1999 óta három generációt élt meg a Kia Carens, ám az autó nem volt átütő siker, ráadásul az utóbbi években igencsak perifériára szorult. A jelenlegi Kia-kinálatban ez volt az utolsó autó, amely még a régi, Peter Schreyer előtti formatervvel készült.


Ennek azonban vége, a Párizsi Autószalonon bemutatkozik az új generáció. A koreai gyártó kiadta az első képeket az autóról. Az autó láthatóan illeszkedik a jelenlegi Kia-családba, vonásaiban az új cee’d fedezhető fel, szinte egy újabb variánsnak is felfoghatnánk. Az egyen-Kia-orr mögött sportos vonalak formázzák az egyterűt. Az utastér visszafogott, a középkonzol egyszerű, a kormányra került a gombok sokasága. A vezető előtt és a műszerfalon is lesz egy-egy képernyő.  

Egyelőre semmilyen műszaki adatot nem közölt a gyár, csupán annyit, hogy új padlólemezre épül a kocsi. Feltételezhetőleg nem lesz kisebb elődjénél, így nagyjából 4,6 méteres hosszúság válható. Várhatóan öt és hétüléses kivitelben is elérhető lesz.

Nehéz megjósolni, hogy mely motorokkal kínálhatja az autót a Kia, hiszen az 1,6 (128 LE), 1,7 (115 LE) és 2,0 (136 LE) literes dízelmotor is alkalmas lehet. Benzinesből az 1,6-os (136 LE) és a 2,0 literes (163 LE) kerülhet bele.

A 2013 elején piacra kerülő új Kia Carens erős mezőnybe érkezik, hiszen olyan autókkal kell versenyeznie, mint a Volkswagen Touran, a Toyota Verso, a Renault Grand Senic stb.