12 évvel az eredeti Ka bemutatása után a lengyelországi Tychyben egy ünnepség keretében legördült a szerelőszalagról az új Ford Ka első sorozatgyártású példánya. A kocsit hivatalosan csak a Párizsi Autószalonon, csütörtökön mutatják be.

Az Európában a jövő év elejétől forgalmazott új Ka a Ford és a FIAT közti gépjármű-fejlesztési és -gyártási együttműködés eredményeként született meg. Bár az autó több részegysége megegyezik a FIAT 500-zal – amely ugyancsak a Tychyben készül -, a két autó megjelenése egészen eltérő. Kétféle motorral indul a modell gyártása, az 1,2-es benzinmotor 69 lóerős, míg a Ka-ban először alaklamazott dízel,  1,3 lieteres illetve 75 lóerős. Utóbbival átlagosan 4,2 liter üzemanyaggal is beéri az autó. 

1,2-es benzines illetve 1,3-as dízelmotorral

1,2-es benzines illetve 1,3-as dízelmotorral

1,2-es benzines illetve 1,3-as dízelmotorral


A Ford 210 millió eurót fektetett a beruházásba, melynek nyomán évente 120 000 Ka gyártását tervezik. Az elődmodellből a 12 év alatt több mint 1,4 millió darab készült.

Nemcsak a Párizsi Autószalon látogatói, de több millió mozilátogató is láthatja idén a kis Fordot, mert az új Ka novembertől látható lesz a várva várt ‘Quantum of Solace’ című, új James Bond-filmben. A mozivásznon bemutatkozó autót Camille, a film gyönyörű női főszereplője vezeti, akit Olga Kurylenko alakít.