A legnagyobb észak-amerikai motorsport-szervezet, a NASCAR is rá készül lépni a villamosítás útjára – olyannyira, hogy már 2035-re nettó zéró szénkibocsátást tűzött ki maga elé. Erre a dátumra utal egyébként a másfél millió dollár (546 millió Ft) értékű prototípusra festett rajtszám.

Ez az autó egyszerre Ford, Chevrolet és Toyota 1

Ennek egyik első lépése lesz egy elektromos versenyszéria bevezetése, amelyhez két irányból kért és kapott segítséget a szervezet. A fő irányt az ABB jelölte ki, de a NASCAR hagyományos partnerei, a Chevrolet, a Ford és a Toyota is közreműködtek a vadonatúj versenyautó megtervezésében és megépítésében.

Ez az autó egyszerre Ford, Chevrolet és Toyota 11

Az összesen három (elöl egy, hátul kettő) villanymotorral szerelt, akár 1000 kW (1360 LE) összteljesítményre képes platformot úgy fejlesztették, hogy zárt oválpályákon és utcai versenypályákon egyaránt bevethető legyen.

Ez az autó egyszerre Ford, Chevrolet és Toyota 12

Valójában csak a hajtáslánc új, a padlólemez, a kormánymű, a felfüggesztés, a súrlódó fékek és a kerekek mind meglévő versenyautókból származnak. A fékeket ugyanakkor regeneratív fékrendszer egészíti ki, ami a teljes konfiguráció újrahangolását tette szükségessé.

a videó a hirdetés után indul