Bár a head-up displayek közlekedésbiztonsági haszna finoman szólva is kétséges, a menet-, navigációs és egyéb adatokat a vezető látóterébe vetítő megoldások ott vannak a jobban felszerelt új autókban egy ideje.
Nyilván olyanok is vágyhatnak ilyen szolgáltatásra, akiknek nincs ilyen extra az autójukban, és ha van kereslet, kínálat is adódik – csak a közelmúltban két utólagosan beszerelhető megoldásról írtunk.
Most itt egy újabb, méghozzá az eddigi legegyszerűbb és legolcsóbb. Egy orosz-amerikai startup Hudway Glass néven egy olyan HUD-dal állt elő, amely a vezető saját okostelefonjával együttműködve “vetít”.
Minimalista head-up display 13 ezerért 1
Maga az eszköz gyakorlatilag egy jól tükröző, torzításmentesen nagyító plexilencsével szerelt  mobiltelefon-tartó, amelyet a műszerfalra kell erősíteni. Az okostelefon behelyezése és a Hudway által ajánlott, az eszközhöz tervezett alkalmazások letöltése után máris szabad a pálya: sebesség, navigációs adatok, traffipax-figyelmeztetések is nézhetők az új head-up displayen.
Minimalista head-up display 13 ezerért 2
A Hudway Glass előnye, azaz az egyszerűség egyben a hátránya is: elektronika nincs benne, így a fényerőt, kontrasztot nem lehet állítgatni, bizonyos fényviszonyok között ez gondot okozhat.
Kárpótol persze az ár: a Kickstarteren folyó közösségi finanszírozási kampányban jelenleg 49 dollárért (kb. 13 500 Ft) előrendelhető egy példány.