Vezetéstechnika

Ma már szinte mindenre figyel helyettünk az elektronika. Vajon mennyire bízhatunk a bitekben gondolkodó gépekben, vagy nekünk is résen kell lenni? Ezt a kérdést boncolgatta vezetéstechnikai szakértőnk.


Olvasónk kérdezi

Toyota Avensis 1,8, ABS, ASR, ESP-vel ellátva. Ha esőben megyek tempomattal, tócsa, aquaplaning lép fel. Mit tesz ilyenkor az elektronika? Biztonságos esőben a tempomat?

Köszönettel: András

Szakértőnk válasza

Kedves András !

Ha mindezt sorban leírnám, amit a másodperc tört része alatt mint bevitt információt feldolgoz az autó komputere,eltartana egy darabig. Maradjunk abban, hogy amikor az első, vagy hátsó kerekek felfutnak a vízre, a tapadás egy rövidebb , vagy hosszabb ideig megszűnik. Ha a robotpilóta vezet, ezt érzékeli, és nyilván ha nincs tapadás a hajtott kerék legkisebb túlforgatott pillanatában elveszi a gázt, és figyeli, hogy az autó a kívánt irányba halad-e.Ha eltér a kívánt iránytól, amit a kormány állásból, és az addig bevitt információkból számol, egy kerék fékezésével megpróbálja a kívánt irányba visszahozni az autót. A gond az a történettel, hogy ez az elv.


A valóság az, amit pár héttel ezelőtt a hírekben is hallottunk, két autó fényes nappal egy vízátfolyáson történő áthaladást követően egymás után repültek le az útról.ESP vel tokkal vonóval. Van egy hölgy ismerősöm, aki gyanútlanul ment hazafelé 100 – as tempóval az M1- es autópályán, felnőtt autójával, bekapcsolt ESP- vel, majd elmesélte hogy hogy járta be jobb oldaltól – bal oldalig a teljes területet, egy két fordulattal.Igaz, olyan gumi volt az autón, amivel már előtte pályán ment egy pár kört. Mire az elektronika tett volna valamit, már nem volt az úton.

Vizes úton inkább bízzunk a saját megfontolt lassú tempónkban, ha nem akarunk az esti híradó vezető sztorija lenni

Megtart a kanyarban, de a hülyeség ellen nincs elektronika

Megtart a kanyarban, de a hülyeség ellen nincs elektronika

Tudni kell hogy az elektronika nem lát ki az ablakon, és ha dolgozik is a kerekekre, fékkel vagy gázzal, az attól még nem fog jobban tapadni, hiszen vízen fut . Összefoglalva, az ESP sem mindenható, neki is idő kell mire reagál, és csak tapadó kerekekre vezérelt erőkkel segít megőrizni a stabilitást.

üdvözlettel Székely Gyula

Autóvásárlás

Azt mondják, addig nem lehet az ember igazi benzinvérű autórajongó, míg nincs birtokában egy Alfa Romeo. De vajon ingünk, gatyánk is rámegy a hírhedten rakoncátlan olasz vas fenntartására? Vagy inkább mondjunk le a sportos szívről, és válasszunk reálisabb alternatívát? Szakértőnk válaszol.


Olvasónk kérdezi

Kedves András,

Kedvenc fészke a javítóműhely, sokat fogyaszt, tele van bosszantó hibákkal, igazi költséges szerelem az Alfa Romeo 147. Vajon megéri használtan?

Kedvenc fészke a javítóműhely, sokat fogyaszt, tele van bosszantó hibákkal, igazi költséges szerelem az Alfa Romeo 147. Vajon megéri használtan?

Kedvenc fészke a javítóműhely, sokat fogyaszt, tele van bosszantó hibákkal, igazi költséges szerelem az Alfa Romeo 147. Vajon megéri használtan?


autó vásárlását tervezem, s egyik ismerősömnek van egy 2002-s alfa romeo 147 1.6 120LE autója 130000km-l. Az autó esztétikailag nagyon szép állapotban van, elviszi nagy szervizre hogy mindent nézzenek át rajta,váltó mű csere és olaj teknő csere lesz benne mert valahol szivárog. Sokan mondják hogy alfát ne.

