Tehetünk-e a bosszankodáson, anyázáson kívül mást is, ha a rendőrségtől gyorshajtásért kapunk vaskos csekket, holott egész biztosak vagyunk vétlenségünkben? Az egyenruhásokkal eddig nem sokat lehetett tenni, ha jött az értesítés lehetett lógó orral a kasszához fáradni. Az utóbbi időben már legalább a felvételeket meg lehet tekinteni, nem kell bemondásra elhinni, hogy valóban túl gyorsan hajtottunk. De mi van akkor, ha bő negyven km/órás sebességtúllépést akarnak ránk verni, de biztosak vagyunk benne, hogy sosem mentünk annyival?

Ez lehet a reális tempó

Ez lehet a reális tempó

Ez lehet a reális tempó


Nincs gond, ha van GPS az autóban, és az menet közben a megtett útadatokat is rögzíti. Ezeknek később nagy hasznát vehetjük, ha lefényképeznek és biztosak vagyunk igazunkban.

De nézzünk egy nemrég történt, szerencsés véget ért esetet:

XY békésen, az adott útszakaszra érvényes sebességhatárokat betartva autózott egy július végi napon, amikor lesből lefényképezték. Talán látta is a csalitosból radarozó autót, de különösebb jelentőséget nem tulajdonított neki, hiszen nem hajtott gyorsan. Ennek ellenére, egy szépnek nem nevezhető napon a rendőrségtől befutott az értesítés, a közigazgatási eljárás megindításáról.

Szerencsére erre lehetett reflektálni, hogy van-e mentesülési körülmény. A gyorshajtással vádolt sofőr, gyorsan felhívta a rendőrséget, hogy a GPS adatok mentesülési körülménynek tekinthetők-e. Szerencséjére egész normális hölggyel beszélt, aki azt mondta, nyugodtan küldje el az adatokat, és ha majd jön csekk, ne fizesse be. Ameddig nem válaszolnak a beadványra, addig semmiféleképpen ne. Közben megérkezett a harmincezres csekk, ami rögtön parkolópályára is állt, később pedig a kukában landolt.

A kérdéses szakaszra lekért sebességadatok

A kérdéses szakaszra lekért sebességadatok

A vétlen sofőr beballagott az általa használt GPS forgalmazójához, ők pedig kinyerték neki az adott szakaszon mért sebességadatokat. Bár ezek az adatok nem tekinthetők hitelesnek, mégis nagyobb önbizalommal írta meg reklamációját a Rendőrségnek. A bírságot pedig törölték, na nem a GPS-log alapján, hanem más indoklással:

A rendőrség csupán egyetlen mondattal kommentálta az esetet: “A rendelkezésre álló fényképfelvételek közül arról, amely szerint 155km/h sebességgel közlekedtek a fenti helyen és időpontban, nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy az XYZ-123 forgalmi rendszámú gépjármű sebességét mérték, így a szabályszegés nem bizonyítható hitelt érdemlően.”

Ez már bizonyíték

Ez már bizonyíték

Ez már bizonyíték


Nemrég mi is kipróbáltunk egy ablakra tapasztható fedélzeti kamerát, amely kifejezetten arra készült, hogy problémás balesetekhez készítsen olyan felvételeket, amelyek alkalmasak igazunk bizonyítására. A készülékben utunkat – és sebességünket – egyfolytában dokumentáló GPS is található, ha pedig szükséges, videófelvétellel is kiegészíthető a tracklog.

Jó hír, hogy a fedélzeti kamera, illetve az általa rögzített adat nemrég átesett egy vizsgálaton, ahol a független igazságügyi informatikai szakértő megállapította, hogy “a kamera által rögzített file utólag nem manipulálható. A rögzített GPS-adatok pontosak, a valóságnak megfelelnek. Ezen információk birtokában kijelenthető, hogy a Smarty kamera által rögzített anyag egy bizonyítási eljárásban felhasználható.”

Mentés

Fontos, hogy a baleset vagy egyéb kár esetén őrizze meg az eredeti SD-kártyát, azon a felvételeket ne írja felül! Az igazságügyi szakértő az eredeti SD-kártya alapján elkészíti a bíróság számára értékelhető, szakértő által hitelesített videó-felvételt DVD-n, valamint mellékeli az ehhez szükséges szakvéleményt.

Itt bizony nincs 150 feletti sebesség

Itt bizony nincs 150 feletti sebesség

Itt bizony nincs 150 feletti sebesség


Szóval elméletileg van a kezünkben olyan eszköz, amellyel sikerre vihetjük hasonló esetekben. Ennek ellenére mégis értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen egy egyszerű GPS-ből kinyert adatot – pláne ha a rendőrség egy egyszerű, képernyőmentéssel beéri – azért lehet módosítani. Kicsit macerás ugyan, de közel nem lehetetlen.

Más kérdés, hogy nyilván kevés ember biztos abban, hogy sosem hajt gyorsabban, mint szabad lenne. Így a rendőrök is tutira mehetnek, bárhová küldik is a büntetést, a sofőr nem nagyon fog rá emlékezni, hogy akkor éppen pontosan mennyivel is autózott. Ha van GPS-e, akkor már más lehet a helyzet, még akár bizonyítani is tudja saját igazát.