Fényvisszaverő matricákkal tett láthatóvá országszerte több ezer bicikliutakon található akadályt a Magyar Kerékpárosklub. A Láss jól! címmel meghirdetett közlekedésbiztonsági akcióban a klub több száz önkéntese dolgozott.  


A Kerékpárosklub szakemberei szerint ilyen akciókra nem lenne szükség, ha a tervezők és útfenntartók a kerékpár vezetőjét a közlekedés egyenrangú résztvevőjének tekintenék és nem űznék a kerékpáros forgalmat a sok esetben veszélyes járdára.

Rámutattak: a kerékpárral közlekedők gyakran fák, kukák, lámpaoszlopok, trafódobozok és gyalogosok kerülgetésére kényszerülnek, ez pedig nemcsak nehezíti a biciklis közlekedést, de veszélyezteti is azt.

A klub nyomatékosan kéri, hogy a jövőben ne építsenek használhatatlan és veszélyes kerékpáros utakat, hanem más, valóban biztonságos megoldásokat alkalmazzanak, az akadályokat pedig távolítsák el.

A Kerékpárosklub felhívja a tervezők és útfenntartók figyelmét, hogy az elmúlt évtizedek közlekedésfejlesztése nem folytatható tovább, településeink nem bírják el az autóforgalom növekedését, a fenntartható közlekedési módokat kell előnyben részesíteni.