Csúcson marad?


Kevés olyan jelzés létezik a világon, amit a legtöbb ember Japántól Burkina Faso-ig, Lappföldtől a Tűzföldig megért. A mindenhol gyorsan dekódolt üzenetek egyike, hogy akinek S-osztálya van, az befutott ember.

Egy S-osztályban nem kell semmit megmagyarázni: jól megy az üzlet és nem vagyok izgága. Autóban a klasszikus értékekre utazom, nem kell nekem feltűnő 7-es BMW, sportosított Audi A8 és nem vagyok fogékony a Jaguar XJ különlegességére, a Lexus LS 430 unalmas tökéletességére.

Németországban például az S-osztálynak nincs is televíziós kampánya. Ehelyett a korábbi S-osztály tulajdonosokat elegáns modellautókkal lepik meg az új változatról és a célközönség által olvasott lapokban hirdetnek.

A csomagtérfedél a Maybach luxusgőzössel, a forma oldalról a Mercedes CLS kupéval mutat hasonlóságot. Alapmodellként az S-osztály 3,3 centivel hosszabb az elődnél és hét centivel nagyobb a tengelytávja. A szélesség 1,6, a magasság 2,9 centit gyarapodott. Rövid tengelytávval az S Mercedes 7,6 centivel lóg túl az öt méteres határon.

A növekedéssel jól járnak az utasok, mert a W 220-as kódjelű előd térkínálata nem volt nagyságrendekkel jobb az E-osztálynál. A modellváltással részben helyreálltak az erőviszonyok, a csomagtér egyenesen 560 literre nőtt.

Zavartalan terpeszkedésre alkalmasabb a 13 centivel hosszabb nyújtott változat, amely az első körben kapható mindkét motorral rendelhető. Bevezetéskor a 3,5 literes S 350 és az 5461 köbcentis, 530 Nm-es nyomatékú S 500-ból áll a kínálat.

[bekkep]A 272 lóerős V6-os és az új fejlesztésű, 388 lóerős V8-as motor mellé jövő év elején megérkezik a 12 hengeres csúcsmodell és a 235 lóerős S 320 CDI turbódízel 540 Nm-es maximális nyomatékkal.

Már a 388 lóerős S 500 is durván gyorsul (0-100: 5,4s), de a 12 hengeres modell már végképp a csúcsok csúcsa. A két turbónak köszönhetően 517 lóerő és 830 Nm áll készen arra, hogy a Sonderklasse rakétaként 4,6 másodperc alatt százra gyorsuljon.

Kézi váltót nem is választhatunk a négyféle motorhoz, mindegyikhez a hétfokozatú 7G Tronic automata jár. A fokozatválasztó kar felkapaszkodott a kormány mögé, a fokozatok a kormányról gombnyomással is kapcsolhatók.

[bekkep]Az ülések közötti fokozatválasztó karhoz hasonlóan a lábbal működtethető rögzítőfék is a múlté. Az elektronikus kézifék gombnyomásra rögzít és elindulásnál automatikusan kiold.

Ebben a kategóriában elsősorban a presztízs, az arculat és talán a kényelem dönt, erős motorja, jó futóműve, biztonságos karosszériája minden konkurensnek van. A kényelem földöntúlinak ígérkezik, az S-osztályban külön beállítható az ülésmasszírozás módja és az ülés keménysége a 16 irányba motorosan állítható ülésekben.

Az összes vívmány azt szolgálja, hogy hosszú utakon a lehető legkisebb terhelés érje a vezetőt. A Mercedes 500 kilométeres autópályás tesztjei során a próbára felkért 20 vezetőnek percenként átlagosan 5-tel kevesebbet vert a szíve, mint a konkurens luxusautókban.

Bluetec és Direct – Hibrid Mercedes módra

[bekkep]Frankfurtban a Mercedes mindjárt kétféle hibridhajtású S-osztállyal demonstrálta, hogy nemcsak a Toyota ért a belső égésű és a villanymotor összepárosításához. A legtakarékosabb alternatíva elvileg a dízelmotoros hibrid volna, de erre a Toyota mindig felemlegeti a dízelek magas nitrogén-oxid kibocsátását és ezzel kapcsolatos környezetvédelmi aggályait.

A Bluetec Hybrid nevű tanulmányban az új V6-os, háromliteres dízelmotort társították a villanymotorhoz. A vizeletszerű adalékkal a Selective Catalitic Reduction eljárásban 80 százalékkal csökkenthető a nitrogén-oxid kibocsátás. Ezt részecskeszűrővel és oxidációs katalizátorral kiegészítve a legkényesebb körökben is szalonképessé válik a dízel-elektromos hibridautó. A Direct Hybrid koncepcióautó motorterében a közvetlen benzinbefecskendezésre átállított V6-os benzinmotor található az S 350-ből.

