Röviden – Porsche Winter Driving tréning
Mi ez? Gazdagok csúszkálnak 911-es Porschékkal a jégen Finnországban
Mit tud? Megtanít driftelni, kicsit ügyesebben kezelni az autót
Mibe kerül? Egy 3 napos tréning legalább 1,5 millió
Kinek jó?  Mindenkinek hasznos. Tanít és szórakoztat

Biztosan nem vagyunk egyedül az érzéssel itt a szerkesztőségben, hogy minden évben imádkozunk az első hóért. Nem holmi gyermeteg hóember-építés jár az agyunkban, bár játék ez is a javából. Csapassunk a parkolóban autóval! 

Ezen fiatalkori emlékek felidézése a mai napig megmozgatja a fantáziánkat – és tulajdonképpen erre játszik a Porsche Winter Driving tréning is. A legújabb, 520 lóerős 911-es Porsche Turbóval szöges gumival jégen driftelni – jól hangzik, ugye? Ha futja rá, mindenképpen. 

Így csapatnak a milliomosok 1
Így csapatnak a milliomosok 2

Így csapatnak a milliomosok

Így csapatnak a milliomosok

Így csapatnak a milliomosok 59
Így csapatnak a milliomosok 60
Így csapatnak a milliomosok 61
Így csapatnak a milliomosok 62
Így csapatnak a milliomosok 63
Így csapatnak a milliomosok 64
Így csapatnak a milliomosok 65
Így csapatnak a milliomosok 66
Így csapatnak a milliomosok 67
Így csapatnak a milliomosok 68
Így csapatnak a milliomosok 69
Így csapatnak a milliomosok 70
Így csapatnak a milliomosok 71
Így csapatnak a milliomosok 72
A hosszított Panamera derékszögben is simán driftel
Így csapatnak a milliomosok 74
Így csapatnak a milliomosok 75
Így csapatnak a milliomosok 76
Így csapatnak a milliomosok 77
Így csapatnak a milliomosok 78
Így csapatnak a milliomosok 79
Így csapatnak a milliomosok 80
Így csapatnak a milliomosok 81
Így csapatnak a milliomosok 82
Így csapatnak a milliomosok 83
Így csapatnak a milliomosok 84
Így csapatnak a milliomosok 85
Így csapatnak a milliomosok 86
Így csapatnak a milliomosok 87
Így csapatnak a milliomosok 88
Így csapatnak a milliomosok 89
Walter Röhrl 66 évesen is elképesztően vezet
Így csapatnak a milliomosok 91
Így csapatnak a milliomosok 92
Így csapatnak a milliomosok 93
Enyhe hiba nyomai jobb hátul
Így csapatnak a milliomosok 95
Nem is mossák az autókat, tiszta a hó
Porsche mennyország. Rengeteg Carrera S, 4S és Turbo
A közel másfél millió forintért négy éjszaka is jár az ügyfeleknek ebben a szállodában
Néhány tartalék autó is sorakozik a hidegben
Így csapatnak a milliomosok 100
Így fest a Turbo belülről
Csoporttalálkozó és autócsere helyszín
Így csapatnak a milliomosok 103
Így csapatnak a milliomosok 104
Így farol az instruktőr
400 lóerő és összkerékhajtás. Könnyebb terelni, mint a Turbo modellt
Így csapatnak a milliomosok 107
Így csapatnak a milliomosok 108
Így csapatnak a milliomosok 109
160 km alatt ürült ki nagyjából a 68 literes tankja az 520 lóerős 911-ben
Így csapatnak a milliomosok 111
Így csapatnak a milliomosok 112
Így csapatnak a milliomosok 113
Reptér a sarkkörön túl
Fotó megosztása:

A közel másfél millió forintért négy éjszaka is jár az ügyfeleknek ebben a szállodában

A közel másfél millió forintért négy éjszaka is jár az ügyfeleknek ebben a szállodában

Tömörített élvezet – három az egyben

Minden nagypályás milliomosnak jó szívvel ajánljuk a finnországi Levit, a Porsche legújabb téli tesztjének helyszínét. Ez az apró kis település állítólag síparadicsomként szolgál sok külföldinek – de ha engem  kérdeznek, a nem ritkán -40 fokos hidegben és rendszeres szürkeségben azért már nem tűnik annyira szórakoztatónak a sportolás. Egy ülésfűtéssel és szöges abroncsokkal szerelt Porschéban viszont több mint hívogató. A nagyjából másfél millió forintos részvételi díj már csak részletkérdés – akinek mégsem, annak marad a helyi bevásárlóközpont parkolója. Esetleg néhány tízezerért egy vezetéstechnikai tréning.

