más érdekesség mellett Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetője.

A lopott autókat kereső szervezet most összeállítást készített a hozzájuk beérkező sok száz bejelentésből. Íme, 2013 leggátlástalanabb, vagy valamilyen okból legmeglepőbb autólopásos ügyei.

Kómás beteg kisbusza

Valószínűleg a japán kisbuszokat érintő idei lopássorozatnak esett áldozatul az a 22 éves Mazda E2200, amelyet egy kómában fekvő beteg szállítására használtak. A főváros III. kerületéből elszállított kisbuszon mozgáskorlátozott matrica volt, és speciális alumínium rámpával szerelték. A NAKE Facebook-oldalán több mint 10 ezren osztották meg a család számára pótolhatatlan jármű ellopásáról szóló hírt, sajnos a kocsi a mai napig nem került elő.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 2

Veterán motorok

Balszerencséjére a lopott autókra vadászó egyesület egyik leglelkesebb pártfogóját is meglopták a tolvajok. Neki a háza udvaráról vittek el több értékes veterán motort, kerékpárt, és egy szintén különösen régi tűzoltó készüléket. Valószínűsíthetően tisztában voltak vele a bűnözők, hogy miket loptak el, az ilyen esetekben megrendelésre viszik a ritka, különleges motorokat.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 3

Hajószállító tréler

Szintén konkrét megrendelésre lophatták el az alábbi fotón látható, elsősorban hajók, de akár kamionok szállítására is alkalmas ún. mélybölcsős trélert, hiszen ezt csak nagyon korlátozottan lehet használni. A hajószállító Veszprém mellől tűnt el.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 4

Gyönyörű Lada

Tizenöt éve az egyik legkedveltebb márka volt a tolvajok körében a Lada, hiszen akkor még sok futott az utakon, mára viszont csak elvétve viszik. Áprilisban a Fehérvári útról egy polgárőr nagyon szép állapotban megőrzött 2107-es Ladáját lopták el a tolvajok.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 5

Az a bizonyos fekete Fiesta

Május 28-án egy fiatal pár autóját lopták el, egy fekete Ford Fiestát. A károsultak egy ötletes kampányt indítottak a Facebookon, “Fotózz fekete Fisetát!” címmel, amelynek köszönhetően hamarosan előkerült az autó egy, a hirdetést olvasó felhasználónak köszönhetően. A sajtó egy része által is felkapott eset sikerén fölbuzdulva több károsult is próbálkozott később hasonló kampánnyal.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 6

Családfenntartó traktor

Nem is olyan messze a tréler ellopásától, Szigetújfaluból egy Belarus traktort loptak el, amit szinte bizonyosan egy, az ellopott trélerhez hasonlóra kellett, hogy állítsanak a tolvajok. A traktor a tulajdonos fontos munkaeszköze volt, így különösen fájdalmas kárt okoztak egy családnak a bűnözők.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 7

Egymilliós jutalom a Fiatért

Júniusban a siófoki strandon emelték ki egy táskából ennek a Fiat Freemontnak a slusszkulcsait, és más értékeket, miközben a jármű tulajdonosa a vízben lubickolt. Ebben az esetben a felajánlott jutalom a szokatlan: a károsult egymillió forintot ajánlott fel a Freemont esetleges megtalálójának, de sajnos a Fiat eddig nem került elő.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 8

Fél hűtős kamion

Nem csak az autóvadászok főnöke, hanem mi is beszélgettünk már több autótolvajjal, és mi is ugyancsak meglepődtünk, amikor megtudtuk: Biatorbágyról egy kamion pótkocsiját lopták el a nyáron. A Schmitz típusú hűtős puttonyt a nyáron vitték el, azóta sem került elő.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 9

Mozgássérült gyerek autója

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy ha a tolvaj kiszúrta a keresett típust, találhat benne bármit, semmi sem tántoríthatja el. A Hatvany Lajos utcából ellopott Peugeot 307 kombit egy mozgássérült gyermek szállítására használták, ami elég gyorsan nyilvánvalóvá válhatott a bűnöző számára. A szélvédő alatt mozgássérültkártyája feküdt, az autóban benne volt az ortopéd babakocsija (Alvema Ito), az egyedi méretű állítógépe, az ortopéd cipője, és más segédeszközök is. A megkárosított családnak az egyik Peugeot-kereskedő pár hónapra felajánlott egy autót, de az eredeti kocsi, és a segédeszközök nem kerültek elő.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 10

Telefonnal megtalált Twingo

Zárjuk jó hírrel a szomorú összeállítást! A III. kerületből eltűnt Renault Twingo tulajdonosa a rendőrségi bejelentést követően megkereste az autóvadászokat is, akik ahogy szokták, azonnal felrakták a honlapjukra, és a Facebook-oldalukra is a kocsi fotóját, rendszámát. Három nappal később itt látta meg egy olvasójuk, aki aznap felfedezett egy nagyon hasonló Twingót az eltűnés helyétől pár utcányira, és mivel korábban letöltötte a NAKE ingyenes mobilos alkalmazását a telefonjára, a kocsi mellett állva leellenőrizte egyből. A körözött kocsi volt az.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 11 Hamarosan az is kiderült, hogy a cikkünkben szereplő összes kocsival ellentétben ezt nem lopták el, csak az útfelújítók szállíttatták arrébb. Egy oka van, hogy bekerült ebbe az összeállításba, hogy jó példaként bemutassuk, a telefonos alkalmazás bárkinek segíthet eltűnt autók azonosításában.

Többet lopnak, mint két éve

Általános vélekedés szerint a gazdasági válság miatt tört meg az autólopások csökkenésének trendje 2011-ben, azóta újra növekszik a bűncselekmények száma. Egyre kevesebb a pénz az új alkatrészekre, ezért egyre több garázsszervizben – zömében a minél olcsóbb javítást kérő tulaj tudta nélkül – lopott alkatrész kerül az autókba.

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 12

A lopások márka szerinti eloszlása viszont nem sokat változik, jellemzően a legnagyobb darabszámban futó autók generálják a legnagyobb alkatrészigényt. (2013 egészére vonatkozóan egyelőre nincsenek statisztikák.)

Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok 13

Mit mondott még a tolvaj az autóvadásznak? – interjúnkat itt olvashatja.
Az autótolvajokkal a börtönben készült beszélgetésünket pedig ide kattintva érheti el.