Mindkét belső égésű motort a hajtásláncba integrált, csupán 6 kW teljesítményű villanymotor egészíti ki, amely lassításnál áramot táplál vissza a rendszerbe. Az S 320 Bluetec Hybrid az összesen 243 lóerővel és 575 Nm nyomatékkal 7,2 másodperc alatt gyorsul százra. átlagfogyasztása 7,7 L/100 km. A benzines hibridtanulmány adatai: 300 lóerő, 395 Nm, 7,5 másodperces gyorsulás és 8,3 L/100 km átlagfogyasztás. Az előző S 350-nél a Direct Hybrid 25 százalékkal kevesebbet fogyaszt. A tanulmányautók végsebessége egyaránt 250 km/h, amennyi az összes széria új S-osztályé a S 320 CDI-től az S 600-ig.


[bekkep]Belül a széles középkonzol formáján kívül a nyomó-forgató kapcsolóval működtethető menüvezérlés is a 7-es BMW-t idézi, amivel a Mercedes is a műszerfali gombtengert szeretné elkerülni. Majd kiderül, mennyire fekszik a konzervatív vevőkör ízlésének a BMW mintára, de állítólag használhatóbban megoldott eligazodás a COMAND rendszerben.

Itt állítható be az alapfunkciókon kívül a klimatizálás is. Választhatunk, hogy diszkrét légfüggönyként érkezzen-e a levegő, vagy a testre is hideget fújjon a klíma, amit állítólag az amerikaiak szeretnek. A fejre és a lábtérbe fújt levegő hőmérsékletét egymástól függetlenül szabályozhatjuk.

A belső teret meghatározó hangulatvilágítás is kedvünkre alakítható a menürendszerben. A rejtett fényforrások varázslatos klubhangulatot teremtenek a belső térben.

[bekkep]Veszély esetén az andalító fotelek háttámláját meredekre állítja a PRE-SAFE rendszer, megtölti levegővel a multikontúr-ülés kanyarban ki-bekapcsoló oldaltámaszait, szorosra húzza az öveket, bezárja az ablakokat és a tolótetőt.

Ezt már az előd is tudta, de a távolságtartó radarral az autó még előrelátóbban felkészülhet a biztonsági intézkedések megtételére.

Merthogy a Mercedes hagyományok jegyében az új S-osztályhoz is van minden, ami gut und teuer, persze felárért. Van gyári páncélozás S-Guard néven és infravörös fénytechnikával dolgozó éjjellátó berendezés.

[bekkep]Amit sebességmérőnek néznék, az nem más, mint egy újabb képernyő. Ezen a felületen látható az éjjellátó berendezés képe is, ha kiegészítettük vele az amúgy sem fapados S-osztályt.

A továbbfejlesztett Airmatic légrugózásért nem kérnek felárat, a rugózás sportos vagy kényelmes üzemmódban használható. Sport állásban 2 centit csökken a hasmagasság, amit 120 km/órás sebességtől kényelemre hangolva is meglép a vezérlés. A futómű a karosszériadőlést csökkentő Active Body Controllal extrázható.

Ha beruházunk rá, a Distronic távolságtartó radar akár meg is állítja az autót. Az S-osztály a 0 és 200 km/óra között működő berendezéssel gyorsít-lassít attól függően, hogy szabad-e az út. Dugóban már csak arra kell figyelnünk, hogy ki ne ugorjunk a magától araszoló autóból egy fokhagymás lángosért.

[bekkep]A radar akkor is jól jön, ha vészfékezésre kényszerülünk. A berendezés az autó előtti területet pásztázva felismeri, hogy a fékre lépő vezető milyen akadályt észlelt és ehhez igazodva építi fel a féknyomást. Az E-osztályra sok bajt hozó SBC fékrendszert a Mercedes nem kockáztatta meg az S-ben. Vészfékezésnél a féklámpák villogással figyelmeztetik a mögöttünk jövőket a hirtelen lassulásra.

Itthon az S-osztály 22,1 millió forinttól kapható a 272 lóerős 350-es változatban. Ez az ár elméleti, mivel senki nem vesz alapáras luxusautót. Akinek van 21 milliója egy S 350-re, annak van rá még néhány milliója, hogy kedvére alakítsa az autó felszereltségét.

Hízott bankbetétünket a hosszított tengelytáv az S 500 esetében 1,5, S 350-t rendelve 2,1 millió forinttal csapolja meg. Az S 500 gazdagabb alapfelszereltsége miatt kisebb a felár a hosszított kivitelért, így már 28,7 millió forintért miénk lehet az S 500 L, mint a világ egyik legjobb autója.