A Magyarországra behozott használt autók között szép számban fordulnak elő olyanok, amelyeknek futásteljesítménye hamis, illetve amelyek korábban megsérültek – derült ki a carVertical autóipari adatszolgáltató tanulmányából.

A magyarországi felhasználók által 2023-ban lekért járműtörténeti jelentéseket elemezve tavaly a hazai platformon ellenőrzött importautók 41,3 százaléka Németországból, 18,5 százaléka Olaszországból, 8,2 százaléka Franciaországból, 8 százaléka Belgiumból, 4,5 százaléka pedig Ausztriából érkezett.

A kutatás szerint a Németországból érkezett használt autók 3,4 százaléka mutatott hamis kilométeróra-állást, 22,8 százaléka pedig korábban sérült. Az olaszországi autók 4,8 százalékánál módosították a kilométerórát, és 13,1 százalékuk szenvedett kisebb-nagyobb balesetet.

Ezekből az országokból érkezik a legtöbb használt autó hazánkba 2

A legtöbb kár a francia és a belga járműveket érte – a 41,2, illetve a 40,2 százalékos arány arra utal, hogy a hazai vásárlóknak különösen óvatosnak kell lenniük, ha ezekből az országokból szereznek be autót. A futásteljesítmény-csalás itt is elterjedt: a francia és a belga járművek 3,3 százalékának manipulálták a kilométeróráját.