Mi lehet egyszerűbb, mint vezetés közben beszédfelismerő szoftver segítségével üzenetet írni vagy utasításokat adni? Hát az, ha beszéd helyett gondolni is elég a szavakra!
Ez már nem tudományos fantasztikum, hanem félig-meddig valóság, legalábbis az Egyesült Államok egészségügyi intézete (NIH) és hadserege, valamint német és olasz tudományos intézetek és egyetemek közös tanulmánya alapján a számítógépek mára képesek gondolatot olvasni.


A nyílt hozzáférésű (open-access) kutatás “Brain-to-Text”, kb. gondolatból szöveg rendszere mindössze 25% százalékos hibaaránnyal képes az agyhullámokat az azokat kiváltó gondolatokkal egyező szavakká formálni.
A Karlsruhei Műszaki Intézet által kifejlesztett, az NIH albany-i kutatóorvosai által laborba vitt technológiával a tesztalanyok által elolvasott szövegeket az agyukba beültetett elektródák alakították írott szöveggé.
A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek, de előre látható, hogy számos területen hasznosíthatók lesznek az eredmények, egyebek mellett a közlekedésben is, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak a kütyük, egyre “letehetetlenebbé” válnak a kommunikációs eszközök.