Olvasóink változatos kérdéseire a Vezess felkészült szakértői adnak változatos válaszokat.

Megbízható sportautót

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Egy sportautót szeretnék vásárolni ilyen 3,5-5 millió környékén. Inkább megbízható autót szeretnék amibe van erő.
Opel Astra H OPC és Ford Focus ST amiket nézegettem ár/érték arányban talán ezek tűnnek a legjobb választásnak és fórumokon is úgy olvastam hogy nem sok gyári hibájuk van ami meg igen az viszonylag olcsón javítható.

Megbízható sportautót használtan 3,5 millióért? 1

 

Ön melyiket javasolná inkább esetleg lenne más javasolná is ezeken kívül.

Kedves Balázs!

Szakértőnk válaszol

Az Opel Astra H OPC és a Ford Focus ST nem sportautó, hanem széria változatok gyárilag “felbosszantott” változatai. Ezért valóban olcsóbb fenntartani mindkét típust, mint egy “valódi” sportautót. Ilyen használt autók vásárlásakor duplán vigyázni kell, mert ezeket az autókat általában 5-6 éves korukra már összetörték néhányszor és ütötték-vágták. Ha ehhez nem társult szakszerű szervizelés, sok gond lesz velük.

Megbízható sportautót használtan 3,5 millióért? 2

Ha választanom kellene, én a Focus ST-t választanám, jobb a futómű és a motor. Az Opel motorok hajlamosabbak a magas olajfogyasztásra is.

Bármelyik típust választja, nézesse át szakemberrel vásárlás előtt, nehogy pénztemetőt vegyen.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

3-4 éves kombit a családnak

Olvasónk kérdez

Kedves Varga Tibor!

Segítségét illetve tanácsát szeretném kérni.

Jelenleg egy 2011-es 1.6-os 124 lóerős Chevrolet Cruze-t használunk. Azonban kisfiam születésével “kinőttük”. (A csomagtérbe a babakocsi mellé már más nem fér.) 3-4 éves kombik felé kacsingatnánk, keretünk körülbelül 3,5 millió forint lenne a vásárlásra.

Megbízható sportautót használtan 3,5 millióért? 4

Azonban a gázolajos motoroktól illetve a turbós benzinesektől is tartok, mivel jelenleg napi 10-15 km az amire az autót használjuk. (A vírus helyzet után ez magasabb lesz, ha nem is sokkal.)
Itt érkeztünk el arra a pontra, ahol szeretném az Ön mint szakember tanácsát kérni! Melyik motor típusnak tesz kevésbé rosszat ez a napi kis kilométer szám, a dieselnek vagy a turbós benzinesnek?

Egyébként ezek a típusok amiket méret, külső – belső alapján a párommal eddig esélyesnek tituláltunk : Opel Astra K (1.6 cdti) ; Renault Grand Scenic 1.5 dCi ; Hyundai I30 1.6 Crdi illetve Kia Ceed 1.6 Crdi

Válaszát és segítségét előre is köszönöm !

Üdvözlettel,
Varga Mihály

Szakértőnk válaszol

Kedves Mihály!

Nem létezik olyan motor, aminek nem káros a rövid utas, városi használat, ezért “Szent Grál” sincs.

A dízel drága lehet, ha tönkremegy, viszont takarékos. A turbós-benzines drága, ha tönkremegy és már kevésbé takarékos. A szívó benzinest olcsóbb javítani, ha tönkremegy, de már alig van belőle és sokat eszik. Ezzel együtt, ha a megbízhatóság a legfontosabb, én egy Hyundai/Kiát vennék erre a célra szívó benzines motorral és gyakran cserélném az olajat.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Kombit vagy kisbuszt munkára

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor!

Régóta rendszeres nézőjük vagyok és szeretnék köszönetet mondani a tartalmakért, nagyon hasznosak, műszaki embereknek is!

Első saját autómat szeretném megvásárolni, ugyanakkor szeretnék vállalkozásba kezdeni, sajnos nem tudok személy és haszonjárművet egyszerre vásárolni. Rendszeresen pakolnék bele, nem cementes zsákokat, de villanyszerelő anyagot, létrát, klímát, kazánt. Talán egy kombi is éppen elég lenne, de kompromisszumokkal.

Megbízható sportautót használtan 3,5 millióért? 6

Egyterűekben, síkba hajtható üléssorú kombiban, vagy 5 személyes kisbuszban gondolkodom, ahol kivehető, hajtható a hátsó üléssor. Kb 1.5-1.8MFt lenne a keretem, és ezért a lehetőségekhez képest minél biztonságosabb, jól vezethető de megbízható autót keresek, városba vagy száz kilométer alatti távokra, autópályára nem nagyon megyek. A második generációs Berlingo már majdnem befutó lett, de a 120 lovas benzines “Prince” motor végül eltántorított. Dízelből mi a legkevésbé problémás ebben a kategóriában?

Köszönöm, Máté!

Szakértőnk válaszol

Kedves Máté!

Amennyiben kényelmes személyautót és pakolós, nagy (hosszú) belterű kocsit szeretne egyszerre, javaslom a Ford S Max/Galaxy párost. Az első pár évjárat már belefér a keretbe és előfordulnak a piacon jó állapotú példányok is. Benzines motorral nem túl takarékos, de 2,0 TDCI-vel kifejezetten jó választás lehet.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu