Autót vagy lakást? A kérdés egyértelműnek tűnik, mégsem az. Az autó ugyan rohamosan veszíti az értékét, otthagyhat bennünket az út szélén is, mégis legalább olyan “könnyű” vele pénzt keresni, mint a sokak által bombabiztosnak vélt ingatlanokkal. Sokszor egy állampapír is többet tejel, mint egy sokmilliós ingatlan. 
Nem jó befektetés az ingatlan
A régit megéri felújítani

A régit megéri felújítani

A régit megéri felújítani


Nem csak, hogy nem jó befektetés az ingatlan, de egyenesen az egyik legrosszabb befektetés ma Magyarországon az ingatlanvásárlás – áll a Figyelő cikkében, amit elemzők, gazdaságkutatók véleményével támaszt alá a lap.

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzője is ezen a véleményen van, aki szerint más befektetési alternatívákkal összevetve nem versenyképes az ingatlan, mert a túlkínálatos piacon csak nyomott áron lehet kiadni a lakásokat.

Budapesten ma átlagosan 220 havi (18 év, 3 hónap) bérletből jön vissza egy lakás ára, ami 6 százalékos átlaghozamot jelent a jelenlegi 8,5 százalékos jegybanki alapkamattal szemben. Nem mind arany, ami fénylik.


Csökken a kereslet, nőnek az árak

Ennyiért már házat is kapni

Ennyiért már házat is kapni

Ennyiért már házat is kapni


Nem sok hasonlóságot mutatott a hazai autó- és  lakáspiac az elmúlt 10 évben, ma viszont annál többet. Jelenleg az autó- és lakáseladások száma egyaránt stagnál, sőt kis mértékben csökken is annak ellenére, hogy egyes szegmensek idén is növekedésnek indultak.

Autók között a terepjárók és a prémiummárkák fogytak jobban a megszokottnál, de 100 milliós luxusingatlanokból is több kelt el, mint korábban – tudtuk meg Dr. Csepregi Györgyitől, az Otthon Centrum újépítésű üzletágának munkatársától.

Hasonlóan borúlátó jóslatok jellemzik mindkét ágazat jövőjét is, mivel jelentős árnövekedést prognosztizálnak a szakemberek. A járművek a szigorodó biztonsági- és környezetvédelmi előírások miatt, az ingatlanok a növekvő építőanyag-árak miatt lesznek drágábbak.

Mikor és mit érdemes venni?

Új autón itthon csak bukni lehet

Új autón itthon csak bukni lehet

Új autón itthon csak bukni lehet


Mivel kereskedők, nepperek, ingatlanügynökök, vállalkozók ezrei keresik még mindig négykerekűekkel és lakásokkal a betevőre valót, talán mi magunk is megcsinálhatjuk a szerencsénk. De mit érdemes venni?

Ha autóról beszélünk hazai szalonnal párosítva, mindenképpen felejtsük el az új szót. Egy nullkilométeres autó árának 20-30 százalékát azonnal elveszíthetjük, amint kigurulunk vele a kereskedésből, sőt az is elképzelhető, hogy egyéves korában, akár 40 százalékkal olcsóbban is megkapjuk ugyanazt a járgányt, például egy autókölcsönző révén.

Új vagy használt, ez a kérdés. Kiderül a túloldalon


A durva értékvesztés ellen nem sokat tehetünk, hacsak azt nem, hogy külföldön, olcsóbban vesszük meg az autónkat. Ezzel a trükkel sajnos csak prémiumkategóriás autóknál próbálkozhatunk, az átlag magyar nem élhet ilyen eszközökkel.
Ennek nem csökken az ára

Ennek nem csökken az ára

Ennek nem csökken az ára


A kiskategóriás autókért és az enyhe növekedésnek indult Astra/Golf szegmens darabjaiért nem érdemes külföldre utazni, nem jövünk ki ott sem olcsóbban.

Új autóból egyetlen módon lehet legálisan hasznot húzni, akkor, ha egy méregdrága, kisszériás sport- vagy luxusautóba öljük félrerakott millióinkat. A Bugatti Veyron, a Ferrari Enzo, esetleg a közelgő Aston Martin One 77 egy darabja garantáltan jó befektetés, amellett, hogy élvezetes játékszer is.

A lakásvásárlóknak új ingatlan esetén viszonylag könnyű dolguk van, de azzal sem könnyű pénzt keresni. Jelentős haszonra csak akkor van esély, ha még az építkezés kezdete előtt sikerül beleugranunk egy biztató üzletbe, de ekkor egy évbe is beletelhet, mire újból hozzájutunk a pénzünkhöz.

Hosszú ideig áll benne a pénz

Hosszú ideig áll benne a pénz

Hosszú ideig áll benne a pénz


A teljes bukásnak viszont jóval kisebb az esélye, mint az autónál, nem tudják ellopni, nem tudjuk összetörni, és nem kell durva értékvesztéssel sem számolnunk.

Több a pénz van a használtban   

Autóból, ingatlanból egyaránt könnyebb hasznot húzni, ha új helyett használttal próbálkozunk. Még mindig van pénz a felújításra szoruló lepukkant ingatlanokban, de ezeknél millió apró dolog szabhat gátat a sikernek, a kivitelezőktől, a különböző hivatalokon keresztül számos egyéb apróságig. Kezdőknek különös óvatosság és türelem ajánlott, több hónapig is elszöszmötölhetünk egy felújítással, és utána még a vevőt is meg kell találnunk.

Nem állítjuk, hogy egy használt autóval sokkal egyszerűbb lenne pénzhez jutni, az óriási túlkínálat szinte itt is kizárja a gyors pénzszerzési lehetőséget. Ráadásul kivétel nélkül külföldről beseftelt autókból remélhetünk csak hasznot, ami hosszabb ügymenetet jelent, másrészről nagyobb veszélyeket rejt magában.

Ezen már lehet keresni

Ezen már lehet keresni

Ezen már lehet keresni


Nem szól az autóbehozatal mellett a befektetésre szánt összeg nagysága sem, tetemes profitot csak a nagy és drága terepjáróktól és luxusautóktól remélhetünk, amelyek közel lakásárban mozognak.

Ezek beszerzését még mindig egyszerűbbnek tartjuk egy ingatlanénál, de belátjuk, egy tízmilliós autóvásárlás nagyobb kockázatot rejt magában, mint egy hasonló értékű ingatlan. Talán tényleg érdemes lenne állampapírokba fektetni a spórolt pénzünk.