Nagyrészt alumíniumból épített karosszéria, kompresszoros motor: minden idők legkönnyebb, legmerevebb és legáramvonalasabb (no meg legolcsóbban fenntartható és legkevésbé környezetpusztító) Jaguar szedánja különleges jellemzőkkel gazdagítja a prémium középkategóriát. 

A Jaguar XE az első új modell, amely a vállalat (Jaguar Land Rover) új, moduláris padlólemezére épül – a Discovery Sport nem kapta meg ezt a platformot -, ami könnyű és merev vázszerkezetet eredményezett. Jelentős részben újrahasznosított alumíniumötvözetet alkalmaztak a mérnökök; ezt a gyakorlatot normává szeretnék fejleszteni a Jaguarnál, a márka 2020-ra autóit 75 százalékban reciklált anyagokból kívánja gyártani. 
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 1
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 2

Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja

Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja

Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 11
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 12
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 13
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 14
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 15
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 16
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 17
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 18
Fotó megosztása:
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 19
Kifejezetten sportos arányokkal vértezték fel: rövid első és hosszú hátsó túlnyúlás, elnyújtott tetővonal jellemzi. Az alacsony üléshelyzet és a nagy tengelytáv ugyanakkor enyhíteni hivatott a kupés vonalakból eredő szűkösséget, a gyár állítja, bőségesen elférnek elöl és hátul az utasok. 
   Jaguar XE  BMW 3   Audi A4   Mercedes C-osztály 
Hosszúság (mm)  4672   4624  4699  4590
Szélesség (mm)  1850  1811  1826  1770
Magasság (mm)  1416  1429  1436  1406
Tengelytáv (mm)  2835  2810  2808  2760
A beltérben a nagyobb modellektől megszokott anyaghasználat társul dinamikus, sportos vonalvezetéssel, a hangulatvilágítás tízféle színben választható. 
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 20
Jelentős részben alumíniumból felépülő, elöl kettős keresztlengőkaros, hátul módosított multilink felfüggesztésével a Jaguar XE papíron a kategória élmezőnyében rajtol a vezethetőség és dinamika terén; hogy valóban hozza-e a konfigurációtól és főleg a márkától elvárható szintet, majd a tesztek során eldől. Annál is inkább, mert a márkánál először elektromos szervokormányt alkalmaztak; a mérnökök esküsznek, hogy a rendszer minden, sportos felhasználásnál jelentkező hátrányát kiküszöbölték, így csak az előnyök maradtak: a kisebb energiafelhasználás és a kiváló hangolhatóság. 
A különösen merev karosszériából adódó biztonsági képességeket egy sor elektronikus segédrendszer egészíti ki. Ilyen az ASPC névre hallgató adaptív tempomat, amely kifejezetten a városi (3,6-30 km/óra közötti) közlekedést hivatott megkönnyíteni: a rendszer akár csúszós úton is megbízhatóan fékezi, stabilizálja az autót; fejlesztésében a Land Rover terepjáró rendszereivel szerzett tapasztalatokat hasznosították. 
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 21
Ezt, akárcsak egy sor másik félautonóm rendszert, valamint a táblafelismerő és sávelhagyásra figyelmeztető berendezést, sztereó kamera technológia támogatja. Az XE természetesen tud önállóan parkolni, teljes erővel vészfékezni, észleli a holtterében, illetve mögötte keresztben elhaladó járműveket. 
Az okostelefonos integráció ma már nem plusz, hanem elvárható minimum; az XE wifi-hotspotként képes működni, emellett egy sor álló helyzeti funkciója mobilról vezérelhető, a klímaberendezés időzítésétől kezdve az ajtózárak működtetésén át a motor beindításáig. Az XE csúcs-audiorendszerét a brit Meridian szállítja. 
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 22
Motorból főleg négyhengereseket kínálnak az XE-hez: az új generációs, kétliteres dízel 136 lóerős kivitele (később lesz nagyobb is) hatfokozatú kézi vagy nyolcas automata váltóval rendelhető, CO2-kibocsátása akár kisautókra jellemző 99 g/km lehet. Szintén kétliteresek a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok; ezeket csak automata sebességváltóval kínálják, akárcsak a jelenlegi csúcsverziót, a kompresszoros 3.0 V6 blokkot, amely itt 340 lóerőt és 450 Nm-t bocsát a vezető rendelkezésére. Ez a modell 5,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebességét 250 km/órában maximálták. 
További részletek október elején várhatók.
Megérkezett a Jaguar kis sportszedánja 23