43 százalékkal drágultak tavaly a használt autók, a soha nem látott áremelkedés ellenére 2022 első negyedében mégis jelentős mértékben növekedett a szürkeimportban az országba érkező járművek száma, ráadásul némileg átrendeződött a toplista. Megnéztük, földrajzilag az ország melyik területén lakó autósok vásárolták a valamiért érdekesebb modelleket, a vevők lakhelye szerinti szubjektív válogatás következik a villanyautóktól a harmincas KGST-modelleken át az olasz sportkocsikig.

Kezdjük a Teslákkal

A négykerekűek iránt intenzívebben érdeklődőket talán Elon Musk használtan is drága elektromos autói osztják meg a leginkább, még a villanyossal járók is könnyen két, hangosan érvelő táborra szakadnak, ha szóba kerül a Tesla.

A semmiből másfél évtizede kinőtt amerikai cég személyautóinak a behozatala százalékosan nézve látványosan emelkedik, az elmúlt két évben nagyjából duplázódott az importjuk. Igaz, még mindig alacsony darabszámokról beszélünk, január eleje és március vége között 137 használt példányra került magyar rendszám, és a Datahouse kiváló adatbázisának a segítségével azt is meg tudjuk mondani darabra pontosan, hogy az ország melyik részén laknak a frissen Tesla-tulajokká vált autósok.

A Teslák 32 százaléka Budapestre került, 28 százaléka Pest megyébe, a maradék 40 százalékon osztozik 18 megye. Vagyis a fővárosban három hónap alatt 44 darab állt forgalomba, a tágabb agglomerációjában 38, míg az ország területileg durván 80 százalékát adó megyékben 1 és 4 darab közötti “mennyiség”. A nagy keleti megyékben – Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Biharban – konkrétan 1-1 darab.

A pestiek Porschét vesznek, a borsodiak BMW-t? 1

Törötten kockázatosabb behozni, de nagyobb hasznot ígér. Egy sérült Model S épül a fővárosban (képünk illusztráció)

Mi a helyzet a Ladákkal?

Aki most bekiabálta, hogy “Borsod”, az téved, ott például egyetlenegy sem állt forgalomba. Ugyan kétségkívül több idős Lada (és Wartburg, Trabant stb.) küzd még napi használatban az ország kevésbé tehetős részein, ám az idén külföldről behozott 20 darab Lada minden bizonnyal az átlagnál jobb állapotú, remélhetőleg szépen rendbe tehető darab. (Mivel idehaza erőteljesen lopják a Ladákat, sajnos az sem zárható ki, hogy egyesek akár a papírok miatt trükköznek velük.)

Földrajzilag sokfelé állt forgalomba ez a közel két tucat szovjet személyautó: 13 megye és Budapest osztozik viszonylag egységesen a 20 darabon, 1-2-3 példány állt forgalomba közigazgatási egységenként. Ha már KGST, egy darab Trabant is érkezett külföldről Fejérbe, és egy darab Wartburg Zalába az első negyedévben.

Maseratik, Ferrarik és Lamborghinik

Ebben a kategóriában két halmazra oszlik az import: nagyjából az egyik felére német/cseh/szlovák… rendszám kerül többnyire – nevezzük így – adóoptimalizálási célból, míg a hivatalos hazai Excelben csupán a másik fele jelenik meg, ezek a magyar rendszámosok. (Itt jegyezzük meg, elég sok budapesti Teslán is külföldi rendszám világít.)

Összesen 19 olasz sportkocsira került magyar azonosító ebből a három márkából. A 10 Maseratiból 4 budapesti, 3 Pest megyei, 2 került Veszprém megyébe, 1 Fejérbe. A drágább, erősebb és gyorsabb testvérmárka autóiból összesen 5 darab került be a Datahouse adatbázisába, 1-1 Ferrari Bács-Kiskunba, Budapestre, Csongrádba, Pest és Veszprém megyébe.

A 4 darab Lamborghini éppen duplaannyi, mint egy éve ilyenkor, szintén ábécésorrendben 1-1 példány állt forgalomba Budapesten, Csongrádban, Győr-Moson-Sopron megyében és Pest megyében.

A pestiek Porschét vesznek, a borsodiak BMW-t? 2

Piros, de nem Ferrari. Ömlenek az országba a használt autók

Nézzük meg a listavezetőt!

