Börtön a szabálytalan bringásoknak 1
Börtön a szabálytalan bringásoknak 2

Börtön a szabálytalan bringásoknak

Börtön a szabálytalan bringásoknak

Börtön a szabálytalan bringásoknak 4
Fotó megosztása:
Börtön a szabálytalan bringásoknak 5


Drákói szigorral készülnek lecsapni a visszaeső szabálysértő kerékpárosokra a tokiói hatóságok: a japán főváros ügyészi hivatalának bejelentése szerint a jövőben akár három hónapos börtönnel is büntethetik azokat a biciklistákat, akik átmennek a piroson vagy nem állnak meg a stoptábláknál. A szabadságvesztést 50 ezer jenes (mintegy 126 ezer forint) pénzbírsággal lehet kiváltani.

Hasonló mértékű büntetésre számíthatnak a rossz látási viszonyok között kivilágítatlan kerékpárral közlekedők, míg a más biciklistákkal párhuzamosan haladókat 20 ezer jenre bírságolhatják meg – írta a Japan Today hírportál.

A japán fővárosban eddig csak elvétve bírságolták a kerékpárosokat a kisebb szabálysértésekért, csupán kerékpárjaik regisztrációjára kötelezték őket, de ez elsősorban a lopások megelőzését, nem pedig az utak biztonságát szolgálta. Habár 2011-ben összesen kétmillió alkalommal figyelmeztettek kerékpárosokat a tokiói rendőrök, ebből csak 4000 alkalommal, azaz az esetek 2 ezrelékében indult eljárás a vétkesek ellen.

A változás oka, hogy Tokióban az elmúlt tíz év folyamán 13 százalékkal nőtt a kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek száma. Ugyanakkor a biciklisek és autósok közötti ütközések száma csökkenő tendenciát mutatott.

Egyesek szerint az új szabálysértési tételek bevezetése önmagában nem elég a kerékpáros közlekedés biztonságának javítására. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a probléma Tokió csapnivaló kerékpáros infrastruktúrájára vezethető vissza: annak ellenére, hogy becslések szerint minden nap milliók utaznak biciklin munkába a városban, kerékpárutak csak elvétve vannak, így a kerekesek jobbára a járdán vagy az autók között kénytelenek haladni, ami növeli a balesetek veszélyét.

Forrás: MTI