2013 decemberében robbant a hír, hogy a kínai autógyártó-óriás, a BYD Szeged mellett építi meg első európai gyárát, most pedig itt az újabb kínai gyártó, akik hazánkban vetnék meg a lábukat első ízben Európában.

Május 8. és 10. között Magyarországra látogat a kínai elnök:

Hszi Csin-ping a magyar kormányfővel közösen bejelentheti a Great Wall Motors kínai autógyár pécsi üzemnyitását – értesült róla a Szabad Európa.

A látogatás programjáról még keveset tudni, de a Szabad Európa több, egymástól független forrásból származó információi szerint Hszi Csin-Ping és Orbán Viktor egyik nap Pécsre is elutazik, hogy bejelentse, a GWM (Great Wall Motors) a város melletti Bicsérden építi fel első európai üzemét.

 

Great Wall gyorstalpaló

A Great Wall Motor kínai magántulajdonban lévő autógyártó, amelynek székhelye a Hebei állambeli Baodingban található. Az 1984-ben alapított vállalat jelenleg a nyolcadik legnagyobb autógyártó Kínában, 2021-ben 1,281 millió darabos eladással.

A Kínai Nagy Falról elnevezett vállalat modelljei többek között a Haval, a Wey, a Tank, a Poer és az Ora.

Újabb kínai autógyár épülhet Magyarországon, a helyszín is megvan 1

A Tank 500 a legjobb felső kategóriás terepjárókat másolja, ezért van benne jó sok Toyota Land Cruiser, meg egy kis Cadillac Escalade is, de azért SsangYong- és Kia-vonásokat is felfedezhetünk az óriásban.

2019-ben a GWM megkapta a helyi hatóságok engedélyét ahhoz, hogy a BMW-vel közösen gyártson elektromos autókat Spotlight Automotive néven, kizárólag kínai piacra.

Durván egy évvel ezelőtt hozták hírbe Magyarországot, mint versengő célpontot a kínai óriásicég számára. Pár héttel ezelőtt pedig kiszivárgott, hogy a nyolcadik legnagyobb kínai elektromos autógyártó, a Great Wall Motors, a Pécs melletti Bicsérdre érkezik – írja a Portfolio.

Ennek fényében külön érdekes, hogy ennél a kínai autógyártó vállalatnál járt Szijjártó Péter pár nappal ezelőtt. Korábban az a hír terjedt el, hogy Bicsérden egy 600 hektáros területen épülhetne fel az elektromos autógyár és az azt kiszolgáló gyárak, illetve létesítmények, részletezte a gazdasági portál.