“Gyakorinak mondható, hogy az ügyfeleink ezzel keresnek meg minket” – érzékeltette a vezess.hu-val a Merkantil Bank, hogy sűrűn fordulnak hozzájuk a fizetési nehézségből járműeladással menekülni próbáló autóhitelesek.

Árverezés helyett inkább meghirdetik az autókat

Árverezés helyett inkább meghirdetik az autókat


Két folytatása lehet az ügynek: a tulajdonos maga értékesítheti a kocsit, vagy a pénzintézet veszi vissza azt. A banki ügyintéző általában az első megoldást javasolja, mégpedig úgy, hogy lehetőleg a hitel átvállalásával együtt értékesítse a tulajdonos a járművét. Amennyiben sikerül így eladni az autót, úgy a törzskönyv változatlanul a pénzintézetnél marad.

Ha készpénzes értékesítésben egyezik meg a tulajdonos a vevővel, akkor figyelnie kell a tulajdonosnak arra, hogy csak a teljes tartozás kifizetését követően kézhez kapott törzskönyvvel tudja eladni az autóját. Ilyenkor célszerű az üzlet megkötőinek felkeresni a bankot, és ott lebonyolítani az adásvételt.

Az is előfordul, amikor a bank értékesíti a visszavett járművet. “A cél a lehető legmagasabb eladási ár elérése, ezért nem árverésszerű eladás, hanem kiskereskedelmi jellegű értékesítés zajlik” – közölte a Merkantil Bank, amely Eurotax-alapú értékelést készíttet a kocsikról.

Ezt követően a pénzintézet saját honlapján, valamint a legnagyobb online használtautó-kereskedő oldalon hirdeti meg a kocsikat. Kérdésünkre közölték, hogy a banki visszavétel előtt – a közhiedelemmel ellentétben – nem jellemző, hogy a tulajdonosok megrongálnák az elvesztett autójukat.

A megszorult autóhitelesek gyakran fordulnak azzal a bankjukhoz, hogy eladnák a kocsit, mert csak ennek árából tudják kiegyenlíteni a tartozást. Mi történik ezután?

Jobb, ha az új tulajdonos átvállalja a hitelt


Ne felejtsük azonban, hogy más lehetőségek is adódhatnak a használt jármű értékesítésén felül. Amint korábban a Mindennapi Pénzügyeink Program keretében írt cikkünkben bemutattuk, lehet a futamidő-hosszabbítást kérni, valamint a kamatfizetés átütemezését, fizetési halasztást, áttérést a fix összegű törlesztésre, az adósság szétterítését, és kérni lehet úgynevezett lépcsőzetes módosítási ajánlatot is.

Banki becslés szerint Magyarországon nagyságrendileg 800 ezer élő autóhitel lehet ma, amiből a rendszeresen késve, vagy egyáltalán nem fizetők arányát 30 százalék körülire teszik. Ez körülbelül 240 ezer problémás szerződést jelenthet.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További cikkek a témában a www.mindennapipenzugyeink.hu weboldalon