Az elektromos autók elterjedésének jelenleg legfőbb akadálya a viszonylag kis hatótáv, a hosszú ideig tartó töltés, amelyet ráadásul még a világ fejlettebb felén is ritkás infrastruktúra szolgál ki.
Nagy-Britanniában olyan megoldást fejlesztenek, amely akár forradalmasíthatja is a villanyautózást, a töltés problémáit ugyanis szinte kiiktatná a dolog. Dél-Koreában már ma is vannak vezeték nélkül töltő buszsávok, sőt, Európában is akad olyan, ahol a megállóban veszi fel az energiát a busz, de a személyautóknál mennyiségi és minőségi ugrást is jelentene valami hasonló.
A brit autópálya-felügyelet, a Highways England elképzelése szerint ugyanis a jövőben teljes “töltősávokat” alakíthatnának ki a közutakon, így az elektromos autók menet közben, vezeték nélküli töltéssel folyamatosan szinten tartanák a hatótávot.
Villanyautó-töltés autópályán, menet közben? 1
A projekt még kezdeti stádiumban jár, a megvalósíthatósági tanulmányok után most következnek az első tesztek, amelyek során a megfelelő töltőkkel épített, a közutakat szimuláló pályán vizsgálják majd a gyakorlati alkalmazhatóságot, ez a szakasz nagyjából 18 hónapig tart majd.
“Az alacsony károsanyag-kibocsájtású járművek menet közbeni töltésének lehetősége igen izgalmas. Folytatjuk a kutatásokat, hogy mind a családok, mind a vállalkozások számára javítsuk az alacsony emissziós közlekedés lehetőségét” – mondta a projekt kapcsán Andrew Jones közlekedési miniszter.