Kelet-Európában kultúrája van az ittas kerékpározásnak, de ma már azt sem veti ki magából a társadalom, aki köszöni, de inkább nem kockáztatja testi épségét. A két véglet közötti, egészséges szemlélet azt mondja, igyál nyugodtan, amíg bírod, de ha túl vagy a határon, inkább fogj egy taxit, vagy told haza a bringát.

Ha te is így gondolkozol, de félsz, hogy menet közben meggondolod magad, és nyeregbe kóvályogsz, az Alcoho-Lock a te barátod. A japán Koowho bringabolt megbízásából kifejlesztett berendezés elvileg rém egyszerű: a nyitáshoz belefújsz a nyílásba, és ha túl magas az alkoholszint, letilt a lakat.

Eddig szimpatikus és logikus a megoldás, akár a svédek is kitalálhatták volna. Csakhogy a japánok tovább bonyolították a dolgot, és belekeverték a családi kapcsolatokat is. Az Alcoho-Lock ugyanis tiltás esetén belép a telefonodra telepített alkalmazásba, és üzenetet küld egy előre beprogramozott ismerősnek, családtagnak. Innentől rajta múlik, hogy hazajutsz-e ? már látjuk magunk előtt, ahogy hajnalban kulturáltan megbeszéljük az asszonnyal, hogy miért is kellett nekünk hazagyalogolnunk egy fél pohár söröcske után…

Ha ezzel együtt tudtok élni, már csak két probléma van: az egyik, hogy az Alcoho-Lock alumíniumból készült, tehát lopásvédelemre nem igazán alkalmas. A másik a vételár: abból a 70-90 ezer forintból, amit a szondalakatért kérnek, inkább vennénk egy új bringát, ha a régit eltapossa egy autó a kocsmából hazafelé… (De ez nem igaz. Részegen akkor se ülj nyeregbe, ha a KRESZ nem tiltja.)