Eredetileg nem az alkatrészpiac számára, utólag beépíthető komponensként fejlesztette ki különleges e-hajtóművét a német Bionicon, de végső soron nem bánnák, ha a kerékpárgyártók elkezdenék rájuk méretezni kerékpárjaikat – igazán ambiciózus gondolatok ezek ahhoz képest, hogy a termék még csak a (közösségi) finanszírozás fázisában jár, ott pedig eddig az előirányzott összeg egy nyolcada jött össze (de még hátra van egy hónap.)

Spekulálás helyett lássuk magát a motort: a hajtóműbe intergrált 250 wattos, 48 voltos, szénkefe nélküli, “e-ram” névre keresztelt erőforrás legnagyobb nyomatéka 60 Nm, tömege 1,45 kg. A bringát elnézve feltűnhet a hagyományos akkupakk hiánya. Nem véletlenül: a 2,4 kilós, 5,8 amperórás Samsung akkumulátort egy hátizsákban helyezték el a tervezők; a 48 voltos áramforrás a felső vázcsövön kialakított (bukás esetén biztonságosan kioldó) csatlakozóra köthető rá. Bónuszként USB kimenet is van a hátiakkun, amiről telefont, okosórát lehet tölteni.

A villanymotor a szabványos európai előírások szerint csak akkor hajt, ha a kerékpáros is dolgozik, viszont ha túra helyett versenyen vennénk részt, nem csak leköthető, de le is szerelhető, így a bringa hipp-hopp, másfél kilóval könnyebb lesz.

A 73 mm-es BSA középcsapággyal kompatibilis (elvileg), e-ram nevű motor önmagában is megvásárolható 1750 euróért; a komplett Bionicon Edison Evo kerékpár (14 kg + motor és kábelek tömege) ára 4850 euró. A szállítás februárban kezdődik, ha minden jól megy.

Utólag beépíthető villanymotor terepbringákhoz 2