Térjünk vissza picit a földre, szerintünk az is érdekes lehet, hogy a negyedéves toplistát 1228 behozott kompakttal vezető Volkswagen Golf területi eloszlása mit mutat, merthogy modellszinten is meg lehet nézni a forgalomba állítások helyeit.

A nem e-Golf, nem kabrió, nem Plus változatokból beérkezett 1216 példányból darabra a legtöbb Pest megyébe érkezett (161), majd másodikként a főváros végzett (147), de lakosságarányosan messze sokkal több állt forgalomba két, egymástól távoli megyében: Győr-Moson-Sopronban (121) és Bács-Kiskunban (94).

Hol laknak a Porsche-tulajdonosok?

Porsche-nagyhatalom vagyunk, hosszú évek óta nem kap akkora kvótát a márka hazai importőrje, mint amennyit el tudna adni egy-egy évben, és használtan is sok száz példány érkezik be az országba minden egyes esztendőben. Lehet itt járvány vagy háború, ami fix: hogy 300-400 használt Porschéra magyar rendszámot pattintanak a szerencsések.

Az első negyedévben most 110 darab érkezett (911 volt a legtöbb, és nem öreg, lepukkant Cayenne), a területi eloszlásuk pedig meglehetősen hasonló a Teslákéhoz, sőt, még inkább fővárosközpontú. 34 százalék ment az ország lakosainak nagyjából 18 százalékát adó Budapestre (37 darab), 16 százalék Pest megyébe (18 példány), az 50 százalékon pedig 18 megye osztozik.

A pestiek Porschét vesznek, a borsodiak BMW-t? 3

Csalóka kép, ugyan Magyarországon fotóztam ezeket a német rendszámos Porschékat, de legálisan viselték azonosítóikat. Egy márkarendezvényen vezettük őket, pár napra érkezett tesztautók

Brutális különbségek a legnépszerűbb villanyautóknál

A Teslákhoz hasonlóan a fővárosba, sőt, még inkább annak környezetébe koncentrálódik az újabban igazi kereskedőkedvencnek számító i3-as BMW importja. A 414 darab behozott elektromosból 134 Budapestre ment, 130 pedig Pest megyében állt forgalomba. Aki figyeli a hirdetéseket, látja, hogy Dunaharasztitól Gödig többen ráálltak ennek a behozatalára, nyilván azért, mert jól veszik a modellt a környezetükben élők.

Annyira kilóg Pest megye 130 példánya, hogy az utána második-harmadik helyezett megyék neve mellett mindössze 16-16 darab i3-as szerepel (Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar).

Aki erre azt mondja, hogy “a pestiek” meg “az agglomeráció” túlértékeli a német prémiummárka logóját, annak eláruljuk, hogy a villanyautós lista második legnépszerűbbje, a használt Nissan Leaf importja még ennél is látványosabban koncentrálódik erre a régióra. A 318 autóból 100 darab Pest megyében állt forgalomba, 74 pedig a fővárosban.

Eközben Békés, Heves és Somogy megyében mindössze 2-2 darab, Tolnában pedig csak egy. Vagyis Pest megyébe 50-szer, 100-szor annyi Leaf érkezett, mint ezekbe.

Mi a helyzet a nálunk mindig is túlvásárolt 3-as BMW-kkel?

Öt évvel ezelőtt még a 3-as BMW volt a legnagyobb darabszámban behozott használt autó az országba, azóta jóval hátrébb csúszott a népszerűségi listán, de a 13-ik helye még mindig sokkal előrébb van, mint ahol ugyanez a modell az újonnan forgalomba állítottak között szerepel (ott nagyjából az 50-ik).

Használtan mindig is túlvásárolt volt nálunk a 3-as széria (és úgy általában a német prémiumok), most megnéztük, jelenleg kik veszik őket. Az elektromos BMW-kkel összehasonlítva Budapesten éppen ellenkező a helyzet, lakosságarányosan egyértelműen alul reprezentált a főváros, mert a 342 darab sima (azaz nem kabrió, nem M3 stb.) 3-asból mindössze 44 darab állt forgalomba itt.

Eközben 22 Hajdú-Biharban, és például egyenként 18-18 darab Borsodban és Békésben.

Vagyis Budapest 1,7 millió lakosa 44 darab használt 3-as BMW-t vásárolt, a három keleti megye együttesen szinte éppen ugyanannyi lakosa pedig 58 példányt.