Egyik kerékpárra szerelhető gyermekülés sem felelt meg a biztonsági követelményeknek abból az öt fajtából, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztelt. A hatóság négyfajta csomagtartóra és egy előre szerelhető gyermekülés biztonságosságát vizsgálta, és  megállapította, hogy a biztonsági követelményeknek egyik gyermekülés sem felel meg.

Ötből öt gyerekülés bukott meg a hatóságnál 1
Papát mogyoróvesszővel lehet gyorsabb haladásra ösztökélni

Papát mogyoróvesszővel lehet gyorsabb haladásra ösztökélni


A legnagyobb, balesetveszélyt jelentő hiba, hogy az ülést nem lehet megfelelően a kerékpárhoz rögzíteni, így az akár le is eshet. Az ülőfelület háttámlájának és a lábtartóknak az előírástól eltérő mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhető lábrögzítő pánt is baleseti kockázatot jelent. Sérülésveszéllyel járhat továbbá, hogy a felszerelt ülés elérhetőségi zónájában nem megengedett méretű nyílások vannak, amelyekbe a kisgyermek ujjai beszorulhatnak.

Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak emellett az ülésnek a gyermek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai – állapította meg az NFH vizsgálata. A nem biztonságos gyermekülések forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal felfüggeszti. Az NFH a következő években is szúrópróbaszerűen vizsgálni fogja a kerékpárra szerelhető gyermeküléseket.

(Forrás: MTI)