Büfékocsit – jó, utánfutót – nemcsak az Üvegtigris minimalista stílusában lehet építeni. Itt a másik véglet: kívül óriási, belül tágas, ízléses és itt nem kínai gombakonzervet nyit, mélyhűtött bucit nyes a személyzet, ha befut a rendelés.
Hajnali négy óra sincs még, amikor behuppanok a már jól ismert Land Rover Defender jobb első ülésébe. Még nem igazán tudok magamról, de ez nem is akkora baj, nem én fogom elvontatni a telephelyről azt az 50 köbméteres négykerekű szörnyet, ami a felállítási helyén Transformerként fog átalakulni Budapest talán legnagyobb négykerekű mobil vendéglátóhelyévé. 

Szűk utcákon élmény egy ekkora hombárt rángatni

Ha lenne hozzá jogosítványom, akkor sem szívesen húznám át a városon ezt a fémdobozt. A Land Rover bukórácsra sebtében felszerelt, oldalra messze kilógó pálcikák végén trónoló pót-visszapillantók sem képesek teljes egészében megmutatni a hátunk mögött suhanó szürke vastömeget, amelynek már a vonószemre illesztése is izzasztó volt. Ilyenkor jó választásnak tűnik a különben halálosan hajnali időpont, hogy a belvárosi helyére, a Madách térre szállítsuk a szerkezetet. 
Így bőven beleférnek a nagyvonalú kanyarok és a megfontolt menet, óvatos gyorsulások sem bőszítenek fel senkit. Szerencsére a Defender jól bírja a 3,5 tonnát, a felezőt is csak hosszadalmas végső helyreigazításhoz kapcsolta be a sofőr. A kuplung biztos hálás volt ezért a figyelmességért.
A kiszolgálás, vendégkör biztos nem ilyen a Madách téren:

Mi ez?

A Food Truck fantázianevű fémtömb a magyar Bite étteremlánc harmadik, mobil tagja. Az első boltot a Nyugatival szemben nyitották lassan másfél éve, a másodikat nem sokkal ezután az Astoriainál. Utóbbi hamar át is alakult és a kezdeti fahéjas tekercs, perec kínálatot – a Nyugatinál továbbra is ezek pörögnek – gyorsan váltotta a jóval férfiasabb sör-kolbász-savanyúság-kenyér vonal. 

Mit tud?

A hatalmas utánfutót úgy tervezték, hogy szükség esetén fesztiválokon, illetve egyéb más rendezvényeken is bevethető legyen – bár várhatóan a legtöbb időt a belvárosban állva tölti majd.

Szerinted mennyire illik a Madách térre ez a mobil étterem?

 • Amíg adnak hideg sört, jó helyen van
  33%
 • Rémes ez a Budapest a fémdoboz körül, pusztuljon!
  29%
 • Amíg adnak hideg bodzaszörpöt, jó helyen van
  21%
 • Rémes ez a fémdoboz a Budapestnek nevezett Biedermeier babaházban, pusztuljon!
  16%

Szerinted mennyire illik a Madách térre ez a mobil étterem?


A fémbódé teljesen önellátó üzemmódban dolgozik, nincs külső kisegítő-konyha, ahonnan bizonyos időközönként befutnak a félig, vagy teljesen konyhakészre varázsolt termékek, itt mindent a helyszínen készítenek a hűtőkben felhalmozott nyersanyagokból. 
Saját ivóvízkészlete és a padló alá épített nagyméretű szennyvíztartálya is van az utánfutónak, amivel elméletileg két napig a puszta közepén is üzemképes, csak áramra van szüksége. Városban persze jóval könnyebb vele az élet, a víz- illetve a csatornahálózatra kötve jóval komfortosabb körülmények között onthatja magából a sört, perecet, hotdogot, vagy éppen a fahéjas tekercset.

Jól jön a felező, ha 3,5 tonnával kell rutin-parkolgatni hajnalok hajnalán

Technika

A termetesre és nehézre duzzadt szerkezetet az üzemeltetők saját tervek alapján építtették. A 8 méter hosszú és 2,5 méter széles utánfutó duplatengelyes, ráfutófékes alapra épült, és éppen belefért a szabályos 3,5 tonnás tömeglimitbe. Nem mintha a könnyűszerkezetes felépítmény ennyire súlyos lenne, leginkább a bútorozás faanyagai adtak sokat hozzá a végeredményhez. Persze ha már a felállítási helyén áll, feltöltik áruval, akkor még ennél is nehezebb lehet. De ott már nem számít. 

Minden a helyén, jöhetnek a vendégek

Van is benne extra rendesen, tucatnyi hűtő, kávégép, sörcsap, gázüzemű sütők, de a kedvenc mégis a padlóhoz láncolt közel mázsás dagasztógép. Maga az utánfutó a bútorozással együtt 2,5 millió forintos beruházást jelent, amelyhez még a gépek, berendezések ára is hozzájön.
Jelenleg a Madách tér éppen szépülés alatt áll, a mobilkonyha környéke is inkább hasonlít háborús övezetre, mint kellemes, iszogatásra, falatozásra csábító helyszínre, de várhatóan azért előbb-utóbb elül a por, és elbontják a kerítéseket.

A próbaüzem első napján így festett a városba költöztetett szürke kajakonténer