Júliusban indulhat a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a Mol BuBi – hangzott el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtótájékoztatóján. Két hónapos késésben van a rendszer átadása, a késedelem oka a számítógépes háttérrendszer véglegesítésének elhúzódásából származik.
    
A kerékpárok készen vannak, a dokkolóállomásokat is telepítették már. A rendszert minden nap száz embert teszteli. Bizonyos funkciók még nem működnek az érintőképernyős terminálon, a kártyás fizetés nem lehetséges még minden kártyatípussal. Abban bíznak, hogy a T-Systems Zrt. hamarosan kijavítja a szoftverhibákat.

A rendszert a szerződés szerint április 7-én kellett volna átadni, azóta minden egyes nap után 1,8 millió forint kötbért számol fel a BKK, így eddig 104 millió forint gyűlt össze, a kötbér legmagasabb összege 180 millió forint, ezt július 16-án érné el az alvállalkozó konzorcium. Ha addig nem készül el a BuBi, akkor a BKK felmondhatja a szerződést, de erről csak akkor döntenek, ha a vállalkozó addig nem képes a hibák megnyugtató javítására.

A díjszabást nem vésték kőbe, a tapasztalatok alapján korrekciók lehetnek majd a díjstruktúrában. A nyilvános tesztüzemre bárki jelentkezhet majd.

(Forrás: MTI)