Immár húsz éve támogatja a BMW az Art Basel képzőművészeti kiállítást és vásárt. Ezen a néven Miami Beachen, Hongkongban és Párizsban is fut a rendezvény, az igazi és eredeti Art Basel azonban mégiscsak az, amelyet a svájci városban szerveznek meg. Ezt támogatja immár huszadik éve a BMW, amely az idei évben két projektet is a nyakába vett.

Az egyik, hogy megszervezték a brit képzőművész, Es Devlin tárlatát: négy koncepcionális munkája lesz Baselben megtekinthető. Kockába zárt esőt világít meg egy fénysugár (Surfacing, 2024), két kifestett televízióban táncoló figura lök ki a helyéről képpontokat (Surfacing II, 2024), illetve két városkép (Mask és Mask In Motion, 2018), amely a fény és az árnyék, az ember és a természet összefonódását boncolgatja.

Tetőig víz borítja ezeket a BMW-ket 31

Autós szempontból sokkal érdekesebb az a jó néhány BMW iX5 Hydrogen, amelyek a rendezvény látogatóit szállítják majd, és amelyeket Es Devlin különleges kék-fehér kollázsa díszít.

Az autókra olyan, vizes tematikájú képi és szöveges alkotások részleteit vitte fel a művész, amelyek nagy hatással voltak rá az elmúlt évtizedek során.

Tetőig víz borítja ezeket a BMW-ket 32

A hullámmotívum a japán Kacusika Hokuszai 1831-es festményéből: a Nagy hullám Kanagavánálból ered, a kézzel írott szöveges részletek James Joyce Ulysses című regényéből, azon belül is a világirodalom leghosszabb dokumentált (angol eredetiben 4391 szavas) mondatából származnak, és természetesen a vízről szólnak. Nyomtatott szöveg is került a kocsira; ezek a BMW hidrogén-tüzelőanyagcellás technológiáról szóló kiadványaiból vett szemelvények.