Porsche mennyország. Rengeteg Carrera S, 4S és Turbo

Porsche mennyország. Rengeteg Carrera S, 4S és Turbo

Mint minden hasonló esemény, elméleti okítással indít a Porsche is, amit a gyakorlathoz hasonlóan tömörített formában kaptunk, mivel a fizető vendégek 3 napig élvezhetik azt, amit nekünk, potyázó újságíróknak egyetlen napba sűrítettek. Kivetítő,  erővektorok, eredők, példák az alul- és túlkormányzottságra, hátul hajt, mindenhol hajt, 400 lóerő, 520 lóerő, szöges gumik. Mintha mi is ezen ülnénk, nagyon mennénk már.

Előtte még néhány jó tanács: kanyar előtt fékezéssel terheljük az autó elejét, különben bután alulkormányzott lesz a Porsche, és ha már hófal, sokkal jobb azt a farral érinteni. Ez egyébként minden autóra és minden útfelületre igaz, a Polskitól a F1-es versenyautóig így lehet könnyebben nagy tempóval elfordulni.

Egy találós kérdés a végére: miért jó a drift? “Mókás, látványos” – jöttek a válaszok, persze, ennél jóval többről van szó. A drift, a kontrollált csúsztatás a meglepetések elkerülésére terjedt el a raliban, mivel egy ismeretlen felületű és nehezen belátható kanyarban, sokkal jobb egy kontrollált csúszásban érkezni, mint ott hirtelen alul- vagy túlkormányzottsággal szembesülni.  Kicsit lassabb, de biztonságosabb – nem mellesleg a nézők is imádják a látvány miatt. Ezt ma megtanítják nekünk, kaptuk az ígéretet, és nekivágtunk.

A hosszított Panamera derékszögben is simán driftel

A hosszított Panamera derékszögben is simán driftel

40 Porsche egy garázsban

Végre! Huszonöt percnyi buszos utazás után máris a helyi ralipályán vagyunk, ahol legalább negyven 911-es sorakozik katonás sorrendben. Mindegyik ragyog, pedig nem is mossák, a hó kristálytiszta. Sima Carrera nincs, a legolcsóbb modell a 400 lóerős S-kivitel, majd jönnek a hasonlóan erős összkerékhajtású 4S modellek, és van jó pár vadiúj, szintén négykerék-hajtású, 520 lóerős Turbo is, amelynek nyár végi bemutatóján is ott voltunk. Most ezzel kezdünk. Nem mintha óriási szükség lenne ennyi lóerőre.

Csapatokra oszlunk, rádiók az autóba, slusszkulcs elfordít, irány a pálya az instruktorok mögött.

Drift, terhelésváltás, ralikanyar

Itt egy hatalmas körforgalom hóból és jégből: első feladatként drifteljük körbe. Miután gázadásra elcsúsztattuk az autó farát, a 45 fokos szöget kell csak eltalálni, ahol gyakorlatilag csak gázzal farolásban tartható az autó – ilyenkor még a kormányt is elengedik a profik. Pofonegyszerű, igaz? Hát, negyed óra alatt nem az. Kellően nagy bátorsággal és gázadással azért sikerült viszonylag folyamatos csúszásban tartanunk a 520 lóerős szörnyeteget, persze a kormányt vadul rángattuk közben. Négyes alá, és máris levakarhatatlan vigyor az arcunkon.

Walter Röhrl is itt járt

Walter Röhrl 66 évesen is elképesztően vezet

Walter Röhrl 66 évesen is elképesztően vezet

Walter Röhrl 66 évesen is elképesztően vezet


Az esemény fényét, a kétszeres ralivilágbajnok, a Porsche évtizedek óta megbízható és lelkes tesztpilótája, Walter Röhrl jelenléte is emelte. A Porsche  modellek kezelhetőségében és vezetési élményében meghatározó szerepet játszó Röhrl egy kifejtetten szórakoztató forma, folyamatosan viccelődik, húzódzkodik a reptéri busz kapaszkodóján és még most is úgy élvezi a vezetést, mint ha először csinálná. Mindezt 66 évesen.

