Magyarországon március végéig 226 199 használt autó cserélt gazdát, 12,9 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakában regisztráltnál. A legnépszerűbb márka az Opel, a Volkswagen és a Suzuki volt, sorrendben 10,7, 10,3, valamint 8,2 százalékos részesedéssel az átírásokban. Eddig a legerősebb hónap a március volt 76 788 adásvétellel, 5,3 százalékkal haladva meg a piac tavalyi harmadik havi teljesítményét.

Jelenleg az átírásokat az alsó-középkategória vezeti 64 204 darabbal (28,38 százalék), kisautókból 47 797 darabot adtak el (21,13 százalék), felsőközép kategóriás járműből 32 086-ot (14,19 százalék). A használtpiac legkeresettebb modelljei évek óta nagyjából ugyanazok, és az átírások adatai szerint ezek többnyire tizenéves autók – mutatott rá a Das Weltauto közleménye. Az SUV kategória Magyarországon is vitathatatlanul népszerű, viszont a Swift, az Astra vagy a Focus nem ilyenek, így ezeket előbb-utóbb SUV-k szorítják majd le a dobogóról. Emiatt a kategóriasorrend is át fog alakulni.

Nagy felfordulás jöhet a hazai használt autóknál 2

Az elmúlt másfél évben a használt elektromos és hibrid autók ára jóval gyorsabban és nagyobb mértékben csökkent, mint a belső égésű motorral ellátott modelleké. Ezt a Das Weltauto a még mindig jellemző töltési nehézségekkel, valamint a kiváró vevői magatartással magyarázta.

Az elektromos technológia intenzív fejlődésének időszakában ugyanis sok vevő gondolkozik úgy, hogy pár év múlva nagyobb hatótávú járművet tud venni, és ez a kivárás a használtautó-árakra is negatívan hat. Egyidejűleg egyre több márka jelenik meg új elektromos modellekkel, ami a használtpiacon is árversenyt idéz elő.