Pénteken – azaz 2024.05.10-én – a héten már harmadik alkalommal csökken az üzemanyagok ára. Ezzel az ármódosítással pedig a gázolaj ára több benzinkúton is hatszáz forint alá esett, szóval ötössel kezdődik a szám.

Szűk egy hónap alatt durván 50 forintot esett a benzin és a dízel literenkénti ára is. Az okokat, hogy ez miért történt, több ízben megírtuk már: a lényeg, hogy a kormány ismét beavatkozott az üzemanyagárak alakulásába és kötelezte a kúthálózatokat, hogy áraikat rövid határidőn belül igazítsák a régiós átlagárhoz. Úgy tűnik, ez történt az utóbbi hetekben, hiszen a forint számottevően nem erősödött, az adó sem lett kevesebb az üzemanyagon és az olaj sem lett olcsóbb nagyságrendekkel.

A hét első munkanapján a benzin literenkénti átlagára 629 forint volt, a gázolajé 616, ehhez képest pénteken az Auchan kutak totemoszlopán már 602 (95-ös) és 597 (D) olvasható. Szóval ha jövő héten is lesz csökkenés, akkor egész biztos, hogy a benzin is hatszáz alá esik, és nem csak néhány kúton, mert az átlagár jelenleg 616 és 607 forint.

Tudjátok, mikor volt utoljára ötszázas üzemanyagár?

A benzin átlagára 2024.01.31-én volt 597 forint/liter. A dízel pedig 2024.01.12-én volt 587 forint/liter.

Ennél drasztikusabb csökkenésre egyébként nem kell várni, ugyanis lejárt az üzemanyag-kereskedőknek adott kéthetes ultimátum, a célozgatások pedig a kormány szerint eredményesek voltak. Az elmúlt hetek csökkentéseivel az árak elérték a szomszédos országok átlagát, a nemzetgazdasági miniszter szerint így most már „rend van” az országban…