Érdemes lemenni Alfába?

Olvasónk kérdez

Kedves Varga Tibor!

Pár napja sajnálatos módon közelről is megcsodálhattam egy Alfa Romeo Brerat. Ahogy mondani szokás szerelem első látásra lett volna, ha már a 2006-os megjelenése óta nem férkőzik bele a szívembe. Az azt követő években jellemzően a pénztárcámhoz mérten magas áron voltak, később az Alfákra oly jellemző módon nagy árcsökkenés volt tapasztalható,főleg 2010 után a használt piacon.

Akkor nem volt hozzá szerencsém végül és szinte el is felejtettem, viszont a friss élmények után, szeretnék ismét egy ilyen gépet. Mivel az Értékbecslő műsorból kiderült, hogy Önnek sem áll a szívétől távol a Milánói székhelyű gyártó, ezért bátorkodtam megkeresni pár kérdésemmel. 

1. Melyik motorizáció lehet a legjobb választás
2. Mire kellene odafigyelnem vásárláskor leginkább, gondolok itt a típushibákra.
3. Alfám több is volt, de JTS motort nem ismerem olyan lehet mint a T.S. vezérlésmódosító stb.?
4. Szabad ilyen autót venni nekem?

Nagyon szépen köszönöm előre is megtisztelő válaszát!

Ez az a használt Alfa Romeo, amit nyugodt szívvel megvehetünk? 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Gyuff!

Valóban szeretem a típust, de nem elsősorban a megbízhatósága miatt. Inkább a szépsége, a merev karosszéria, a remek futómű, a vezetési élmény és a jó dízel motorok fognak meg. Mint minden autónak, az Alfa 159/Brerának is vannak gyenge pontjai: elektromos meghibásodások, ablakemelők, váltógondok (Opel-származék), nem túl jó benzinmotorok (1,8, 2,2 szintén Opeltől). Az 1,8 tbi.-t istenítik, de szerintem ez sem lett kiemelkedően jó.

Dízelmotorjai viszont mind megbízható, eltalált konstrukciók. Természetesen az idő és a kilométerek ezekben a motorokban is nyomot hagynak. Elsősorban az üzemanyagrendszer, a turbó és a kettős tömegű lendkerék veszélyeztetett. A futómű nehezen tűri a magyar rossz utakat és pár alkatrész drága hozzá. Mindezekkel együtt nehéz találni ebben az árkategóriában jobb, mindennapokban is jól használható “élményautót”.

Ne vásároljon Alfát szakértő segítsége nélkül! Rengeteg szétrúgott, kicsinosított példány van a hazai piacon.

Budapest és környékén négy Alfa-bontó van. Itt gyakorlatilag minden beszerezhető olcsón/használtan a típushoz.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Napi 15 kilométerre 1,5 millióból

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

Autóvásárlás előtt állok, és szeretném a segítségét kérni. A keretösszeg 1,5 millió, napi szinten 15 km megyek átlagosan. Amiket ki néztem az a Honda accord, Audi A4, A6, Hyundai santafe, Skoda Superb.

2006-nál idősebbet nem szeretnék.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Bence

Szakértőnk válaszol

Kedves Bence!

12 éves kor körül nem az a legfontosabb, hogy melyik típust választja, hanem hogy a kinézett autó milyen állapotban van.

Napi 15 kilométer használatra mindenképpen benzines autót javasolnék, bár a hiedelmekkel ellentétben egyik motornak sem tesz jót a sok rövid utas használat, nem csak a dízelnek. A Volkswagen csoport 2006-tól főként TSI (turbós-benzines) motorokkal szerelte a benzines autóit, amiket messziről kerülnék. A Hyundai Santa-Fe és Honda Accord jó választás lehet, de ne számítson 10 liter alatti fogyasztásra a fenti használattal. Gyakoriak az erősen rozsdás példányok a piacon és könnyű beleszaladni nagy költségű javításokba (pl.: magas olajfogyasztás).

Bármelyiket választja, célszerű szakemberrel átnézetni az autót vásárlás előtt.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Strapabíró autó a magyar utakra

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga Tibor!

Sajnos heti rendszerességgel közlekedek rossz úton (52-es út), és felmerült bennem hogy érdemes lenne-e váltanom egy olyan autóra, aminek a futóműve bírná az ilyen kiképzést, ha egyáltalán létezik ilyen. Jelenleg egy e46-os BMW-vel járok, amivel nagyon elégedett vagyok minden téren, csak belegondolva az alkatrészárakba lehet hogy gazdaságosabb lenne valami másik autóra váltanom.

Olyan autót keresek, ami nincs messze komfort terén az e46-tól, de a fenntartási költsége alacsonyabb. Szempont lenne tehát az üzembiztosság, ideértve a futóműtől a motorig minden, valamint a minél alacsonyabb fogyasztás. Városban keveset járok, ezért a dízel jó választás lenne. A biztonságon azonban nem szeretnék spórolni, az a legfontosabb számomra.

Tudna nekem ajánlani pár modellt ami szóba jöhet?
Érdekelne továbbá a véleménye az e46-ról a futómű szempontjából.

Köszönöm a segítségét!

Szakértőnk válaszol

Kedves Dominik!

A BMW E46 futóműve remek konstrukció, de valóban nem olcsó fenntartani, főleg, ha az 52-es úton használja. Sajnos világvége álló futóművet nem tudok ajánlani. Esetleg érdemes lenne elgondolkodni valamilyen SUV-ban, amit olcsón fenn lehet tartani. Az E46 árán sajnos nem tudok megbízható, olcsón fenntartható SUV-ot ajánlani.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu