Közúton bringázni nem veszélytelen: ott vannak az autósok, a gyalogosok, a piros lámpák, a zebrák – rengeteg mindenre kell odafigyelnie az embernek. Ezek mellett nem csoda, ha a nagy fejkapkodásban nem vesszük észre a kerékpárosok legalattomosabb ellenségét: a kátyút.

Olasz feltalálók ezért most egy olyan szerkezetet készítettek, amely kamerával pásztázza az útfelületet, és riasztást ad, ha kátyút észlel. Hasonló célú, futóműszabályozást vezérlő berendezés található az új generációs Mercedes S-osztályban, illetve a napokban bemutatott BMW 7-esben is.

A rendszer agya a sötét-világos árnyékhatárokat figyeli, és ha nappal olyan foltokat észlel, amelyek méretükben (7,6 cm vagy nagyobb) és alakjukban veszélyesnek tűnnek, hangjelzéssel figyelmeztet.

A vízálló berendezés akkora, mint egy kisebbfajta, kormányra szerelhető lámpa, USB-ről tölthető akkumulátorával egy huzamban 30 órán át használható, látómezeje pedig programozható, így többféle helyzetben is használható – a technológia egyébként 15-25 méterre képes ellátni.

Alkotói úgy programozták a Byxee névre keresztelt szerkezetet, hogy kizárólag akkor működjön, ha nyílt úton tekerünk, a városi forgalomban néma marad a berendezés, ugyanúgy, mint macskakövön.

A Byxee  most sorozatgyártásra vár; ha látsz benne fantáziát, te is támogathatod az alkotókat egy előrendeléssel.