A kátyúk, csatornafedelek, bakhátak és egyéb úthibák világszerte nem kívánt kiadásokat hoznak az autósoknak, rosszabb esetben baleseteket okoznak, de a Jaguar Land Rover már dolgozik a megoldáson.
Az indiai kézben lévő brit gyártó a kátyúk érzékelését és az autó úthibákra való felkészítését lehetővé tevő rendszert fejleszt, a Pothole Alert (kátyúriasztó) prototípusát pillanatnyilag egy Range Rover Evoque-ban tesztelik, csiszolgatják.
A projekt egyelőre csak az autó jelenleg is meglévő érzékelőit használva figyeli az utat és állítja be ezredmásodperces gyorsasággal az aktív felfüggesztést, de a mérnökök szándéka szerint a begyűjtött adatokat később felhőbe küldve a többi közlekedő is megkaphatja, emellett pedig a jármű az illetékes hatóságot is értesítheti a kátyú helyéről. 
A kísérleti Range Rover Evoque-ra természetesen további fejlesztések is bekerültek, az úthibák még pontosabb érzékelésére többek között egy előre néző sztereó kamerarendszert is tesztelnek. 
“Vizsgáljuk, hogy az út előzetes szkennelésével hogyan tehetjük még pontosabbá a kátyúk érzékelését, hogyan mérheti fel az autó már a megérkezés előtt az úthiba súlyosságát” – mondta Mike Bell, a Jaguar Land Rover illetékes kutatási igazgatója.
A gyártó távolabbi tervei között szerepel olyan rendszer kifejlesztése, amely a sávtartó automatikához hasonlóan képes lesz önállóan, cikázás, balesetveszély okozása nélkül kikerülni az érzékelt/előrejelzett úthibát.