Gyorsan átérni egyik pihenőtől a másikig

Gyorsan átérni egyik pihenőtől a másikig

Gyorsan átérni egyik pihenőtől a másikig


Július utolsó szombatján tértünk be az M7-es sztráda pihenőibe, élesre töltött hólyaggal és fényképezőgéppel. A teszthez szükséges muníciót ásványvízzel biztosítottuk. 

A hasmarssal küzdők a Székesfehérvár előtti szakasszal járnak a legjobban. Itt egymást érik a benzinkutak és velük a pihenőhelyek. Aki ehhez szokott, tényleg megrémülhet a külföldi autópályákon, ahol nem terem minden bokorban töltőállomás.

Tárnoki pihenőhely, 26-os km, ESSO

Trainspottingos hangulati elemek

Trainspottingos hangulati elemek

Trainspottingos hangulati elemek


Budapestről indulva Tárnok mellett adódik az első megálló. Ott jártunkkor az ESSO-benzinkút mellékhelyisége a határ utáni első kutak hangulatát hozza. Sor kígyózik a toaletthez, benne több férfival, mert a végéről nem látni, hogy csak a hölgyekében szűk a keresztmetszet.

Élelmesen előrehatolunk az üres férfivécébe. Kissé viseltes, talán a buszos utazók terhelése okozhatja. A piszoár rendben van, de a kabinosban egy dugulás balkáni helyzetet teremtett. Peremig áll az ocsmány barnás lé. Az utolsó ellenőrzés a falitábla szerint 9-kor esett meg, mi negyed egykor értünk oda, időközben súlyosbodott ennyit a helyzet. A mosdó is koszos, de a szappanhab, a meleg víz és a kéztörlőpapír léte menti a helyet.
Értékelés: inkább kibírjuk a következő pihenőhelyig.

Váli-völgyi pihenőhely, 32-es km, ÖMV

Váli-völgy, 34-es km: egy szelet Európa

Váli-völgy, 34-es km: egy szelet Európa

Váli-völgy, 34-es km: egy szelet Európa


Ha a szükség engedi, érdemes tartogatni még néhány kilométert. A kiválasztás végtermékét jóval kulturáltabb környezetben hagyhatjuk az ÖMV-kút toalettjében. A kabinsor és a beállós helyek egyaránt tiszták, az egész berendezés frissnek tűnik.

Esemény után takaros mosdó vár, folyékony szappannal és kézszárítóval, ami rokonszenves, mert kisebb környezetszennyezést okoz a papír törlőkendőnél. Valószínűleg üzemeltetni is olcsóbb, így mindenki jól jár.
Értékelés: nyugat-európai színvonalú

Velencei pihenőhely, 45-ös km, MOL

Nem, ez nem szálloda, hanem egy MOL-kút az M7 mellett

Nem, ez nem szálloda, hanem egy MOL-kút az M7 mellett

Nem, ez nem szálloda, hanem egy MOL-kút az M7 mellett


Anyagcsere-folyamataink nem indokolják, de az új arculatra igazított MOL-kútra is betérünk. A láthatóan nemrég végzett átalakítás modern és elegáns környezetet teremt a fonott kalácsnak és a fáradt olajnak. A két piszoárral és az egyszemélyes szeparéval elég szűk a keresztmetszet, de nincs sok vendég. Talán a 314,9 forintos benzinár tartja távol őket.

A tükör előtt egy úr épp nagygenerált végez, borotválkozás és mosakodás deréktól felfelé. Nem véletlenül itt, sok szállodában nincs ilyen tisztaság és a berendezés színvonala is jóval elmarad az ittenitől. Mintha nem is egy benzinkúti vécében járnánk, hanem egy fürdőszobaszalon bemutatóterében.
Értékelés: a teszt győztese, minden elismerésünk!


Fehérvári pihenőhely, 59-es km, Shell

Átugorjuk az 50-es kilométerszelvénynél lévő pihenőt, ahol nincs benzinkút. A forgalmas M7 Nyugat a következő kitérőnk. Itt apró véleménykülönbséget kell áthidalni a shopban, de az eladót sikerült meggyőzni, hogy a matematika sajátosságai miatt tényleg visszajár még egy százas.

