Büfékocsit – jó, utánfutót – nemcsak az Üvegtigris minimalista stílusában lehet építeni. Itt a másik véglet: kívül óriási, belül tágas, ízléses és itt nem kínai gombakonzervet nyit, mélyhűtött bucit nyes a személyzet, ha befut a rendelés.
Hajnali négy óra sincs még, amikor behuppanok a már jól ismert Land Rover Defender jobb első ülésébe. Még nem igazán tudok magamról, de ez nem is akkora baj, nem én fogom elvontatni a telephelyről azt az 50 köbméteres négykerekű szörnyet, ami a felállítási helyén Transformerként fog átalakulni Budapest talán legnagyobb négykerekű mobil vendéglátóhelyévé. 
Szűk utcákon élmény egy ekkora hombárt rángatni

Szűk utcákon élmény egy ekkora hombárt rángatni

Ha lenne hozzá jogosítványom, akkor sem szívesen húznám át a városon ezt a fémdobozt. A Land Rover bukórácsra sebtében felszerelt, oldalra messze kilógó pálcikák végén trónoló pót-visszapillantók sem képesek teljes egészében megmutatni a hátunk mögött suhanó szürke vastömeget, amelynek már a vonószemre illesztése is izzasztó volt. Ilyenkor jó választásnak tűnik a különben halálosan hajnali időpont, hogy a belvárosi helyére, a Madách térre szállítsuk a szerkezetet. 
Így bőven beleférnek a nagyvonalú kanyarok és a megfontolt menet, óvatos gyorsulások sem bőszítenek fel senkit. Szerencsére a Defender jól bírja a 3,5 tonnát, a felezőt is csak hosszadalmas végső helyreigazításhoz kapcsolta be a sofőr. A kuplung biztos hálás volt ezért a figyelmességért.
A kiszolgálás, vendégkör biztos nem ilyen a Madách téren:

Mi ez?

A Food Truck fantázianevű fémtömb a magyar Bite étteremlánc harmadik, mobil tagja. Az első boltot a Nyugatival szemben nyitották lassan másfél éve, a másodikat nem sokkal ezután az Astoriainál. Utóbbi hamar át is alakult és a kezdeti fahéjas tekercs, perec kínálatot – a Nyugatinál továbbra is ezek pörögnek – gyorsan váltotta a jóval férfiasabb sör-kolbász-savanyúság-kenyér vonal. 

Mit tud?

A hatalmas utánfutót úgy tervezték, hogy szükség esetén fesztiválokon, illetve egyéb más rendezvényeken is bevethető legyen – bár várhatóan a legtöbb időt a belvárosban állva tölti majd.
Szerinted mennyire illik a Madách térre ez a mobil étterem?
Amíg adnak hideg sört, jó helyen van
80% (4)
Amíg adnak hideg bodzaszörpöt, jó helyen van
20% (1)
Rémes ez a fémdoboz a Budapestnek nevezett Biedermeier babaházban, pusztuljon!
0% ()
Rémes ez a Budapest a fémdoboz körül, pusztuljon!
0% ()
A fémbódé teljesen önellátó üzemmódban dolgozik, nincs külső kisegítő-konyha, ahonnan bizonyos időközönként befutnak a félig, vagy teljesen konyhakészre varázsolt termékek, itt mindent a helyszínen készítenek a hűtőkben felhalmozott nyersanyagokból. 
Saját ivóvízkészlete és a padló alá épített nagyméretű szennyvíztartálya is van az utánfutónak, amivel elméletileg két napig a puszta közepén is üzemképes, csak áramra van szüksége. Városban persze jóval könnyebb vele az élet, a víz- illetve a csatornahálózatra kötve jóval komfortosabb körülmények között onthatja magából a sört, perecet, hotdogot, vagy éppen a fahéjas tekercset.
Jól jön a felező, ha 3,5 tonnával kell rutin-parkolgatni hajnalok hajnalán

Jól jön a felező, ha 3,5 tonnával kell rutin-parkolgatni hajnalok hajnalán

Technika

A termetesre és nehézre duzzadt szerkezetet az üzemeltetők saját tervek alapján építtették. A 8 méter hosszú és 2,5 méter széles utánfutó duplatengelyes, ráfutófékes alapra épült, és éppen belefért a szabályos 3,5 tonnás tömeglimitbe. Nem mintha a könnyűszerkezetes felépítmény ennyire súlyos lenne, leginkább a bútorozás faanyagai adtak sokat hozzá a végeredményhez. Persze ha már a felállítási helyén áll, feltöltik áruval, akkor még ennél is nehezebb lehet. De ott már nem számít. 
Minden a helyén, jöhetnek a vendégek

Minden a helyén, jöhetnek a vendégek

Van is benne extra rendesen, tucatnyi hűtő, kávégép, sörcsap, gázüzemű sütők, de a kedvenc mégis a padlóhoz láncolt közel mázsás dagasztógép. Maga az utánfutó a bútorozással együtt 2,5 millió forintos beruházást jelent, amelyhez még a gépek, berendezések ára is hozzájön.
Jelenleg a Madách tér éppen szépülés alatt áll, a mobilkonyha környéke is inkább hasonlít háborús övezetre, mint kellemes, iszogatásra, falatozásra csábító helyszínre, de várhatóan azért előbb-utóbb elül a por, és elbontják a kerítéseket.
A próbaüzem első napján így festett a városba költöztetett szürke kajakonténer

A próbaüzem első napján így festett a városba költöztetett szürke kajakonténer