Peren kívül állapodott meg 60 ezer olaszországi ügyfelével a Volkswagen, így a német konszern több mint 50 millió euró – a mostani árfolyam szerint 19,3 milliárd forintnak megfelelő – kártérítés kifizetésével tesz pontot a dízelbotrány végére, írja a Reuters.

Közleményében az Altroconsumo olasz fogyasztói csoport arról számolt be, hogy a károsanyag-kibocsátás manipulálásával megkárosított autótulajdonosoknak fejenként legfeljebb 1100 eurót, azaz 425 ezer forintot fizetnek. A megállapodás értelmében azok részesülnek a kártérítésben, akik 2009 és 2015 között vásároltak olyan Audit, Seatot, Škodát és Volkswagent, amiket az EA189 kódnevű dízelmotorral szereltek.

A hírt a Volkswagen olaszországi részlege is megerősítette. „Továbbra is ügyfeleinkért dolgozunk Olaszországban. A megállapodás egy évek óta folyó peres eljárásnak vet véget, kölcsönös megoldást kínál minden érintett fél számára” – áll a közleményben.

Az Altroconsumo – belgiumi, spanyolországi és portugáliai testvérszervezeteivel együttműködve – 2015-ben, még a dízelbotrány kirobbanása után tett jogi lépéseket a német gyártóval szemben. Az egyezséget követően az Euroconsumers arra szólította fel a Volkswagent, hogy a többi érintett országban is kártalanítsa az ügy áldozatait.