Őrizetbe vették kórházi ellátását követően a július elsejei Árpád hídi halálos baleset okozóját, aki vallomásában elismerte felelősségét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balogh Ádám elmondta, szombaton a hídon spontán verseny alakult. Mint a szakember előadásából kiderült, három autó vett részt az eseményekben, egy Mercedes és két BMW. Az események rekonstrukciójában a köztéri kamerák felvételei segítik a szakembereket, ezek képét a rendőrség részben közre is adta.

Kiadták a videót az Árpád hídi balesetről 1

A Teve utcai közlekedési lámpa zöldre váltásakor két autó is szabálytalanul indulva kezdett az Árpád híd felé száguldani. Elöl a 690 lóerős Mercedes, utána két BMW 1-2, illetve 7-9 másodperces lemaradással érkezett. 

Az első autó a Népfürdő utca vonalában megcsúszott, és elütötte a szalag- és csőkorlát mögött szabályosan közlekedő, 26 éves kerékpárost, aki a kórházba szállítása után meghalt. A baleset erejét jól jelzi, hogy a Mercedes a gázolás után még hetven métert csúszott a tetején. A helyszínre elsőként érkező BMW még el tudta kerülni a balesetet, de a második BMW belerohant. A mentőket az első BMW-ben ülők hívták.

Nézd meg videón a balesetet:

a videó a hirdetés után indul

A főosztályvezető kiemelte, hogy a baleset elkerülhető lett volna, az a közlekedésbiztonság két súlyos kockázatára vezethető vissza: a versenyzésre és a sebességtúllépésre.

Hozzátette, hogy a szakértői vélemény szerint a balesetet okozó autó a sodródást megelőzően legalább óránkénti 137 kilométeres sebességgel haladt. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy az autó menetstabilizáló rendszere ki volt kapcsolva.

A rendőrség beszámolója az eseményről:

Kérdésre válaszolva Balogh Ádám közölte, az autó 33 éves vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják. A sofőrt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását. Vallomása során a gyanúsított elismerte a felelősséget a baleset bekövetkezéséért. Kiderült, hogy a Mercedes vezetőjének már volt két, anyagi kárral járó balesete, többször követett el közlekedési szabályszegést, illetve 13 büntetőponttal rendelkezett.

A Vezess által megkérdezett közlekedési ügyekben jártas ügyvéd szerint nem biztos, hogy börtönbe kerül a baleset okozója: