Százezrek, váratlanul 1

Százezrek, váratlanul


Autózás helyett a fapados légijáratok terjedésével egyre többeknek érdemes elrepülni a vakáció helyszínére és ott helyben bérelni valamilyen kocsit a rohangászáshoz.

Hol olcsóbb?

A legkönnyebb a reptérre megérkezve autót bérelni, de várhatóan itt is kerül majd a legtöbbe. A névtelen és kevésbé frekventált helyen lévő kölcsönzők alacsonyabb árakkal szállnak harcba a jól bejáratott, erős arculatú multinacionális társaságokkal.

Természetesen az autókölcsönzők is vannak ún. diszkont társaságok, Romániában például Dacia Logannal spórolhatunk a bérleti díjon. Van olyan globális autókölcsönző lánc, amely olcsóbb másodmárkát hozott létre (pl. a Sixt a Sixtit), de a helyi kis kölcsönzők jellemzően olcsóbbak, mint a világszerte aktív cégek.

smarttól a luxusig

A bérautók között mindenféle típus előfordul, a smarttól a terepjárókon át a Ford Mustangig, vagy a 9 személyes mikrobuszig van minden. Több társaságnál még kabriót is megcsíphetünk a tengerparti nyaraláshoz. Aki bizonytalannak érzi magát, inkább automata váltós kocsit válasszon, mert ez tehermentesíti az embert vadidegen környezetben.

Ami kell: papírok és bankkártya

Jellemzően nincs szükség nemzetközi vezetői engedélyre, a magyar jogosítvány elég, mert latin betűs és mindenhol el tudják olvasni. Autóbérléshez személyit vagy útlevelet kérhetnek még. Dombornyomott bankkártyára jó eséllyel szükségünk lehet a béreléskor, bizonyos helyeken készpénzzel nem is fizethetünk és a kaució zárolását is a bankkártyával oldják meg.

Súlyos letétek

A letét nagysága a bérelendő autó árától függ. Egy nagy kölcsönzős cég budapesti irodájában félmilliós kauciót mondtak egy Mondeóra és feleennyit egy Fiestára. Ettől nem kell elborzadni, Olaszországban egy Fiat Pandáért nem fognak ezer eurós kauciót kérni a helyi irodában és sokszor a letét kiváltására is van biztosítás.

Nem nagy érvágás, de derítsük ki előre, hogy a kocsit tisztán kell-e leadni. A diszkont autókölcsönzőknél a spórolás egyik módja, hogy külön mosatási díjat terhelhetnek az ügyfélre, ha nem lecsutakolt autóval tér vissza a bázisra.

CDW: nélküle megbánhatjuk

Tisztázzuk, ki vezetheti az autót, kire érvényes a biztosítás és mi a teendő, ha összeütköznénk valakivel, netán lerobban a gép. Érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni az önrész fedezésére, nehogy százezreket követeljenek rajtunk egy koccanás után. A bérleti szerződésben rögzített önrész igen magas lehet, ne a saját autónk 10% vagy 100 000 forintos szintnél casco-jából induljunk ki!

Lopáskár esetében is feltétlenül érdemes önrészcsökkentő biztosításra szerződni, mert a mit sem sejtő ügyfélre ráverhetik a teljes kárt. A biztosítással kapcsolatban például az angol CDW (Collision Damage Waiwer), TPL (kötelező felelősségbiztosítás) és a TP (lopáskár-védelem) rövidítésekkel találkozhatunk külföldön. A CDW megléte mentesít az autót érő kárral kapcsolatos pénzügyi felelősség alól. Tehát ha megkötöttük, nem mi álljuk az ellopott autót vagy a töréskárt. Mondassuk el azért, melyik tétel, mire vonatkozik és az autó milyen biztosítással rendelkezik!


Kinek lehet?

A legtöbb kölcsönző előír minimális életkort a bérbe vevő esetében, ez sokszor 21 év, de lehet 25 is. Abban eltér a gyakorlat, hogy felső korhatárt is megszabnak-e. Több társaság legalább 1-2 éves jogosítványhoz köti a kocsibérlést. Pénzért majdnem minden megoldható. Van rá példa, hogy a kockázati díj megfizetésével a korhatár alattiak is vezethetnek és nem csak a bérlő ülhet a volánhoz.

Nagy baja ne legyen!

A bérelt autókat egyesek ütik-vágják. Nézzük meg átvételkor, hogy a gumikon nincs-e púp (szálszakadás miatt), hasadás, nem vált-e le a futófelület stb. Az ADAC német autóklub egy tesztjében a bérelt autók egy harmadánál találtak olyan hibát, ami veszélyeztette az utasokat.

Kint jobban fáj

Külföldön nem árt a hazainál óvatosabbnak lenni és a szabályokat betartva autózni. Idegen országban ütközve az ember eleve kiszolgáltatottabb, pedig egy koccanás itthon sem leányálom. Az ügyintézésben a nyelvismeret hiánya miatt is hátrány érhet minket, ezért jobb nagypapásra venni a figurát.

Tankolás utólag

A hétvégi tarifával legtöbbször péntek déltől hétfő reggel 9-ig miénk az autó. Változó türelmi időt kapnak az ügyfelek az autó leadására, jellemzően egy órás késés miatt még nem terhelnek újabb egy napi bérleti díjat az érintettekre. A leadás idejét is egyeztessük a kocsi átvételekor!

Ha az átadáskor mértnél kevesebb üzemanyag marad a tankban, tankolási pótdíjat számíthatnak fel az autókölcsönzők az üzemanyag árán felül. Tankoláskor ne rutinból akasszuk le a töltőpisztolyt. A tanksapka lecsavarásakor vessünk egy pillantást a fedélre, hogy dízel vagy benzines kocsit béreltünk-e és milyen oktánszámú benzin kell bele. Azért jó nyaralást!