Tiszta mosdó, rendes ház

Tiszta mosdó, rendes ház

Tiszta mosdó, rendes ház


A klotyómanók rendezett környezetben várják áldozatukat. A gondosan takarított helyiség makulátlan WC-élményt biztosítana, ha az összes ott járó használná maga után a vízöblítést, ahogy a jetinél fejlettebb emberszabásúak. A mosdóban szappan van, folyik a meleg víz, működik a kézszárító.
Értékelés: jó színvonalú szolgáltatásban volt részünk.

Haladunk tovább. Kimarad a lepsényi megálló, mert ESSO-töltőállomás már volt a tesztben. A sor lelassul, mert az északi parti lehajtó előtt torlódás alakult ki a szombati áradatban. Persze itt is van, aki pofátlan és előretör a külső sávból. A többiek vajon nem arra mennek?

Sóstói pihenőhely, 94-es km, Agip

Siófoktól ritkulnak

Siófoktól ritkulnak

Siófoktól ritkulnak a pihenők


Kezdenek kicsit ritkulni a pihenőhelyek, Somogy megyében Siófok előtt van az első. A vécéajtón felirat fogad, miszerint csak a töltőállomás vendégei használhatják és kulcs a shopban.

Ám a vécé nyitva, és mint eddig mindenhol, a nem tankolóknak is ingyenes.

A felszerelés láthatóan nem tegnap került ide, viszont a rendszeres takarítás többet ér a zsír új fajansznál. A két lőállás és a magánkabin is tiszta, a hideg vizes mosdóban van folyékony szappan a kopottas tükör mellett.
Értékelés: panaszra nincs okunk.

Szabadi pihenőhely, 100-as km

Itt furán ejtik a kardozós fajanszot

Itt furán ejtik a kardozós fajanszot

Itt furán ejtik a kardozós fajanszot


Ez az első töltőállomás nélküli pihenőhely a felmérésben, ahol megálltunk. Egyenépület, külön frontra szervezett női és férfi részleggel, ivaronként további osztással a kétféle anyagcsereterméknek. Belül vandálálló, rozsdamentes acél berendezést találni, ülőke nincs, mert aligha bírná a tisztítóslagozást a nagynyomású mosóval.

A szagban felsejlik az ammónia, de nem vészes a helyzet. Az öblítés vízsugara lanyhán csorog. A nyomokból ítélve vagy a forgalom túl nagy, vagy a takarítást lenne jó némileg sűrűbbre venni. A környezet viszont csinos, szemét sehol, van elég pad és örömmel láttuk a szelektív hulladékgyűjtő-kukákat.
Értékelés: A WC lehetne tisztább, de a környezet kulturált.

Táskai pihenőhely, 156-os km

Kulturáltnak találtuk a szabványpihenőt

Kulturáltnak találtuk a szabványpihenőt

Kulturáltnak találtuk a szabványpihenőt


Pont ugyanolyan ez a létesítmény, mint az előző, de rosszabb emlékeink maradtak róla. A kübli eldugult, csak a víz folyt le, a sűrűje ottmaradt. A szagokkal a rácsos tetőszellőzők sem tudnak teljesen elbánni, de a helyzet nem drámai. A pihenőhely itt is takaros, érdemes megállni falatozni a családdal a padoknál.
Értékelés: a gyengébbek egyike

Keresztúri pihenőhely, 166-os km

Balatonkeresztúrral és a szomszédos Balatonberénnyel lassan a déli part végéhez érünk. Itt majd októbertől lesz érdemes megállni, ha üzemel a még épülő benzinkút. Az autópálya-kezelő addig is gondoskodott a parkolóba telepített mobilvécékről.

Átmeneti állapot, de van mozgássérült WC

Átmeneti állapot, de van mozgássérült WC

Átmeneti állapot, de van mozgássérült WC


Jó pont a mozgáskorlátozottaknak szóló külön doboz. Rossz pont, hogy a budik tisztasága a Szigeten megszokottat hozza, ami nemcsak a nőket ejti zavarba. Ilyenkor jó, hogy férfinak születtem. Árnyék a pihenőkben megszokottan sehol, még facsemetéket sem látni, de több pad és asztal várja az utazókat. A WC-k állapota miatt nem itt tartanánk szünetet.  

Összértékelés: néhol Balkán, de többnyire Svájc

Felmérésünk biztató eredménnyel járt: az illemhelyek zöme teljesen rendben volt. Némi kisiklásokkal, de többnyire tiszta és kulturált illemhelyeket találtunk a magyar tengerhez autózva. Köszönjük mindazok erőfeszítését, akik a tisztaságot nap mint nap megteremtik!