“Gyakran találkozom autótolvajokkal, a múltkor az egyikük azt mondta, tetszik neki az oldalunk, gyakran nézegeti rajta a bejelentéseket. A másik tolvaj meg közölte, hogy tiszteli és becsüli a munkánkat, de azzal legyünk tisztában, hogy őket nem tudjuk elkapni” – mondta nemrég interjúnkban sok más érdekesség mellett Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetője.

A lopott autókat kereső szervezet most összeállítást készített a hozzájuk beérkező sok száz bejelentésből. Íme, 2013 leggátlástalanabb, vagy valamilyen okból legmeglepőbb autólopásos ügyei.

Kómás beteg kisbusza

Valószínűleg a japán kisbuszokat érintő idei lopássorozatnak esett áldozatul az a 22 éves Mazda E2200, amelyet egy kómában fekvő beteg szállítására használtak. A főváros III. kerületéből elszállított kisbuszon mozgáskorlátozott matrica volt, és speciális alumínium rámpával szerelték. A NAKE Facebook-oldalán több mint 10 ezren osztották meg a család számára pótolhatatlan jármű ellopásáról szóló hírt, sajnos a kocsi a mai napig nem került elő.

Veterán motorok

Balszerencséjére a lopott autókra vadászó egyesület egyik leglelkesebb pártfogóját is meglopták a tolvajok. Neki a háza udvaráról vittek el több értékes veterán motort, kerékpárt, és egy szintén különösen régi tűzoltó készüléket. Valószínűsíthetően tisztában voltak vele a bűnözők, hogy miket loptak el, az ilyen esetekben megrendelésre viszik a ritka, különleges motorokat.

Hajószállító tréler

Szintén konkrét megrendelésre lophatták el az alábbi fotón látható, elsősorban hajók, de akár kamionok szállítására is alkalmas ún. mélybölcsős trélert, hiszen ezt csak nagyon korlátozottan lehet használni. A hajószállító Veszprém mellől tűnt el.

Gyönyörű Lada

Tizenöt éve az egyik legkedveltebb márka volt a tolvajok körében a Lada, hiszen akkor még sok futott az utakon, mára viszont csak elvétve viszik. Áprilisban a Fehérvári útról egy polgárőr nagyon szép állapotban megőrzött 2107-es Ladáját lopták el a tolvajok.

Az a bizonyos fekete Fiesta

Május 28-án egy fiatal pár autóját lopták el, egy fekete Ford Fiestát. A károsultak egy ötletes kampányt indítottak a Facebookon, “Fotózz fekete Fisetát!” címmel, amelynek köszönhetően hamarosan előkerült az autó egy, a hirdetést olvasó felhasználónak köszönhetően. A sajtó egy része által is felkapott eset sikerén fölbuzdulva több károsult is próbálkozott később hasonló kampánnyal.

Családfenntartó traktor

Nem is olyan messze a tréler ellopásától, Szigetújfaluból egy Belarus traktort loptak el, amit szinte bizonyosan egy, az ellopott trélerhez hasonlóra kellett, hogy állítsanak a tolvajok. A traktor a tulajdonos fontos munkaeszköze volt, így különösen fájdalmas kárt okoztak egy családnak a bűnözők.

Egymilliós jutalom a Fiatért

Júniusban a siófoki strandon emelték ki egy táskából ennek a Fiat Freemontnak a slusszkulcsait, és más értékeket, miközben a jármű tulajdonosa a vízben lubickolt. Ebben az esetben a felajánlott jutalom a szokatlan: a károsult egymillió forintot ajánlott fel a Freemont esetleges megtalálójának, de sajnos a Fiat eddig nem került elő.

Fél hűtős kamion

Nem csak az autóvadászok főnöke, hanem mi is beszélgettünk már több autótolvajjal, és mi is ugyancsak meglepődtünk, amikor megtudtuk: Biatorbágyról egy kamion pótkocsiját lopták el a nyáron. A Schmitz típusú hűtős puttonyt a nyáron vitték el, azóta sem került elő.

Mozgássérült gyerek autója

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy ha a tolvaj kiszúrta a keresett típust, találhat benne bármit, semmi sem tántoríthatja el. A Hatvany Lajos utcából ellopott Peugeot 307 kombit egy mozgássérült gyermek szállítására használták, ami elég gyorsan nyilvánvalóvá válhatott a bűnöző számára. A szélvédő alatt mozgássérültkártyája feküdt, az autóban benne volt az ortopéd babakocsija (Alvema Ito), az egyedi méretű állítógépe, az ortopéd cipője, és más segédeszközök is. A megkárosított családnak az egyik Peugeot-kereskedő pár hónapra felajánlott egy autót, de az eredeti kocsi, és a segédeszközök nem kerültek elő.

Telefonnal megtalált Twingo

Zárjuk jó hírrel a szomorú összeállítást! A III. kerületből eltűnt Renault Twingo tulajdonosa a rendőrségi bejelentést követően megkereste az autóvadászokat is, akik ahogy szokták, azonnal felrakták a honlapjukra, és a Facebook-oldalukra is a kocsi fotóját, rendszámát. Három nappal később itt látta meg egy olvasójuk, aki aznap felfedezett egy nagyon hasonló Twingót az eltűnés helyétől pár utcányira, és mivel korábban letöltötte a NAKE ingyenes mobilos alkalmazását a telefonjára, a kocsi mellett állva leellenőrizte egyből. A körözött kocsi volt az.

Hamarosan az is kiderült, hogy a cikkünkben szereplő összes kocsival ellentétben ezt nem lopták el, csak az útfelújítók szállíttatták arrébb. Egy oka van, hogy bekerült ebbe az összeállításba, hogy jó példaként bemutassuk, a telefonos alkalmazás bárkinek segíthet eltűnt autók azonosításában.

Többet lopnak, mint két éve

Általános vélekedés szerint a gazdasági válság miatt tört meg az autólopások csökkenésének trendje 2011-ben, azóta újra növekszik a bűncselekmények száma. Egyre kevesebb a pénz az új alkatrészekre, ezért egyre több garázsszervizben – zömében a minél olcsóbb javítást kérő tulaj tudta nélkül – lopott alkatrész kerül az autókba.

A lopások márka szerinti eloszlása viszont nem sokat változik, jellemzően a legnagyobb darabszámban futó autók generálják a legnagyobb alkatrészigényt. (2013 egészére vonatkozóan egyelőre nincsenek statisztikák.)

Mit mondott még a tolvaj az autóvadásznak? – interjúnkat itt olvashatja.
Az autótolvajokkal a börtönben készült beszélgetésünket pedig ide kattintva érheti el.