Lassan itt a nyár, az időjárásra egyre nehezebb hivatkozni, ha kritikus megjegyzés érkezik autónk külsejére vonatkozóan. Bár télen sokkal nagyobb kárt okoz a sós latyak, az átlagautós mégis szép időben jár az autómosóba. Lássuk a lehetőségeket!

Kattintson ide a lejátszáshoz!

Erotikus autómosó

A legizgalmasabb autómosási fajta, persze csak akkor, ha külső szemlélőként nézhetjük végig, ahogyan egy félmeztelen hölgyemény habos testtel tisztára nyalja a kocsinkat. Állítólag Debrecenben korábban működött egy ilyen erotikus autómosó, jelenleg egyről sem tudunk. Aki igen, írjon!

Addig is az asszonyt vagy a barátnőt vagyunk kénytelek megkérni, persze ők úgysem vállalják el. Az autó és tuningtalálkozókon viszont ez rendszeres program, úgyhogy ide látogassunk sűrűn, ha mindenképp ehhez a formához ragaszkodunk.

A legolcsóbb megoldás

A legolcsóbb megoldás egyértelműen az, ha magunk ragadunk mosogatószert, vödröt és szivacsot, de egyben ez a legmacerásabb megoldás is. Az sem mindegy, hol fogunk hozzá, mivel a köztisztasági rendelet értelmében közterületen, tömegközlekedési útvonalakon és az útvonalak mentén tilos a gépjárműmosás, sőt, tilos a közkifolyók és a járdák közelében is.

Ha tehát nem kertes házban lakunk, akkor jobb híján maradnak a benzinkutak és a különálló autómosók. A töltőállomásokon vagy kézi, vagy gépi, vagy mindkét lehetőség adott.

Inkább kézzel, mint géppel

Nem állítjuk, hogy a gépi mosó azonnal összekarcolja és tönkreteszi a fényezést, de mégis inkább a kézi mosókat javasoljuk gyakrabban használni. Utóbbi kategóriában a bejegyzett, különálló autómosók végzik a legszebb és legalaposabb munkát. Ekkor nem kell magunkat összekoszolni, viszont ki kell fizetnünk az átlagosan 1000 forintos árat, amit a külső mosásért elkérnek.

Ha nem öltönyben vagy kiskosztümben parádézunk, akkor jóval kevesebbért saját kezűleg is elvégezhetjük a mosást, olyan kutaknál, ahol van erre lehetőség. Az ilyen kézi mosók általában nonstop működnek, és valószínűleg kivétel nélkül 50 és 100 forintos érmével kelthetjük életre őket.

Gyorstesztünk alapján a Tesco kézimosója a legolcsóbb megoldás, itt 200 forintból is sikerülhet befejezni a mosást. 100-as a samponos mosás, 100-as az ioncserélt vízzel való öblítés, ami elvileg száradás után sem hagy nyomot. Itt egy érme elegendő ahhoz, hogy körbemossunk egy ötös BMW-t. Kicsit időzzünk a bogarakkal és a kerekeket se hagyjuk szárazon!

A víznyomás elég nagy, viszont a két alkalomból egyszer a samponos mosás módban is sima víz jött a pisztolyból, sőt, a másiknál is láthatóan kevesebb mosószert kaptunk, mint a többi helyen.


Tapasztalataink alapján a hagyományos benzinkutaknál 400 forinttal lehet számolni, mert egy 100-assal még szaladva sem tudjuk körbespriccelni a kocsit. Viszont a legtöbb helyen választhatunk külön viaszos öblítést, vagy a sima öblítő programban adnak viaszt a vízhez.

Legkevésbé a Méta utcai Agip kúttal voltunk megelégedve. A nagynyomású mosó pisztolyrésze már ránézésre is gyengécske. Épphogy kilép a víz a csőből, nagy részét máris az arcunkba fújja a szél, a kicsiny markolat melletti fémrész pedig égeti az ember kezét.

Az ioncserélt víz nagyjából tényleg minden esetben foltmentesen szárad, de egy törlőrongyot azért mindenütt érdemes bevetni az ablakokra a legjobb hatás érdekében.

Géppel – 4 kerék 500, 18 kerék 9500 Ft

Nem kell sokáig keresgélnünk akkor sem, ha úgy döntünk, hogy beküldjük a kefe alá kocsinkat. Ilyen helyeken jóval bővebb szolgáltatás vár minket, annál, amit magunk el tudunk végezni. A benzinkutaknál vagy a pénztárban, vagy a kutasnak kell szólni és fizetni.

750 forint körül láttuk a legolcsóbb mosást, ami egy előmosást, egy kefés mosást és szárítást tartalmaz. A tartalmasabb programok alvázmosással, forró viasszal és hasonló finomságokkal bőven ezer forint felett vannak. Meglepetés a Shell, ahol találtunk 670-ért is alapmosást, sőt a fullextrás mosást 649 smart pontért is megvehetjük.

Választásunk mégis inkább az IMO autómosó hálózatra esett, ahol 500 forint az alapmosás, sőt a csúcsváltozat is 1000 alatt van. A kiszolgálás jobb, mint a kutaknál és gyorsabban is halad sor. A 15. IMO mosó Solymáron nyílik május 2-án, ahol 3 hónapig 250 forint lesz az alapmosás.

Érdekésségből betértünk a Méta utcán egy kamionmosóba is, ahol a hatalmas kefék egy 40 tonnás pótkocsis kamionnal is könnyedén megbirkóznak, bár kézi mosásra szinte minden esetben szükség van. Kisteherautókat 1500 forinttól, egy 18 kerekű szörnyeteget kb. 9500-ért vállalnak. Találkoztunk a mosó állítólagos első kliensével is, akitől megtudtuk, hogy az egyik sor tartálykocsik belső tisztítására szolgál.

Bajban a terepjárósok

Az extrém mód összesározott terepjáró alvázakat nehéz lepucolni. Télen egy OMV kútnál 1200 forintot dobtam az automatába, de így sem sikerült levakarnom a sarat, mivel nem volt elegendő a víznyomás hozzá. Az önálló autómosókban kivétel nélkül felárat számolnak fel ilyen esetben, rosszabb esetben pedig nem is vállalják a mosást. Gépiben ne is próbálkozzunk!

A vezess.hu tanácsai

A vezess.hu tanácsai