Ha baj van külföldön 1

Ha baj van külföldön

Európai Uniós tagságunk előtt nem sok választási lehetőségünk volt, ha külföldön biztonságban akartuk tudni egészségünket. Egyedüli megoldást az utasbiztosítások jelentettek, nem volt a mostanihoz hasonló alanyi jogon járó ellátásra lehetőség. Utóbbi tavaly novemberig az E111-es nyomtatványban testesült meg, most az Európai Egészségbiztosítási Kártya tölti be ezt a feladatot.

Miért kell?

Bárhol utolérhet minket a betegség, bármikor szenvedhetünk balesetet, miért pont a külföld jelentene ezek alól kivételt. A gépjármű felelősségbiztosítással ellentétben egészségünk nincs alaphelyzetben biztosítva. Hiába van TAJ kártyánk, az országhatárt átlépve semmire sem megyünk vele, hiába lobogtatjuk. Ráadásul a betegellátás tőlünk nyugatabbra horribilis összegekbe kerül, így igazán érdemes néhány óvintézkedést megtenni, mielőtt elhagyjuk a hazát.

Buktatók

Tavaly novemberig az E111, azóta az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával védekezhetünk a váratlan balesetek költségei ellen. Persze a kártya nem tesz sebezhetetlenné, sőt, nem teszi ingyenessé kezelésünket sem.

Arra viszont képes, hogy az Európai Unió területén belül a helyi lakosokkal azonos és egyenértékű ellátást biztosítson nekünk, amennyiben rászorulunk. Ez közel sem jelent ingyenes ellátást, de amit ingyen kapnak a helyiek, az nekünk sem fog pénzbe kerülni.

A legtöbb országban van önrész és egyéb, a hazainál magasabb költségek is felmerülhetnek. Ezen költségekről érdemes az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu) tájékozódni, mielőtt útra kelünk.

A kártya másik buktatója, hogy csak a helyi társadalombiztosítóval szerződött intézményekben használhatjuk, a magánrendelőkben, a szállodák saját orvosainál nem érvényes. Teljesen idegenként, betegen pedig meglehetősen bonyolult kideríteni, hol fogadják el a kártyánkat. Ilyen esetekben még mindig az utasbiztosítások nyújtanak megoldást. Az utasbiztosítás minden orvosi költségünket fedezi a biztosítási összeg erejéig, beleértve a magánorvosokat és az önrészt is, fizet az ellopott poggyász után, és akár megszervezi a hazaszállításunkat is.

Egy nyaralás alkalmával nem javasolt ezen napi pár száz forintot spórolni. Az egészségkártya inkább azoknak nyújthat megoldást, akik hosszabb ideig külföldön tartózkodnak és ismerik a környéket, így tudják, hová kell orvoshoz fordulni.

Amennyiben nincs kártyánk, se utasbiztosításunk, úgy minden felmerülő költséget nekünk kell állnunk. Jó hír, hogy utólag is kiváltatható a kártya, és az OEP visszatéríti azon költségeinket, amelyeket a kártya fedez. Szintén örömteli, hogy az EU-n kívül Norvégiában, Liechtensteinben, Izlandon, Svájcban és Horvátországban is jogosultak vagyunk orvosi ellátásra a kártya birtokában.

A kártya igénylése:
A kártyát a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya kiadása térítésmentes és csak személyesen vehető át. A kártya a MEP(ek) ügyfélszolgálatán igényelhető (ügyfélfogadás személyesen, meghatalmazott útján, kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével.)

A kártya érvényessége:
– Alapvetően a kiállítástól számított 12 hónap végéig érvényes,
– saját jogú öregségi nyugdíjban részesülő személyeknél 36 hónap érvényességgel
– 17 évnél fiatalabbak esetében nagykorúságig, maximum 36 hónapig

Szükséges dokumentumok
– Útlevél vagy személyi igazolvány és lakcímkártya, TAJ kártya
– Munkáltatói igazolás, nyugdíjas igazolvány, hallgatói jogviszony igazolás.