Szuperfék az új CL-ben 1

Szuperfék az új CL-ben

Azok után, hogy immár leplezetlenül is lencsevégre kapták az új Mercedes CL-t, most a hivatalos információk is rendelkezésünkre állnak.

A S-osztály kupéváltozata hozza az elvárt méreteket, több mint öt méter hosszú, szélessége pedig 187 centi. 1,42 méteres magasságának köszönhetően mégsem mutat ormótlanul. A kocsi csomagtartója 490 literes lett.

Nem csak méreteiben, de műszakilag is követi az S-osztályt a CL. Kétféle motorral kezdődik majd a modell értékesítése, elsőként a CL 500 és a CL 600 típusokat lehet majd megvenni. Mindkettő 5,5 literes, de míg az ötszázas V8-as szívó, addig a hatszázas V12-es duplaturbós. A kisebbik 388 lóerőt tud, amivel 5,4 másodperces sprintet vág ki nullától százig.

Hiába azonban a nagy teljesítmény, az elektronika megállítja a kocsit 250 km/óránál, ezen még az 530 newtonméteres nyomaték sem segít. Állítólag a CL 500 átlagosan beéri 12,1 liter benzinnel száz kilométerenként.

Végsebességben a csúcsváltozat sem tud többet 250-nél, a százas sprintet azonban 4,6 másodperc alatt letudja. Ezt elsősorban az 517 lóerős csúcsteljesítménynek köszönheti, a maximális nyomaték itt 830 newtonméter. A 2185 kilós 600 Coupé vevőinek 14,3 literes fogyasztást ígér a Mercedes.

Az utastér négy személynek kínál kényelmes utazást. A belső tér szinte egy az egyben követi az S-osztály kialakítását. Ahogy az elődnél, itt sincs B-oszlop, így ha az első és a hátsó üvegeket is karosszériába süllyesztik, akkor szép szabad részt kapunk a tetőív alatt.

Intelligens lámparendszer, aktív karosszériavezérlés, éjjellátó rendszer, tolatókamera, TV, DVD, ülésszellőztetés, hangvezérlés: mindezek a CL kupéban is szolgálatot teljesítenek, hogy a finom bőrrel és fával kialakított utastérben helyet foglaló sofőrt segítsék.

A Pre-Safe biztonsági rendszert a CL-ben kiegészítették egy új fejlesztésű Pre-Safe fékkel is. Ennek része a BAS rendszer, ami veszély esetén a vészfékezéshez szükséges féknyomást felépíti és vészjelzést ad le. Ha a sofőr nem reagál fékezéssel, akkor a Pre-Safe Brake a maximális fékhatás 40 százalékával lassítja a kocsit.

Amennyiben a vezető ekkor végre a fékre lép, azonnal a maximális fékhatással lassíthatja az autót. A rendszer csak a feláras távolságtartó elektronikával együtt működik. A Pre-Safe fék a 30-180 km/h közötti sebességtartományban aktív és az S-osztályban is elérhető lesz.