Esetleg megtudná mondani mi a pozitívum illetve negatívum a fent említett típusnak?Más oldalakon olvastam hogy ami hibát felfedeztek bennük az a frontális törés teszt(3*),illetve elektronikai gondok. De úgy gondolom az már előjött volna egy 9éves autón amit akkor meg már javítottak is(ha volt ilyen gond pont ezzel az autóval)

A másik ami kérdés: azt mondja a tulaj hogy a városi fogyasztása 8-8,5l.Valós adat lehet vagy csak a szokásos gyári adatok amiket majdnem hogy hátszélben mérhetnek? Ha nem ezt ajánlaná akkor min érdemes gondolkozni 700000Ft összeg körül? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel.:István

Szakértőnk válasza

Kedves István!

 

Az Alfa 147 alternatívája lehet a Honda Civic alapjaira épült stílusos Rover

Az Alfa 147 alternatívája lehet a Honda Civic alapjaira épült stílusos Rover

Az Alfa 147 alternatívája lehet a Honda Civic alapjaira épült stílusos Rover


Alfát is lehet jól venni, de költséges szerelem lesz, gyakori karbantartással és ennek megfelelő költséggel, amit az autó meghálál, de a 147 így sem olcsó mulatság. A típusról itt írunk részletes használttesztet, új autóként pedig itt teszteljük a 120 lóerős modellt. A tulaj mérését nem vonhatom kétségbe innen messziről, de nekünk a 8-8,5-öt sosem sikerült megközelíteni, inkább 10 litert mondanék, a spritmonitor.de 49 autójának ÁTLAGA is 8,66 liter, pedig ez messze nem csak városi forgalom. Ha számot vetett a magas fenntartási költségekkel és nagyon tetszik a kocsi, az ismert előélet miatt szerintem vegye meg bátran, bármit mondanak. A törésteszt tényleg szégyen, de szép és a fejlett futóművel, jó kormányzással nagyon jó vezetni.

Stílusos, de a 147-nél értelmesebb autók 800 000 Ft alatt: Mazda Xedos-6, Rover 600-as széria (kvázi azonos a Honda Accorddal) és ha nem Rover, akkor én Mercedes-Benz C-osztályt vennék, 180-ast pl. az 1993-2001 közötti szériából.

Üdvözlettel, Szörényi András

Jog

A hét legizgalmasabb témáját a jogi szekció hozta. Kicsit hosszú de érdemes elolvasni, mert esetünkben nem más kerül célkeresztbe mint a rendőri korrupció!


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ez az ami nem történhet meg egy rendőrségi igazoltatásnál

Ez az ami nem történhet meg egy rendőrségi igazoltatásnál

Ez az ami nem történhet meg egy rendőrségi igazoltatásnál


Igen furcsa ügyben szeretnek választ és tanácsot kerni. Az Egyesült Államok polgára vagyok, látogatóban vagyok itthon meg néhány napig. A férjem és én Magyarországon vettünk egy lakást és egy autót. Mivel Mo-en nem lehetséges, hogy két neven szerepeljen az autó (számunkra ez érthetetlen, vagy tévesen tájékoztattak?), így az autó forgalmi engedélye a férjem neven szerepel. Mivel férjem szinte 90 %-ban Magyarországon tartózkodik, én viszont állandóan utazom, természetesen használom az autót itthonlétem alatt. Néhány nappal ezelőtt megállított egy rendőrautó.

 Szerintük piros jelzésen haladtam át egy szervizúton…???? Meggyőződésem, hogy nemhogy piros lámpán nem haladtam at, de meg lámpa sem volt, amit közöltem is, bar tovább nem vitatkoztam. A rendőrnek kötelessége munkáját végezni. Papirokat kertek, átadtam az autó forgalmi engedélyét, és Államok tulajdonat kepéző jogosítványt.