Röhrl egy külön pályán is megautóztatott bennünket egy 911 Turbo S volánja mögött, és ez a pár perc bőven elég volt ahhoz, hogy rájöjjünk: ez az ember tényleg kormánnyal a kezében született. (a videó nem adja jól vissza a tempót)

Aranyköpései tréing alatt: “az alulkormányzottság az, amikor látod, a túlkormányzottság az, amikor hallod a törést”. “Az élet 100 és 200 között kezdődik”.

A farolós játék után jöhet egy nagyobb hómező, ahol profi trükkök következnek: elsőként a terhelésváltással való farolás. Egy enyhe jobbkanyarban fékezéssel elúsztatjuk az autó hátulját, majd a hajtű-balosra fordítjuk a kormányt – már felengedett fékkel. Itt a türelem a lényeg, mielőtt gázt adnánk, meg kell várnunk, hogy a far magától átcsapjon a kedvező irányba, ahonnan gázpedállal már a kívánt íven tartható az autó. A nap későbbi szakaszában ez a trükk bizonyult a leghasznosabbnak, könnyedén alkalmazható volt a különböző hosszúságú és kialakítású pályákon – melyeket maga Hermann Tilke, több F1-es pálya tervezője álmodott bele a hóba.  

A hajtűkanyarokra ennek a technikának egy még látványosabb és nehezebb formája a következő feladat: a hajtű-balos előtt hiányzik az enyhe jobbos, amit egy hirtelen 180 fokos jobbra kormányzással kell helyettesíteni, majd onnan azonnal a korábbi technikával folytatni. A sebesség megválasztása a kulcskérdés: ha túl lassan kezdünk, el sem érjük a kanyart, ha túl gyorsak vagyunk, akkor koppan a 911-es fara a hófalon. Így fest egy viszonylag jól kivitelezett manőver belülről:

Aranyszabály, hogy csúszás közben mindig oda nézzünk, ahova menni szeretnénk, ne oda, ahova pillanatnyilag elindult az autó. Megmagyarázhatatlan, de ez a technika legtöbbször megment a kicsúszástól, automatikusan úgy kormányzunk, hogy megússzuk a becsapódást. És közben megint profinak érezzük magunkat.

Hátsó- és összkerékhajtás

Mielőtt nagyon hozzászoktunk volna egyik-másik autóhoz, váltottunk hátsókerék-hajtásra – nehogy megjöjjön az önbizalmunk. Axel, egyik instruktorunk szerint teljesen külön programot igényel a két hajtáslánc az agyban, és mindig a megfelelőt kell betölteni. Ennyire azért mégsem volt bonyolult a dolog, az alapok mégiscsak egyeznek: a legfontosabb különbség, hogy a hátsókerék-hajtású modellnél sokkal inkább résen kell lenni, muszáj villámgyorsan reagálni, különben azonnal pördülünk. Az összkerékhajtás nagyobb sebességet ígér, kevesebb ellenkormányzást kér, és szinte derékszögből is visszaáll egyenesbe, ha elég bátran nyomjuk a gázpedált. Nem kérdés az előnye, amit az abroncsok jóval hosszabb tüskéi is fokoztak (4 milliméter a 1,5 helyett). És a turbómotorral párosítva alig fogyott 40 liter a folyamatosan pörgő kerekekkel.  

Enyhe hiba nyomai jobb hátul

Enyhe hiba nyomai jobb hátul

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Ügyesebbek lettünk, mert egy 50 milliós Porschéval gyakoroltunk? Nem, de a lényeg az, hogy aki megengedheti magának, életre szóló élményben lesz része.  A többieknek pedig marad az olcsóbb megoldás és a folyamatos gyakorlás – ez mindennél fontosabb. És ha már elég jónak érezzük magunkat, akkor próbáljunk beülni egy igazi tréner mellé, garantáltan visszábbveszünk majd az arcunkból.