Észre sem vettük, de minden bizonnyal sosem látott magasságokba emelkedhetett a magyar polgárok törvénytisztelete, ugyanis a NAV oldalán minden korábbinál kevesebb lefoglalt személyautót látunk. Ugyanakkor a korábbiaknál több Mercedest. Időről időre visszatérünk csemegézni ide, hiszen az állami tulajdonba vett járműveket némi szabadeges érlelést követően a hatóság elpasszolja, bárki licitálhat rájuk.

A filmekből ismert kalapácsos árveréseket a visszaélések miatt jó pár éve megszüntette az akkori APEH, ma elektronikusan lehet licitálni a kiválasztott autóra. Első lépésként a Magyarorszag.hu oldal Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a rövidre szabott idő alatt ajánlatot tenni. Aki nyitott a kalandra, annak érdemes böngészni.

Minden jármű adatlapján három dátum szerepel: az árverés meghirdetése után egy hónappal kezdődik a verseny, ami három nap alatt le is zajlik. Előtte erősen ajánlott személyesen megnézni a szimpatikusnak tűnő négykerekűt, amit cseppet nehézkessé tesz, hogy az ország különféle pontjain lévő helyi NAV-kirendeltségeken szomorkodnak. Indulás előtt érdemes elolvasni az autók apróbetűs ismertetőit a hirdetési oldalon, ugyanis egynémely jószágnak se forgalmija, se kulcsa, de a kínálatban azért akadnak jóval a piaci ár alatti ígéretes példányok is.

Licitárat ad meg minden járműhöz a NAV, amely az általuk piaci árnak tartott összeg fele. Innen indul az árverés, többek között ezekre lehet most lecsapni.

Mercedes C 200 CDI (2009) – Licitár: 1 250 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 1

A vonzó ár mellett szimpatikusnak tűnik az adóhatóság által megadott 168 ezer kilométeres futásteljesítmény is, ugyanakkor lesz némi melója a leendő új tulajdonosnak: a tízéves dízel-Mercit kivonták a forgalomból. Túl sok mindent nem árul el róla az adóhatóság, azon kívül, hogy „nagyobb sérülésektől mentes”.

Opel Vectra 1.6 GL (1999) – Licitár: 80 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 2

Egészen más kategória, egészen más összeg. „A rádió előlapja a kesztyűtartóban, dobozban. Gépjárművön körben használatból eredő sérülések, húzások, nyomások, törések láthatóak” – olvasható a jellemzésben. Eközben a képen azt látjuk, a korához és a meghirdetett árhoz képest kimondottan egyben van a húszesztendős Vectra. Kötelező megnézni licit előtt.

BMW 320D (2005) – Licitár: 302 750 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 3

November elején járt le a műszakija Dezsőnek, emiatt pár hónappal ezelőtt valamivel vonzóbb ajánlatnak tűnt volna, de biztosak vagyunk benne, egyeseknek most is megakad rajta a szeme. „A gépjármű üzemképes állapotban került a telephelyre (…), forgalmi engedélye, rendszámtáblái az illetékes kormányhivatalnál találhatóak.” Tizennégy év alatt állítólag 250 ezret futott.

Mercedes Vaneo 1.7 CDI (2003) – 425 000

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 4

„A karosszérián apróbb esztétikai hibáktól eltekintve sérülés nem látható. A gépkocsi motorikusan indul, de a jármű műszerfala hibákat jelez” – írja a hatóság a dízel Vaneóról, amelyből egyébként kínálnak hasonló életkorú benzinest is (2002-est), szinte ugyanennyiért.

Opel Mokka 1.6 CDTI (2013) – Licitár: 1 750 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 5

Egy makulátlannak tűnő SUV, az órájában lévő 182 ezer kilométer ellenére. 2021 novemberéig érvényes a műszakija, és az átlagnál jobban felszerelt változatnak tűnik, ne tévesszen meg senkit a NAV szűkszavúsága. A hasonszőrű Mokkák 3-4 millió forint között kelletik magukat a piacon.

Suzuki Ignis raliautó (2004) – Licitár: 200 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 6

Talán ez is érdekes lehet valakinek, és ha azt nézzük, hogy egy normális becsövezés többszázezer forint, akkor ingyen van ez a játékautó. Amelyet persze életre kell kelteni, elég régóta álldogálhat. Sajnos arról nincs infó, hogy a motorját megpiszkálták-e az átalakítás során.

Mercedes E320 T-Model (2003) – Licitár: 800 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 7

Márciusig érvényes a műszakija ennek a V6-os, 3.2-es, benzines motorral szerelt, és összkerékhajtású 224 lóerős Merci-kombinak. Állapotáról azt írják, a korának megfelelő.

Opel Astra Caravan 1.6 (1999) – Licitár: 180 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 8

Az utólag beszerelt állófűtés tűnik az ütött-kopott Astra legérdekesebb extrájának. Hamarosan lejár a műszakija, úgyhogy kipufogófoltozásra is készüljön, aki megvenné, ugyanis a NAV szerint lyukas.

Mercedes A 170 CDI (2001) – Licitár: 200 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 9

Extrának írja a hatóság jellemzése a hírhedt jávorszarvas-teszt miatt alap tartozékká tett ESP-t, aminél fontosabb, hogy érvényes a műszakija ennek az A-osztálynak. Klíma van, és „festék-lakkhiba” is, az órájában pedig 183 ezer kilométer.

Opel Astra F 1.4 (2001) – Licitár: 40 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 10

Cikkünk legolcsóbb szereplőjét akkumulátor nélkül, de vonóhoroggal és tetőcsomagtartóval kínálja licitre a NAV, valószínűleg ahogy elhozták egykori tulajdonosától. Viseltes kaszniról írnak, aki persze egy jó futócipő árából venne autót, annak ez nyilvánvalóan nem meglepetés.

BMW 320 TDS Touring (1998) – Licitár: 60 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 11

Első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő a 3-as dízel kombi, de 60 ezer forintért nem sok autót kínálnak érvényes forgalmival, ezzel a logóval. Meg szép állapotút sem, ez a BMW sem az.

Mercedes E 200 CDI (2009) – Licitár: 900 000 forint

Használt Mercedeseket kínál olcsón az állam 12

Könnyebben megakad a szeme az embernek ezen a tízéves limuzinon, pláne, ha azt látja a hahun, hogy kétmillió környékén hirdetik a kortársait. Ennyiért remek vétel lenne, még úgy is, hogy a NAV szerint nincsenek meg a kulcsai. „Közterületről zárt állapotban került beszállításra.” Nagy kérdés, milyen összegnél áll meg majd a licit.