Vajon melyik félnek volt igaza? A zebrán kerékpározónak, vagy a zebrára beeső autósnak?

Az eset Budapest XI. kerületében történt, a Fehérvári út és az Etele út kereszteződésénél, ahol akkor épp jelentős forgalmi káosszal küzdöttek a közlekedők az 1-es villamos pályájának meghosszabbítása miatt. Konkrétan a Hengermalom útra nem lehet behajtani a Fehérvári útról, csak a tömegközlekedésnek és az építési forgalomnak.

Az autós nem adott elsőbbséget a szemből jövő busznak, ezért a gyalogosok közé kellett tolnia a kocsi orrát, hogy elférjen mögötte a busz. Erre rágott be a zebrán szintén szabálytalanul átkerekező kerékpáros, és kreált tökéletesen felesleges kakaskodást, aminek csak az induló villamos vetett véget.


A videót az e-tanu.blog.hu oldalán találtuk, és ami az esetnél is érdekesebb, az a kommentfolyam tökéletesen kiismerhető alakulása.

Természetesen akadt olyan bringás, aki egyből azzal indított, hogy semmi sem tiltja a zebrán átkelést. Ami történetesen igaz, átkelni át lehet!

A “kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia”. Világos, zebrán átbiciklizve egyáltalán nincs elsőbbsége a bringásnak, mert nagyjából annyi keresnivalója van ott, mint egy hóekés Kraznak.

Ennek ellenére ha a váratlanul az útra ugrató bringást elcsapja az autós, akkor a közösségi oldalak rögvest tele vannak a sofőr nyilvános felnégyelését követelő bejegyzésekkel, hozzászólásokkal. “ – írtuk korábban a kerékpáros KRESZ szabályokkal foglalkozó cikkünkben.

Ezt követően beindult a szabályok értelmezése.

Bringavédő

“A bicajosnak volt elsőbbsége, ha gyalog megy ha nem. Akik a zebrán mennek át és ha nekik zöld akkor a kresz szerint a kanyarodó autónak el kell engednie őket. Ha ezt nem tette volna meg az autós és ezt sérelmezte a kerékpáros akkor az autós volt szabálytalan és szerintem itt ez történt.?”

Érthető érv, amivel lehetne vitatkozni, de ilyenkor jön általában egy hegyitroll, és robbantja a bunkóbombát.

Hegyi troll

“Az is egy kibsztt nagy suttyó, aki bepofázik az embernek, ráüt a kocsijára, aztán féreg módjára gyorsan eliszkol.”

Majd amikor már mindenki egymás torkának esett, jön a kívülálló buddhista hippi, és megmondja a tutit.

Buddhista hippi

“Autóval nem nyomulunk a zebrára (gondolom a nagy érkezési sebesség , illetve az hogy ráért a kocsi eleje a zebrára volt a gond ), kerékpárt pedig toljuk ugyebár . Két kretén egymásra talált.”

Esőben is lehet ám bringázni. Ha kíváncsi vagy a trükkökre, akkor kattints  a képre és olvasd el a Vezess.hu cikkét a témáról!
Autós rángatott bringást Budapesten 1