Bár az közismert, hogy a Nissan az egyik legnagyobb autógyártó, azt már talán kevesebben gondolnák, hogy a cég jó úton van afelé, hogy a digitális kamerák piacának is meghatározó szereplője legyen Európában. A Nissan kevesebb mint két év alatt több mint kétmillió kameraegységet értékesített legújabb modelljeiben, amivel már a világ legnagyobb kameragyártóinak értékesítéseit közelíti.
 
A beépített modern biztonságtechnológiai megoldások velejárójaként a Nissan legkeresettebb modelljeiben autónként akár öt kamera is dolgozhat. Ez egyben azt jelenti, hogy a világ vezető crossovergyártója mintegy 3400 darab digitális kamerát értékesít naponta, ami átlagosan több mint két darabnak felel meg percenként.
 


Az új Qashqai 2014-es bevezetése óta a Nissan crossover modelljeibe – Qashqai, Juke, X-Trail – már több mint 1,9 millió kameraegységet építettek be. A fenti modellek csúcsfelszereltségű változataiban autónként négy nagylátószögű kamera néz az autó elé, mögé, illetve bal és jobb oldalra az úttörő 360 fokos parkolókamera-rendszer részeként.
A Qashqai és X-Trail modellekben emellett még a szélvédőn is van egy többfunkciós kamera, ami egyebek mellett a táblafelismeréshez, vagy a távolsági fényszóró automatikus kapcsolásához szükséges.
 
A kamerákra alapuló technológiák a teljes mértékben önvezető autók kifejlesztésében is kulcsfontosságúak. A Qashqai és X-Trail modellekbe szerelt kamera alapú rendszerek már most is képesek az önálló parkolásra, illetve a Nissan Aktív Biztonsági Pajzs elemeiként olyan funkciókat nyújtanak, mint a holttérfigyelés vagy a mozgó tárgyak észlelése, melyek nélkülözhetetlenek lesznek a jövő önjáró autóiban is.
 
Percenként két kamerát ad el a Nissan 3


Az Aktív Biztonsági Pajzs egyik legötletesebb funkciója az intelligens, öntisztító hátsó kamerarendszer, ami felismeri, ha elkoszolódik, és ilyenkor automatikusan aktiválja a tisztítást.
 
A crossoverek iránti kereslet folyamatos növekedésével a Nissan becslései szerint a következő öt évben összesen több mint 10 millió darab digitális kamerát fognak beépíteni a különböző modellekbe.
 
A fejlesztőmérnökök már a képalkotó rendszerek következő generációján dolgoznak, amiből a Gripz crossover koncepcióautó adott is némi ízelítőt. A fényszórókba épített kamerák lehetővé teszik az autóval az utakon – vagy éppen terepen – átélt kalandok azonnali, élő internetes közvetítését.