Röviden – Bulls Monster E Fatbike
Mi ez? Újabb divatos hülyeség bringarajongóknak
Mit tud? Oda is lehet vele biciklizni, ahová eddig semmivel nem juthatott el bringás
Mibe kerül? Az alapáras verzió 1,1 millió forint
Kinek jó? Annak, akinek eddig sivár volt az élete, mert nem volt mivel hóban, szántásban bringáznia
Van, ahol más már nem menne el

Van, ahol más már nem menne el

Valószínűtlenül húsos kerekek, rettentően széles kormány az amúgy normális méretű vázon. Nagyjából így néz ki a Bulls elektromos rásegítésű fatbike-ja. A váz aljában villanymotor, a kulacs helyén pedig az akksipakk. De utóbbit úgysem veszi észre senki, a brutális, 4 col széles mortadella szélességű abroncsok mellett.

Mire jó?

A fatbike leginkább ott van elemében, ahol más, átlagos, vagy akár terepre szánt bringával már megállnánk, mint a szög. Mély, süppedős homokban, hóban, szántásban, combig érő susnyásban, vagy éppen egyenetlen macskakövön is problémamentesen, kényelmesen átgázol. Kérdés, mi a vérhabos túróért akarna épeszű ember hóban, szántásban biciklizni? Mondjuk miért is ne?

Hogy néz ki?

Vérmérséklet és az újdonságokra való nyitottság szerint kétféle választ is adhatunk a kérdésre. Az egyik szerint baromi menő a meghökkentően széles gumis brutálbringa, míg a másik verzió szerint inkább a Csim-Bum cirkusz bohócbiciklije lehet ilyen. Csak egy piros orrú, kócos szerencsétlen hiányzik róla. Az viszont tuti, hogy boldog-boldogtalan megnézi, van, aki csak mosolyog, mások – főleg gyerekek – üvöltve szaladnak utána, hogy ááá, defrankó.
26x4,0 abroncsméret

26×4,0 abroncsméret

Milyen tekerni?

A korábbi fekvőbringás kaland óta komolyabban veszem a tesztbiciklikhez kapott használati utasításokat. Anno a fekvőbringához annyi segítséget kaptam, hogy mielőtt hosszabb útra megyek vele, tekerjek 30-40 kilométert, hogy megszokjam a reku sajátosságait. Persze tojtam az egészre, mégiscsak egy bicikliről van szó, nem holdkompról, fog az menni. Nagyjából 30 km szenvedés után éreztem rá az izére, ezek után talán nem meglepő, hogy most figyeltem. A fatbike-nál a kanyarodásra kell nagyon odafigyelni, mert a 4 col széles abroncsok egész furcsán fordulnak. Másként működik, így más technikát igényel aszfalton és terepen, homokon, fűben. Ha elfeledkezünk róla, vagy bepánikolunk, hogy nem azt csinálja, amit kívánunk tőle, parádés esés lehet a vége.
Levehető fedélzeti számítógép. Mindent megmond, amire csak szükség lehet

Levehető fedélzeti számítógép. Mindent megmond, amire csak szükség lehet

Elektromos rásegítés nélkül egy ennyire széles gumijú bringát rettenetes feladat tekerni. Mintha mézzel telt medencében kéne vele haladni, nagyjából olyan. Legalábbis aszfalton. Terepen már nem annyira vészes, de ebbe az is belejátszik, hogy megszoktuk, a homokban úgyis hamar elsüllyed és megáll az összes bicikli. Ez meg varázslatos módon halad. Villanyhajtással teljesen elsunnyoghatjuk a tekerést, csupán a hajtókart kell mozgásban tartani, és máris jön a középmotor 250 wattos teljesítménye, amellyel akár 25 km/órás tempót is elérhetünk, nulla izommunkával.
10-es fogaskoszorú hátul

10-es fogaskoszorú hátul

A Bosch villanymotorja a korábbi középhajtású villanybicikliknél jóval kifinomultabb valami. Ebben már a vázat is úgy tervezték, hogy a hajtást egyszerűen csak alá kelljen tenni. Ami furcsa, hogy a megszokott, nagy első lánckerék helyett egy komikus méretű fogaskerék látszik csak elöl. A trükk odabent van, ahol egy lassító-áttételtől válik használhatóvá a rendszer. Elöl nincs váltó, be kell érni a hátsó fogaskoszorú 10 fogaskerekével, ami bőven elég. A Shimano XT váltó olyan határozottan, keményen dobálja a láncot a fogaskerekek között, hogy néha összerezzenek a csattanástól.
A motort a spéci váz aljára szerelik fel

A motort a spéci váz aljára szerelik fel

Milyen terepen?

A látszat ellenére a járdára hajtást nem viseli jól a bringa, hiába a nagy, brutális kerék, a relatív alacsony légnyomás miatt a padka könnyen tönkreteheti a felnit. Terepen, csalitosban, homokban viszont igazi mágia, amit művel a szerkezet. Kényelmes, teleszkópokra szinte nincs is szükség, hanem lágyan, könnyedén megy át mindenen. Eleinte fura, hogy bármit meg lehet vele csinálni, aztán már kifejezetten keresi vele az ember a kihívásokat. Talán leginkább sima, jó minőségű aszfalton nem jó vele bringázni.
A sofőr ezt látja a bringából. Egy rettentő széles kereket

A sofőr ezt látja a bringából. Egy rettentő széles kereket

Mennyibe kerül?

Mint minden mókás dolog, a Bulls fatbike-ja sem olcsó. Alapáron durván 1,1 millió forintba kerül, az első, vagy full teleszkópos változat még ennél is többe, 1,23, illetve 1,5 millió forintba.

 

Technikai adatok:
Felhasználási terület: terep
Motor teljesítménye 250 W
Akkumulátor-kapacitás 11 Ah
Nyomatékérzékelő Igen
Motor elhelyezése Közép
Gyártó BULLS
Akkumulátor-feszültség 36 V
Gumik Schwalbe Jumbo Jim Snake Skin 26 x 4.1
Fokozatok száma 10
Váz 7005 alumínium
Tömeg 23,9 kg
Villa Rock Shox Bluto RL Solo Air, 120 mm
Első váltó nincs
Beépített rendszer Bosch
Akkumulátor-típus Li-ion
Hátsó váltó Shimano Deore XT
Váltókarok Shimano Deore XT
Hajtómű FSA
Nyereg Selle Royal Seta M1
Szerinted menő, vagy inkább vicces ez a bringa?
67 szavazat - átlag: 8.13 (10-ből)
Szerinted menő, vagy inkább vicces ez a bringa?