A hétvégén rendezett és a legzöldebbnek kikiáltott kiállításra ezúttal néhány autógyártó is betehette a lábát. A Ford, a Honda, a Volkswagen, a Saab és a BMW mind-mind elhozta maga járműveit, amik kevésbé szennyezik a környezetet.

Nagy és takarékos

Nagy és takarékos

Nagy és takarékos


Annak ellenére, hogy az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásának csupán töredékéért – az unióban egészen pontosan 12 százalékáért – felelnek az autók, mégis mindenki a személyautókban látja a főgonoszt.

A dízelé a jövő?

Ha kisebb CO2 emissziót szeretnénk, akkor aránylag egyszerű dolgunk van, csupán kevesebb üzemanyagot kell elégetni. Martin Winterkorn, a VW vezére szerint a közeljövőben a dízelmotoroknál 60-70 g/kilométeres értékre is le tudják majd csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, amely akár 50 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhet. Ez a mai elvarázsolt gázolajárak mellett jó hír. Csak győzzük kivárni.

Fonákország

Mindenkinek van ötlete

Mindenkinek van ötlete

Mindenkinek van ötlete


Míg itthon sem a regisztrációs adóban, sem másmilyen formában nem ösztönzik az embereket arra, hogy kis CO2 kibocsátású kocsit vegyenek, addig Európa számos országában – többek között Romániában is – ez már befolyásolja a kiszabott díjak mértékét.

A megnyitón a VW igen utópisztikus gondolatot vázolt fel, szerintük az lenne az igazi, ha nem egy autó lóerejének mennyisége lenne a “menő”. hanem annak szén-dioxid-kibocsátása. Valljuk be, nehéz elképzelni, hogy lóerők helyett grammokról álmodozzunk, bár a döntéshozók ezt igen könnyen el tudnák érni, de ne adjunk nekik tippeket.

Trágyaléből ásványvíz?

Trágyaléből ásványvíz?

Trágyaléből ásványvíz?


Ha zöld autóról beszélünk, akkor illene a nitrogénoxidok, és más káros anyagok szintjét is csökkenteni. Utóbbihoz azonban már nem elég csupán a fogyasztás csökkentése. Többek között ezért is próbálnak más más módszereket az autógyártók.

Van, amelyik márka a hibridhajtásra esküszik, míg mások a tisztán elektromos, etanolos, esetleg a földgázüzemű járművekben látják a megoldást, a jövő majd eldönti, melyik lesz az, amelyik tényleg életképes lesz.

A kiállításon azonban nemcsak a környezetüket kevésbé károsító autók mutatkoztak be, hanem napkollektorok, esővíztárolók mellett csapvízből készült koktélok, víztisztítók, szemétprések és még a jó ég tudja mire használhat berendezések gyártói is. A kistraktoros, sokszemélyes pezsgőfürdőt áruló és a vattacukros standon kicsit elbizonytalanodtunk, de ezek is biztosan segítenek valahogy megőrizni a Földet utódainknak.