Forgattak, nézegettek, azután szemelyi adatokat kertek. Rákérdeztek a nemzetközi jogosítványra, válaszom: igen sokszor járok itthon, rövid időtartamokra, így nincs nemzetközi jogosítványom. (De ha Az államokba megérkezem, ezek után kiváltom a nemzetközi jogosítványt, tanultam.) Fentiekben említettem, érzéseim azt mondtak, húzzak az időt.

Egyszer csak az egyik rendőr megkérdezi a másikat: na, most mit csináljunk? –A másik rendőrt nem láttam, az ajtótól nem mozdult – Azután az általam vezetett autó mellett álló rendőr megszólalt:na, jó, nem jelentjük fel, adnék büntető csekket, de „nincsen nálam”, de ezert járhatna ám nekünk egy rekesz sor.

Igen zavarba jöttem, fogalmam sem volt, mit csináljak. A rendőr elem tett egy fehér jegyzettömböt, amin különféle adatokat kellett volna kitölteni, de ezek át lettek húzva. (Munkahely, hol, stb.) Kérte, írjam alá a papírt. én balga aláírtam, remegő kezekkel. Mivel a rekesz sort említette, zavaromban elővettem pénztárcámat, kivetem $ 10.00, mikor a rendőr meglátta,(lehet, többet kellett volna……?, ezt nem komolyan gondolom) kérte, tegyem a tömbben lévő két papír közzé, amit megtettem, de addigra mar szédültem az idegességtől.

Ezzel elvette a tömböt, a kezével intett egyet, amiből azt szűrtem ki, meg lesz semmisítve. Ez alatt az idő alatt kétszer a jobb kezével az ajkat megérintve „puszit” dobott felem. Azt mondta tudom-e, hogy helyettem az autó tulajdonosat megbüntethetik. Ennek utánanéztem a jogszabályokban, amiből azt rudam meg, hogy ilyen esetben (piros lampa) csak a szabálysértőt lehet büntetni.

Kérdésem lenne, várható-e, hogy férjem címere postai úton kiküldhetik a büntetést, ami férjemmel szemben igazságtalan lenne. Sajnálatos módon utólag értesültem arról a szabályról, hogy azonosító számot kellett volna kérnem a rendőrtől, vagy létezik, hogy ki van tűzve az egyenruhára? Nekem erről tudtom nem volt. Napokon belül utazom, ha kérhetnem ügyvéd urat, mielőbb válaszoljon kérdésemre, és varom véleményét a történtekről.

Köszönettel, és Tisztelettel, egy nagyon ideges, 31 evvel ezelőtt külföldre szakadt , szívben Magyar, közel 60 éves hölgy.

Szakértőnk válasza

Tisztelt Olvasónk!

Az Ön által elkövetett cselekmény egy igen súlyos bűncselekmény, ugyanúgy ahogy a rendőr részéről is. Közös érdekük hogy messze elfelejtsék a történetet. Bírságra nem számítanék, de ha az eset kiderül, felfüggesztett börtönbüntetés alatt nem nagyon lehet megúszni. (A rendőr részéről még rosszabb.) Nem akarom ijesztgetni mert 99,9 % hogy nem lesz belőle ügy, de könyörögve kérem legközelebb ilyenkor mondja azt hogy „ha a törvény megengedné, adnék én egy kamion sört is ha már ilyen kedves, de hát Ön is tudja..” és kész. Mert ő is tudja mivel játszik. Ne az azonosítót kérje el, mert azzal felrúgja a méhkast ilyen esetben, egy ártatlan vicc és mehet is tovább, kikerülte ezt a helyzetet.

Üdvözlettel: dr. Orgoványi Krisztián vedo.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Elbírja a Perion akku az 500 wattos mélyládát? A Fusion segít!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!