Tavasszal várhatóan elindulhat a Fertő-tó körüli kerékpárút-fejlesztés újabb szakasza, így legkésőbb nyár közepére kerékpárral teljesen körbejárhatóvá válik a tó hazai partja is. Két ütemben összesen 1,15 milliárd forintot biztosítottak a feladatra: 450 millió forintot egy tavaly őszi kormányrendeletben, további 700 milliót pedig a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program biztosított.

A beruházás eredményeként a tó osztrák oldalán kiépített kerékpárút-hálózat mai állapotát megközelítő, sőt helyenként azt meghaladó minőségű infrastrukturális feltételeket teremtenek a biciklis turistáknak. Az első ütemben elkészül az egységes kerékpáros közlekedési táblarendszer, valamint korszerűsítik a meglévő kerékpárutak jelentős részét, összesen 19 kilométeren. A munkák ősz elején kezdődtek el, és várhatóan még az idén befejeződnek.

Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó 1
Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó 2

Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó

Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó

Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó 4
Fotó megosztása:
Jövőre körbebiciklizhető a Fertő-tó 5


A második körhöz elnyert 700 millió forintból megépülnek a hiányzó kerékpárutak, hogy végig biztonságosan körbebiciklizhető legyen a Fertő-tó hazai része is. Három forgalmas település belterületén, Fertőrákoson, Balfon és Sarródon, valamint Fertőszéplak egyes hiányzó belterületi szakaszain kerékpárutak, kerékpársávok, kerékpáros nyomok kialakításával oldják meg a kerékpárosok közlekedését.

Fertőrákos és Balf között – osztrák mintára – elkészül a csaknem 25 éve folyamatosan szorgalmazott, mindeddig hiányzó vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpárút. A fertőrákosi kikötőhöz vezető bekötőút is kerékpársávokat kap, de e szakasz eleme a fertődi belterületi kerékpárutak teljes rekonstrukciója, egy vadonatúj kerékpáros híddal a Kelemente-patak fölött. A gyér autósforgalmú Fertőújlak belterületén kerékpáros nyomok segítik majd a bicikliseket.

(Forrás: MTI)