Nem is olyan rég írtunk kormányvégekre illeszthető, valamint a dzsekibe épített kerékpáros irányjelzőkről, most itt egy újabb, a korábbiaknál praktikusabbnak tűnő újdonság.


A dél-koreai Aprowin Elecwear nevű mellénykéjének használatával nem kell elengedni a kormányt és be sem kell öltözni, egyszerűen teszi a dolgát. Az USB-ről tölthető,  500-mAh-s lítium-polimer akkumulátorral szerelt kütyü a lapockáknál elhelyezkedő LED-ekkel jelzi az irányváltást, a fények aktiválása a kormányra szerelt, vezeték nélküli kapcsolóval történik. (Valamiért előre nem kerültek LED-ek, így a szemből jövőknek azért még mindig kézzel kell jelezni.)
Az indexelésen kívül is tud valamit az Elecwear: 2 darab 2 wattos Bluetooth-hangszórójával az okostelefon zenelejátszójának hangját közvetlenül a fülekhez irányítja, anélkül, hogy kizárná a környezet zajait. A hangerő beállításához, a számok ugratásához sem kell elővenni a telefont, ezek a funkciók a vállpántba épített nyomógombokkal is vezérelhetők.
Minimalista megoldás a kerékpáros indexelésre 3


Zenelejátszással – a hangerőtől függően – 5-10, csak irányjelzésre használva 20 órányi működést is bír az akkumulátor.
Az Elecwear már most kapható néhány ázsiai piacon, de észak-amerikai, és később talán európai bevezetése is várható. Az USA-ban 80 dollár (22 ezer Ft) körüli áron megy majd, de a csak egyfunkciós – irányjelzős vagy zenelejátszós – darabok értelemszerűen olcsóbbak lesznek.