Margit híd: lezárva 2009. januártól
Átveszi az Árpád híd forgalmának egy részét

Átveszi az Árpád híd forgalmának egy részét

M0 híd: részben átveszi az Árpád híd terhét


Eszkalálódik a hídhelyzet Budapesten, mintha a közlekedés nem volna épp elég bajos a meglévő útfelújításokkal és a budai rakpart nélkül. Küszöbön áll a Megyeri híd használatbavétele, és az M0 északi Duna-hídjának átadásával megkezdődhet a Margit híd régóta halogatott rekonstrukciója. Az átkelő kiesése mellett a Szabadság híd kocsival még legalább 8 hónapig járhatatlan lesz.

A Megyeri híd debütálása és a kettővel délebbi híd lezárása között eltelik pár hónap. A Margit hídon 2009. januártól 2010. májusig nem lehet autózni – tudtuk meg a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának munkatársaitól. A tömegközlekedés egy-egy sávon végig használhatja a Margit hidat, maradhatnak a gyalogosok, a biciklisták és a villamos is járni fog.

Hídhelyzet: az Árpád híd a legforgalmasabb
Nagyon forgalmas a Lágymányosi híd

Nagyon forgalmas a Lágymányosi híd

Nagyon forgalmas a Lágymányosi híd


A hidak forgalmáról többféle mutató ismert, mindegyik szerint az Árpád híd kapja a legnagyobb terhelést. Akár a csúcsidős óránkénti 6000 járművet, akár az egy napra és oda-vissza értendő 100 ezret vesszük, ez a legfontosabb budapesti átkelő.

Négyszeres forgalom a Lánchídhoz mérten

Naponta 80-85 ezer járművel rendesen dübörög a forgalom a második helyezett Lágymányosi hídon is, amely 1994-es átadásával jelenleg még a legfiatalabb budapesti híd. Napi 24 000 járművel a Lánchídon hajtanak át a legkevesebben a főváros összesen hét közúti Duna-hídján Pest és Buda között.


Lámpa a híd közepén

Riasztóan leromlott a Margit híd állaga

Riasztóan leromlott a Margit híd állaga

Riasztóan leromlott a Margit híd állaga


Az átépítéssel számíthatunk egy fixen telepített akadályra a híd közepén. A margitszigeti lejárónál megszűnik az aluljáró és lámpával védett gyalogátkelőn lehet majd lejutni a zöldbe.

Az ok ugyanaz, mint a Petőfi híd budai hídfőjébe tett lámpa esetében: így biztosítja a terület gazdája a 4-6-os villamos akadálymentes megközelíthetőségét.

A lámpát összehangolják majd a híd előtti villanyrendőrök programjával, de a megoldás alapvetően csak lassítani képes a forgalmat. Rossz lesz még egy helyen elakadni, de az akadálymentesítés magasabb rendű igény.

17 milliárdba került a két híd rekonstrukciója, de csak a felét állja az ország. Részletek lapozás után


Szélesebb sávok, hosszabb lehajtók

Kedvező változás, hogy a sávok szélesebbek lesznek (középen a két sáv 80 centit hízik, 6,5 méteresre), ezért könnyebb lesz bevenni a kanyart a buszoknak. A szélesítéssel a lehajtósávok is hosszabbak lesznek nagyságrendileg 40 méterrel, ezzel talán az ottani torlódás kevésbé akasztja meg a főáramot. A csinosítás jegyében korhű kandeláberek jelennek meg és megvalósul az éjjeli díszkivilágítás is.

Az Árpád hídra zúdulhat a Margit híd forgalma

Az Árpád hídra zúdulhat a Margit híd forgalma

Még több jármű zúdulhat az Árpád hídraz Árpád hídra  forgalma


A munkák során a Margit híd forgalma jórészt átzúdul az Árpád hídra. A most is rendszeresen feltorlódó járműözön alapján semmi jóra nem számítunk az Angyalföldet Óbudával összekötő átkelőnél, bár a Megyeri híd jelentős forgalmat levesz majd innen.

Változás jöhet az Árpád hídnál

Jelenleg 2-2 sáv vezet fel az Árpád hídra a Pacsirtamező utca és a Szentendrei út felől is, de a Pacsirtamező utcából csak egy sávon hajthatunk rá a hídra. Szükség esetén a háromsávos hídon ez az irány kaphat két sávot, míg a felüljáróról érkezők a mostani kettő helyett egyet – vázolja a lehetőségeket a Fővárosi Önkormányzat forgalomtechnikai szakembere.

A villamos decembertől jár

A villamos decembertől jár

A villamos december végétől jár


Csodás volna később egy rugalmas terelés, amely a reggeli és a délutáni csúcstól függően annak az iránynak biztosítana két sávot, ahonnét többen jönnek, de ez alighanem illúzió.

Amikorra a Margit híd 12 milliárdos rekonstrukciója elkezdődik, a tervek szerint újra jár a villamos a részben megnyitott Szabadság hídon.

Az autósok azonban csak 2009. májustól hajthatnak át rajta, addig a 4-es metró állomásainak építése miatt nem.

A felét az EU állja

A díszfénnyel megszépített Szabadság híd felújításakor tartható az előzetesen tervezett ötmilliárd forintos költségvetés. A rekonstrukció felét mindkét híd esetében EU-s források fedezik, hála a nyugati polgárok fejlett adómoráljának.

Nem lesz könnyebb közlekedni

Nem lesz könnyebb közlekedni

Nem lesz könnyebb közlekedni


Marad még az M0 északi átkelője Újpest és Budakalász között. A kétkilométeres Megyeri híd hazánk leghosszabb hídrendszere és legmagasabb épülete. 108 méteres pilonmagasságával túlnyúlik az esztergomi székesegyházon is.

Majdnem ilyen nagyszabású polémia kíséri átadását is, de valószínűleg sikerül megegyezni a Szigetmonostor és Szentendre közé ígért kis híd megvalósításáról illetve az Újpestnek fontos lépésekről az érintett önkormányzatokkal. Ha igen, sokak számára válik használhatóbbá az M0-s körkifli.